Co można zrobić ze starego chleba?
Piliście kiedyś bread buchę lub chlebową wódkę, używaliście chlebowego peelingu lub drukowaliście coś w drukarce 3D z tworzywa opartego na… chlebie? Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi NIE, koniecznie posłuchajcie najnowszego odcinka naszego podcastu Z DRUGIEJ RĘKI!
Zwykle w naszych rozmowach poruszamy temat recyklingu, kupowania ubrań z drugiej ręki lub szeroko rozumianego zero waste, ale tym razem – dzięki spotkaniu z firmą ReBread – chcemy opowiedzieć Wam o chlebie!
- RATUJEMY NIESPRZEDANE PIECZYWO PRZED STANIEM SIĘ ODPADEM I PRZERABIAMY JE NA WARTOŚCIOWE PRODUKTY – to hasło, które znajdziemy na oficjalnej stronie ReBread. W prosty sposób tłumaczy ono, na czym polega idea firmy, która traktuje chleb o wiele bardziej wielowymiarowo, niż zwykle o nim myślimy.
Skąd pomysł na ReBread? Jak większość genialnych pomysłów, narodził się z realnej potrzeby.
- Jako właściciele największej rzemieślniczej piekarni Handelek w Krakowie dostrzegliśmy, że dużym problemem jest marnujące się, niesprzedane pieczywo. Postanowiliśmy temu zapobiec i zacząć ponownie wykorzystywać chleb do dalszej produkcji – wyjaśniają twórcy tego miejsca na oficjalnej stronie internetowej ReBread.

- Początek pandemii był okresem kiedy zakończyła się współpraca z rolnikiem odbierającym od nas niesprzedane pieczywo. Również zamknięta gastronomia spowodowała, że nie mieliśmy możliwości wykorzystania pieczywa w kuchni. Zaczęliśmy więc szukać inspiracji i tak natrafiliśmy na piekarnię Bäckerei Therese Mölk, która z chleba wytwarza alkohol. Tak też zaczęła się nasza przygoda z naszym pierwszym produktem - destylatem Krast (okowitą).
Polecamy
ReBread - czyli upcykling chleba powszedniego
To był początek. Dziś ReBread to prężnie działająca firma, która nie tylko magazynuje stary chleb, ale współpracuje z wieloma instytucjami, start upami i markami, szukając coraz lepszych i ciekawszych rozwiązań na ponownie wykorzystanie pieczywa.
Posłuchajcie niezwykłej opowieści o chlebie Z DRUGIEJ RĘKI i jego niezliczonych możliwościach! Przewodnikiem w podcaście Edyty Kochlewskiej z DlaHandlu.pl i Oli Nagel z Well.pl jest Bartłomiej Rak z ReBread!
Polecamy