Deseo - polska czekolada kraftowa doceniona na International Chocolate Awards
Sieć DESEO Patisserie & Chocolaterie kolejny raz została nagrodzona w prestiżowym konkursie International Chocolate Awards. Polskie luksusowe cukiernie zdobyły aż cztery medale w tegorocznej edycji.
Złoto, srebro i dwa brązy to wyróżnienia, które DESEO zdobyło w międzynarodowym konkursie dla producentów kraftowych czekolad Bean-to-bar.
Polecamy
DESEO Patisserie & Chocolaterie - cztery najlepsze czekolady
Najwyższą nagrodę zdobyła autorska czekolada polskiej cukierni. Pecan & Cinnamon Crunchy łączy w sobie maślany smak orzechów pekan z dodatkiem cynamonu.
Pistachio Crunchy zdobyła srebro. Ta tabliczka to połączenie białej czekolady, pasty pistacjowej i prażynek pillete feuilletine. To nie pierwsze wyróżnienie tego przysmaku. W zeszłym roku ta czekolada zdobyła złoto w kategorii biała czekolada z nadzieniem lub inkluzjami.
Mleczna czekolada z karmelizowanymi pekanami została nagrodzona brązowym medalem już drugi rok z rzędu.
- Czekolada mleczna 52% stworzona na bazie ziaren kakaowca z Dominikany zachwyca głębią słodkich, karmelowych nut. Dodaliśmy do niej chrupiące orzechy pekan, karmelizowane z dodatkiem wanilii Bourbon z Madagaskaru - opisuje swoje dzieło DESEO.
Drugi brąz zdobyła mleczna czekolada z karmelem i solą, w której karmel podbija kremowy smak, a sól daje zaskakujący finisz.
Polska cukiernia DESEO - mistrz na arenie międzynarodowej
DESEO zdobyło już w sumie dziewięć medali w International Chocolate Awards. To konkurs, który jest organizowany od 2012 roku. Prowadzony jest przez grupę ekspertów i partnerów z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Włoch. W jury natomiast zasiadają specjaliści branży z całego świata.
DESEO od 2021 roku stawia na własną produkcję czekolady.
- W DESEO od 2021 roku produkujemy czekoladę od ziarna kakaowca do tabliczki czekolady, co oznacza, że sami sprowadzamy ziarno z wyselekcjonowanych plantacji i przeprowadzamy pełen proces ich obróbki - czytamy na profilu cukierni w mediach społecznościowych.