Wybrano najlepszy ser na świecie 2022! "Aromatyczny Szwajcar" wygrał z ponad 4 tys. rywali

Szwajcarski ser Gruyére zdobył tytuł najlepszego sera na świecie 2022! Według jurorów prestiżowego konkursu World Cheese Awards na tle czterech tysięcy innych serów wyróżnił go przede wszystkim niespotykany smak, który doskonale odzwierciedla „wyjątkowość górskich kwiatów i wspaniałość alpejskich ziół”.
Najlepszy ser na świecie 2022 - powrót do Szwajcarii
Za nami już 34. edycja prestiżowego konkursu World Cheese Awards organizowanego przez Guild of Fine Food. W tym roku o tytuł najlepszego sera na świecie walczyło aż 4 tys. serów, ale zwycięzca okazał się bezkonkurencyjny. Pierwsze miejsce zajął szwajcarski ser Gruyére!
Jury konkursu World Cheese Awards 2022 zostało podzielone na trzy grupy, w których oceniano kolejno: skórkę, konsystencję i smak. Na podstawie początkowych kwalifikacji z 4434 najróżniejszych serów pochodzących z 40 krajów wyłoniono 98 półfinalistów.
Kolejny etap zaangażował w ocenę serów szesnastu światowej sławy osobistości Gildii, którzy to wyłonili taką samą liczbę serów finałowych. Zwycięzca mógł być jednak tylko jeden, a walka o prestiżowy tytuł była naprawdę zacięta!
Po długich naradach i licznych degustacjach ogłoszono, że w 2022 roku na tytuł najlepszego sera na świcie zasługuje wytwarzany przez Ursa Leuenbergera z górskiej mleczarni Vorderfultigen ser Le Gruyére! I nikt nie był tym werdyktem zdziwiony - to już czwarty raz, kiedy szwajcarski rarytas zwycięża World Cheese Awards.
Drugie miejsce trafiło do miękkiego, maślanego sera Gorgonzola Dolce DOP stworzonego przez De'Magi Formaggi we Włoszech.
Szwajcarski ser Gruyére - najlepszy ser na świecie
Początki Le Gruyère AOP sięgają z 1115 roku. Został opisany przez jury jako doskonałe odzwierciedlenie „wyjątkowości górskich kwiatów i wspaniałość alpejskich ziół, które są typowe dla regionu”.
Na tle innych wyróżnił się również konsystencją. Jury oceniło, że jest niesamowicie gładki i dosłownie rozpływał się w ustach, a ponadto rozpościera na podniebieniu niesamowitą ucztę smaków, łącząc zioła, owoce i aromatyczne orzechy.
Subtelniejszy charakter odmiany surchoix, który został zaprezentowany podczas konkursu, zawiera bowiem nuty owoców pestkowych, gotowanej szynki, kasztanów i wanilii per Gourmino.
Szwajcarski sędzia Christian Zuercher zauważył ponadto, że chociaż Gruyère sprawdza się doskonale jako główny element degustacji, najlepiej wykorzystać go w formie bazy do fondue lub jako dodatek do francuskiej zupy cebulowej.
Dodajmy, że w ubiegłym roku tytuł najlepszego sera na świecie przypadł portugalskiemu serowi Olavida.
Kochasz zdrową, lokalną żywność? Zajrzyj na wirtualny targ LokalnyRolnik.pl
Polecamy
Popularne
- 1 Jakim samochodem jeździ aktualnie szef Lamborghini? Stephan Winkelmann zdradził, co trzyma w garażu
- 2 WELL TRAVEL: 25 najpiękniejszych wysp świata, które warto odwiedzić w 2023 roku
- 3 Przedwojenna Tatra - czeska limuzyna i "arcydzieło art deco" - trafiła na sprzedaż. Cena to tajemnica
- 4 Jak być szczęśliwym? 5 japońskich zasad dobrego życia pomoże Ci zrozumieć siebie i świat
- 5 WELL LIST: 7 najpiękniejszych lodowisk na świecie, które wyglądają jak Kraina Lodu
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Tiffany & Co. x Nike Air Force 1? Wygląda na to, że szykuje się wielka współpraca!

Regé-Jean Page najprzystojniejszym mężczyzną świata. To udowodnione naukowo!

Podhale: Luksusowa osada wyróżniona w prestiżowym konkursie! To najlepsza inwestycja Europy

Internauci chcą uratować fabrykę porcelany "Krzysztof". Ruszyła wielka społeczna akcja
