Ciasto milionera – skąd nazwa millionaire’s shortbread?

Ciasto milionera triumfy zaczęło święcić w latach 70-tych i 80-tych ubiegłego stulecia, zwłaszcza w Australii. Co ciekawe, ciasteczka shortbread – kruche i maślane, które stanowiły inspirację do stworzenia ciasta milionera, pochodzą ze Szkocji i jedzone były już w XII wieku. W tamtym okresie, deser ten zarezerwowany były tylko dla najbogatszych.

Reklama

Jednak skąd wzięła się nazwa ciasta milionera? Niektórzy twierdzą, że millionaire’s shortbread wywodzi się ona od niezwykle bogatego smaku ciasta, jeszcze inni, że nawiązuje do kształtu kawałków, które przypominają sztabki złota.Ten sam deser znany jest również pod nieco innymi nazwami: caramel slices czy też caramel shortbread.

W Polsce ciasto milionera nie jest bardzo popularne, ale mamy nadzieję, że po naszej publikacji to się zmieni!

Ciasto milionera - historia i przepis na kultowe ciasto/ Shutterstock Ciasto milionera - historia i przepis na kultowe ciasto/ Shutterstock

Ciasto milionera – z czego się składa?

Ciasto milionera to połączenie trzech różnych warstw, które świetnie się uzupełniają. Spód stanowi delikatne, kruche i maślane ciasto. Następna warstwa to karmelowe nadzienie. Trzecia zaś warstwa, która wieńczy ciasto milionera, to masa czekoladowa. Deser przygotowujemy etapami, każdą z trzech części oddzielnie, dlatego trzeba mieć na uwadze, że zrobienie millionaire’s shortbread zajmie nam około trzech godzin.

 

Millionaire’s shortbread – składniki

Podane poniżej składniki pozwolą na przygotowanie ciasta w tortownicy o wymiarach 24x24 cm. 

Spód:

●      300 gr mąki pszennej (typ 500)

●      250 gr masła

●      100 gr cukru

 

Nadzienie karmelowe:

●      150 gr masła

●      100 gr cukru

●      50 gr syropu trzcinowego (można wymienić na 50 gramów cukru)

●      1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 530 gramów)

●      1/2 łyżeczki soli

 

Masa czekoladowa:

●      300 gramów czekolady mlecznej

Ciasto milionera – sposób przygotowania

 

Ciasto Milionera – przygotowanie

Spód:

1.     Do miski z mąką dodajemy cukier oraz masło — masło powinno mieć temperaturę pokojową. Zagniatamy przez około 3-5 minut aż całość połączy się w jednolitą masę.

2.     Otrzymaną masę rozkładamy równomiernie na spód tortownicy.

3.     Ciasto odkładamy na 10 minut do zamrażalnika lub na 30 minut do lodówki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.

4.     Po wyjęciu ciasta z lodówki, nakłuwamy je widelcem. Po nakłuciu, wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

5.     Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zostawiamy je do wystygnięcia na około godzinę.

Nadzienie karmelowe:

1.     Patelnię lub garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i dodajemy:

– 150 gramów masła

– 100 gramów cukru

– 50 gramów syropu trzcinowego (można zastąpić cukrem)

– 1-2 łyżeczki soli

– puszkę mleka skondensowanego

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

2.     Gdy masa zacznie się gotować, mieszamy jeszcze przez około 20 minut. Masa w tym czasie zmniejszy swoją objętość, zmieni kolor oraz strukturę.

3.     Po około 20 minutach przelewamy karmelowe nadzienie na wystudzony spód i równomiernie rozkładamy. Tak przygotowaną masę karmelową zostawiamy do pełnego wystudzenia na około godzinę.

 Masa czekoladowa:

1.     W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 gramów mlecznej czekolady

2.     Rozpuszczoną czekoladę przelewamy na warstwę karmelową. Warto jednak chwilę odczekać, tak aby gorąca czekolada nie rozpuściła karmelowego nadzienia.

3.     Po przelaniu czekolady, odkładamy ciasto do lodówki, na około godzinę.

Łatwe w przygotowaniu i zaskakujące smakiem ciasto milionera gotowe!