Szafran to najdroższa przyprawa na świecie, która znana jest ludzkości już od ponad 3000 lat. Ma bardzo wyrazisty smak, dlatego optymalna ilość tego produktu to 5 nitek dziennie. Szafran, poza przyprawą kuchenną ma też pozytywny wpływ na nasz organizm. Jak działa woda z szafranu? 

Reklama

Szafranowa herbata pobudza lepiej niż kawa

Szafran działa lepiej niż kofeina. Zamiast filiżanki kawy lub herbaty warto zacząć dzień od szklanki ciepłej wody z szafranem. Warto dodać do niej również cynamon czy kardamon, by jeszcze lepiej rozbudzić organizm. Eksperci zalecają, by szafranową herbatę wypić tuż przed śniadaniem.

Jak przyrządzić wodę z szafranem?

 By przygotować wodę szafranową, będziesz potrzebować: 5 nitek szafranu, 2 cm laski cynamonu oraz dwa ziarenka kardamonu. Taką mieszankę gotuj w wodzie przez 5 minut. Następnie całość odcedź i pozostaw na 3-4 minut, aby woda trochę przestygła. Do herbaty szafranowej - według uznania - możesz dodać na przykład miód lub imbir lub cytrynę. 



Herbata szafranowa - właściwości

Ze spożywania szafranu płynie wiele korzyści leczniczych. W jednym z chińskich podręczników z XVI wieku można przeczytać, że szafran wykorzystywany był w celu powstrzymywania krwawienia, na poprawę krążenia a także jako środek uspokajający. Szafran działa przeciwbólowo i koi bóle menstruacyjne. Picie wody z szafranem może też korzystnie wpływać na kondycję naszych włosów. Regularne stosowanie tej przyprawy sprawi, że włosy nie będą wypadać. Szafran pozytywnie wpływa też na wygląd skóry - staje się ona lśniąca i odżywiona.

Szafran jako przyprawa bogata w krocynę - substancję leczniczą - ma potencjalne zastosowanie w leczeniu niepłodności czy wrzodów żołądka. W jednym z badań udowodniono, że spożywanie szafranu dziennie daje bardzo pozytywne efekty w leczeniu stanów depresyjnych. 

Warto jednak pamiętać, że herbata szafranowa może być pita tylko raz dziennie i nie powinny po nią sięgać m.in. kobiety w ciąży. 

 

Szafran - skąd pochodzi?

Choć to Grecja jest ojczyzną uprawy szafranu, obecnie największe uprawy spotkać można w Turcji, Indiach, Iranie i w Hiszpanii. W lecznictwie szafran stosowany był już od ponad 3 tys. lat, znali go bowiem starożytni Egipcjanie, Persowie, Grecy i Rzymianie.