Najlepszy ser na świecie 2022 - powrót do Szwajcarii
Za nami już 34. edycja prestiżowego konkursu World Cheese Awards organizowanego przez Guild of Fine Food. W tym roku o tytuł najlepszego sera na świecie walczyło aż 4 tys. serów, ale zwycięzca okazał się bezkonkurencyjny. Pierwsze miejsce zajął szwajcarski ser Gruyére!
Jury konkursu World Cheese Awards 2022 zostało podzielone na trzy grupy, w których oceniano kolejno: skórkę, konsystencję i smak. Na podstawie początkowych kwalifikacji z 4434 najróżniejszych serów pochodzących z 40 krajów wyłoniono 98 półfinalistów.
Kolejny etap zaangażował w ocenę serów szesnastu światowej sławy osobistości Gildii, którzy to wyłonili taką samą liczbę serów finałowych. Zwycięzca mógł być jednak tylko jeden, a walka o prestiżowy tytuł była naprawdę zacięta!
Po długich naradach i licznych degustacjach ogłoszono, że w 2022 roku na tytuł najlepszego sera na świcie zasługuje wytwarzany przez Ursa Leuenbergera z górskiej mleczarni Vorderfultigen ser Le Gruyére! I nikt nie był tym werdyktem zdziwiony - to już czwarty raz, kiedy szwajcarski rarytas zwycięża World Cheese Awards.
Drugie miejsce trafiło do miękkiego, maślanego sera Gorgonzola Dolce DOP stworzonego przez De'Magi Formaggi we Włoszech.
Szwajcarski ser Gruyére - najlepszy ser na świecie
Początki Le Gruyère AOP sięgają z 1115 roku. Został opisany przez jury jako doskonałe odzwierciedlenie „wyjątkowości górskich kwiatów i wspaniałość alpejskich ziół, które są typowe dla regionu”.
Na tle innych wyróżnił się również konsystencją. Jury oceniło, że jest niesamowicie gładki i dosłownie rozpływał się w ustach, a ponadto rozpościera na podniebieniu niesamowitą ucztę smaków, łącząc zioła, owoce i aromatyczne orzechy.
Subtelniejszy charakter odmiany surchoix, który został zaprezentowany podczas konkursu, zawiera bowiem nuty owoców pestkowych, gotowanej szynki, kasztanów i wanilii per Gourmino.
Szwajcarski sędzia Christian Zuercher zauważył ponadto, że chociaż Gruyère sprawdza się doskonale jako główny element degustacji, najlepiej wykorzystać go w formie bazy do fondue lub jako dodatek do francuskiej zupy cebulowej.
Dodajmy, że w ubiegłym roku tytuł najlepszego sera na świecie przypadł portugalskiemu serowi Olavida.
Kochasz zdrową, lokalną żywność? Zajrzyj na wirtualny targ LokalnyRolnik.pl
Polecamy