Le Kir Royale - modny drink z "Emily w Paryżu"
„Emily w Paryżu” to nie tylko romantyczny i słodki serial antystresowy, ale też skrzynia wielu inspiracji, głównie tych związanych z „życiem po fancusku”, a dokładnie „po parysku”. Jednym z efektów „Emily w Paryżu” jest wielki powrót retro koktajlu – Le Kir Royale.
W czwartym odcinku „Emily w Paryżu 3” tytułowa bohaterka podczas lunchu z Julienem oraz Lucem, przy Place de la Concorde, po raz pierwszy smakuje drinka o nazwie Kir Royale. Amerykanka jest zachwycona tym francuskim koktajlem i chce dowiedzieć się o nim czegoś więcej. My też chcemy wiedzieć więcej!

Le Kir Royale - historia francuskiego drinka
Historia francuskiego koktajlu Le Kir Royale sięga czasów drugiej wojny światowej i jest ściśle powiązana z ówczesnym burmistrzem miasta Dijon - Felixem Kir. Kiedy Niemcy najechali Burgundię, zlikwidowali dostawy czerwonego wina do tego regionu, pozostawiając mieszkańcom jedynie likier z czarnej porzeczki i wytrawne białe wino.
Kir, tęskniąc za czerwonym winem, zmieszał białe wino razem z creme de cassis (likierem z czarnych porzeczek produkowanym w Burgundii) i otrzymał koktajl przypominający kolorem ukochany czerwony trunek. Burmistrz uznał, że mieszanka kwaśnego wina i likieru smakuje znacznie lepiej niż każdy z tych składników osobno. Okazuje się, że miał rację! Teraz ten aperitif, znany pod nazwą pochodzącą od jego nazwiska, podbija cały świat.
Le Kir Royale - modny drink z serialu
Polecamy
Le Kir Royale – najmodniejszy drink 2023?
Koktajl przygotowany w wersji podstawowej, czyli zwykły Kir - bez przymiotnika royale, to po prostu schłodzone, musujące białe wino połączone z likierem (z czarnej porzeczki lub innych owoców).Taki Kir można przyrządzić na przykład na bazie włoskiego prosecco lub hiszpańskiej cavy. We francuskich Alpach można natrafić nawet na Kir przygotowany na bazie likieru fiołkowego.
Klasyczny, a przy tym oryginalny, Le Kir Royale składa się natomiast z wytrawnego białego wina Bourgogne, które uzyskuje się z winogron ze szczepu Aligoté, oraz z likieru z czarnej porzeczki uprawianej w Dijon. Użycie innych składników, np. białego wina innego niż biały burgund ze szczepu Aligoté, czy też likieru wyprodukowanego w innym miejscu niż Dijon, skutkuje że koktajl traci nazwę kir i nazywany jest „blanc-cassis” - „białe (wino) z czarną porzeczką”. Obecnie tylko jedna firma w Dijon – Lejay-Lagoute – ma prawo do produkcji likieru wchodzącego w skład oryginalnego kiru.
Pierwotnie proporcje tego drinka stanowiły ⅔ wina oraz ⅓ likieru. Obecnie przygotowuje się go w proporcjach ¾ wina i ¼ likieru. Prawdopodobnie taki drink piła Emily Cooper w serialu Netflixa.
Sposób przygotowania francuskiego Kir Royal jest niezwykle prosty. Co więcej, możecie cieszyć nim podniebienie zarówno w wersji z alkoholem, jak i w wersji bezalkoholowej!
Kir Royal– przepis - wersja z alkoholem
Do przygotowania Kir Royale potrzebujesz:
● Crème de cassis lub innego likieru porzeczkowego
● Białe wino wytrawne Bourgogne Aligoté lub inne białe wino musujące
● kieliszki do szampana
10 ml Crème de cassis wlej na dno kieliszków, resztę naczynia wypełnij białym winem.
I voilà! Koktajl jest gotowy. Najlepiej podawaj go na przyjęciach, spotkaniach towarzyskich czy imprezach rodzinnych przed głównym posiłkiem. Możesz dodać do koktajlu mrożone owoce, na przykład maliny.
Le Kir Royale - wersja bezalkoholowa
Le Kir Royale w wersji bezalkoholowej możemy przygotować na kilka sposobów. Prezentujemy dwa z nich.
Aby przygotować bezalkoholowy Kir Royal będziesz potrzebować:
● Bezalkoholowe białe wino musujące
● Syrop porzeczkowy
● kieliszki do szampana
Na dno kieliszków wlej 10 ml syropu porzeczkowego, resztę uzupełnij bezalkoholowym białym winem.
Bezalkoholowy Kir Royal możesz przygotować również za pomocą:
● Octu z czarnej porzeczki
● cukru (2-3 łyżeczki)
● wody gazowanej
Ocet lekko podgrzej z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Ostudzić. Do kieliszków nalej słodki ocet i dolej schłodzoną, gazowaną wodę.
Smacznego!