Whiskey z kraba, jelenia lub „stroju bobrowego”. Ta marka produkuje najdziwniejsze trunki świata. Jak smakują?

Amerykańska destylarnia Tamworth Distilling w stanie New Hampshire wyspecjalizowała się w produkcji whiskey z najdziwniejszymi i najbardziej niespotykanymi dodatkami w świecie alkoholi. W ofercie marki znajduje się m.in. whiskey z dodatkiem rosołu z kraba lub pieczonego indyka.
Amerykańska whiskey z Tamworth Distilling
Tamworth Distilling to niewielka destylarnia z amerykańskiego stanu New Hampshire, która niedługo przebojem może wedrzeć na światowe salony miłośników luksusowych alkoholi. Wszystko ze względu na swoje niezwykle oryginalne whiskey i burbony, które zamiast próbować naśladować konkurencję, idą własną ścieżką.
Trunki Tamworth Distilling produkowane są bowiem z mieszanki organicznej kukurydzy, żyta oraz jęczmienia z dodatkiem lokalnych składników dostarczanych przez okolicznych farmerów i rolników. Jednym ze sztandarowych przykładów takiej lokalnej współpracy jest whiskey o nazwie Crab Trapper.
Polecamy
Polecamy
Krabowa whiskey - nietypowy smak i wsparcie lokalnych rolników

Trunek oparty jest o najlepszy burbon z Tamworth Distilling z dodatkiem ośmiu przypraw oraz… destylatu z rosołu z zielonego kraba. Aromat whiskey opisywany jest jako delikatnie waniliowy i klonowy, z dodatkiem nut karmelowych, cynamonowych, goździkowych i oczywiście krabowych.
Jednocześnie trunek wspiera lokalną społeczność. Zielony krab jest bowiem jednym z największych utrapień rybaków w New Hampshire, a jego niekontrolowane rozprzestrzenianie się niszczy okoliczne uprawy i środowisko. Tamworth Distilling znalazło więc bardzo kreatywne zastosowanie dla tych i tak masowo tępionych skorupiaków.

Innymi przykładami eksperymentów alkoholowych marki są whiskey aromatyzowane mięsem z jelenia, pieczonym indykiem oraz syropem z drzew klonowych rosnących przy cmentarzach.
Najbardziej nietypowe trunki to jednak whiskey z dodatkiem owocu duriana, egzotycznego kwiatu dziwidła olbrzymiego oraz kastoreum – żółtawej wydzieliny gruczołów skórnych bobra europejskiego i kanadyjskiego.
Wszystkie te trunki produkowane są w niewielkich ilościach i w niewielkich pojemnościowo butelkach, które wyprzedają się na pniu. Ich ceny wynoszą 65 dolarów za butelkę, a to zdecydowanie niewielka cena za tak nietypowe trunki.
Polecamy
Popularne
- 1 Pełnia Księżyca w lutym 2023 otworzy nas na miłość. Księżycowy horoskop dla wszystkich znaków zodiaku
- 2 Zielona kometa 2023 właśnie mija Ziemię. Taka okazja trafia się raz na 50 tysięcy lat!
- 3 Najdroższa aukcja WOŚP 2023: Weekend z Omeną Mensah i Rafałem Brzoską pobił kolejny rekord
- 4 Oto nowy najdroższy samochód we wszechświecie! "Motoryzacyjny jednorożec" został sprzedany za prawie 10 mln euro
- 5 Niebezpieczne związki w kosmetykach. Eksperci chcą zbadać 24 substancje, a zaczną od kremów z filtrem UV
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Bill Gates walczy o planetę, podróżując prywatnym samolotem. I nie uważa tego za hipokryzję

Skoda, Audi czy Mini Morris - jakimi markami aut jeżdżą najmądrzejsi kierowcy? Ciekawe wyniki badań

Królowa Śniegu wróciła do Polski. Ta polska wieś hitem internetu. "Zaspy jak za starych dobrych czasów"

Figurki z Kinder Niespodzianki na celowniku kolekcjonerów. Niektóre mogą być warte fortunę!
