Czy wasze babcie także przygotowywały wam ciepłe mleko, gdy nie mogliście zasnąć? Ten stary, ale sprawdzony, sposób nigdy nie zawodził. A gdyby tak nieco podkręcić jego skład? Złote mleko to połączenie mleka, kurkumy, miodu, imbiru i pomarańczy – brzmi dobrze, prawda? A jak pachnie! Specjaliści uważają jednak, że jego cenne właściwości nie ograniczają się do smaku i estetyki. Regularne picie złotego napoju może mieć mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Reklama

Kurkuma i mleko - złoty napój na odporność

Jednym z głównych składników złotego mleka jest kurkuma, którą uważa się za naturalny antydepresant oraz metodę na przewlekły ból. Co więcej, dodanie jej do swojego jadłospisu wpłynie na zdrowy wygląd skóry (działanie anti-ageing) oraz przyspieszy metabolizm. Jej drogocenne właściwości są znane od wieków, a od jakiegoś czasu kurkuma stała się także składnikiem najlepszych produktów kosmetycznych.

Nie bez znaczenia jest także obecność rozgrzewającego imbiru oraz miodu, nazywanych naturalnymi antybiotykami. Następnie odrobina soku z pomarańczy, bogatego w witaminę C, foliany, potas i polifenole, a na sam koniec aromatyczne przyprawy, dzięki którym złote mleko zyskuje niesamowity smak.

Korzyści płynące ze składników złotego mleka już znamy. Czas na przepis.

 

Złote mleko, czyli mleko z kurkumą, imbirem i miodem – przepis

SKŁADNIKI:

szklanka mleka krowiego lub koziego

sok z połowy pomarańczy

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka miodu

szczypta cynamonu i kardamonu

1 łyżeczka tartego imbiru

opcjonalnie gwiazdka anyżu dla smaku

PRZYGOTOWANIE:

Na samym początku wlej mleko do garnka i podgrzewaj je na małym ogniu przez kilka chwil. Ma być ciepłe, ale nie wrzące. W tym czasie wyciśnij sok z połowy pomarańczy za pomocą wyciskarki ręcznej. Gdy mleko będzie już gotowe, przelej je do kubka, dodaj wszystkie przyprawy, miód oraz sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotowe!