Mleka roślinne stały się żywieniowym hitem ostatnich lat. Alternatywy klasycznego mleka przypadły do gustu nie tylko fanom diety wegańskiej, ale również wszystkim tym, którzy nie lubią smaku krowiego mleka lub mają kłopoty z trawieniem laktozy.
Badacze na Uniwersytecie w Lund postanowili pójść jednak o krok dalej. Opracowano technologię, dzięki której rynek napojów roślinnych powiększy się o emulsję z mieszanki ziemniaków i oleju rzepakowego. Dlaczego ta opcja wydaje się być o wiele bardziej eko niż wszystkie inne?
Polecamy

Mleko z ziemniaka hitem 2022 roku
Mleko z ziemniaka pojawiło się na rynku, dzięki szwedzkiemu producentowi DUG. Póki co dostaniemy je w brytyjskich sklepach w trzech wariantach: klasycznej, bez dodatku cukru oraz edycji barista, stworzonej z myślą o wykorzystywaniu napoju w profesjonalnych kawiarniach.

Na rynkach zagranicznych pojawiają się nowe warianty ziemniaczanego mleka, które są produkowane przez kolejne firmy. Na przykład marka Veggemo stworzyła mleko z ziemniaka z dodatkiem wanilii.

Mleko z ziemniaków a ekologia
Największa przewaga mleka ziemniaczanego wynika z jego wpływu na zrównoważony rozwój. Jak się okazuje, gdyby ludzie zdecydowali się na zamianę mleka krowiego na ziemniaczane, ślad węglowy mógłby zmniejszyć się nawet o 75 procent, a jego uprawa – w przeciwieństwie do innych napojów roślinnych - nie wymaga wykorzystania dużych ilości wody. I tak na przykład – uprawa ziemniaków potrzebuje 56 razy mniej wody niż uprawa migdałów i jest dwa razy bardziej wydajna niż uprawa owsa. To duży przełom dla idei zrównoważonego rozwoju.
Mleko z ziemniaka – skład, właściwości i wpływ na zdrowie
Każdy z powstałych wariantów mleka ziemniaczanego zawiera w składzie wodę, ziemniaki, białko grochu, błonnik z cykorii, regulator kwasowości, maltodekstrynę, lecytynę słonecznikową węglan wapnia, witaminy, aromat oraz substancje słodzące. Jednak to nie sam skład wydaje się być największą odmianą na rynku żywności.
Mleko ziemniaczane zawiera potas, błonnik, witaminę C, witaminę B6, magnez, fosfor oraz niacynę. W składzie znajdziemy także olej rzepakowy, co dla wegan stanowi ważne źródło tłuszczu omega-3.
W większości jednak napój jest stworzony przede wszystkim z wody, co oznacza, że nie będzie on idealnym zastępstwem dla mleka krowiego. Wielki przełom, który upatrują badacze w nowym wariancie napoju roślinnego skupia się głównie wokół wpływu na planetę.