Czego nie wiemy na temat sera?
Wykwintny ser i dobre wino – brzmi jak para idealna. Okazuje się jednak, że to połączenie wcale nie warunkuje terminu „eleganckiego przyjęcia”. Ian Mellis, jeden z najsłynniejszych szkockich serowarów na świecie, twierdzi, że reguły pojawiające się wokół odpowiedniego podania czy serwowania serów nie są tak ważne, jak mogłoby się wydawać.
- Nienawidzę dyktować ludziom, jak powinni postępować. Nie lubię zbyt wielu zasad, podobnie jak ser – mówi Ian Mellis na łamach serwisu Irish Times, który postanowił przepytać swojego eksperta, co sądzi o poszczególnych zasadach związanych ze smakowaniem sera.
Zdaniem Iana Mellisa wszelkie reguły dotyczące jedzenia sera zniechęcają jedynie jego miłośników do częstego delektowania się jego smakiem. A zatem – które mity, krążące wokół tego wykwintnego przysmaku, zdaniem eksperta w ogóle nie mają racji bytu?
Mit 1. Spleśniały ser nie nadaje się do użytku
Ile razy, zauważając pleśń na serze, wyrzuciliście go do kosza? Działanie wydaje się być logiczne – skoro jest pleśń, musi być zepsuty. Tymczasem Ian Mellis twierdzi, że owa pleśń rzadko kiedy jest dla nas szkodliwa.
- To jest tak, jak ze skórką sera, która może w drobny sposób wniknąć w jego strukturę i zmienić smak. Nie ma w tym nic niebezpiecznego – mówi Ian Mellis.
Warto natomiast zwrócić uwagę na to, by po pojawieniu się białej – nie niebieskiej- pleśni na produkcie, odkroić tę część, ponieważ może zanieczyścić wykwinty smak sera.

Mit 2. Przechowywanie sera w pojemnikach na żywność
Czy wpadliście kiedykolwiek na pomysł, aby przechowywać ser w plastikowych pojemnikach na żywność? Zdaniem ekspertów od sera, to ogromny błąd.
- To najgorsze środowisko dla sera, ponieważ zatrzymuje wilgoć, która sprawia, że produkty wytwarza więcej białej pleśni powierzchniowej. Jeśli chcesz go zabezpieczyć przed zepsuciem, daj mu oddychać – radzi Ian Mellis.
Polecamy
Mit 3. Im starszy ser, tym lepszy w smaku
Ten mit jest jednym z najpowszechniejszych. Według Dominica Coyte’a z Borough Cheese Company, ser jest najlepszy, gdy osiąga szczytowy moment.
- Wszystkie sery mają swój moment szczytu, w którym są najsmaczniejsze. Potem się starzeją. Sztuka affineur polega na tym, by znaleźć ten szczytowy moment – mówi Dominic Coyte w rozmowie z Irish Times.
Mit 4 . Deska serów to najlepszy sposób serwowania sera
Deska serów wygląda niesamowicie wykwitnie – musimy się z tym zgodzić. A jednak po pierwsze - nie jest ona konieczna do delektowania się jego smakiem, i po drugie – często ustawiamy rodzaje w złej kolejności.
- Pamiętaj, aby ustawiać sery od najłagodniejszego do najmocniejszego w smaku. Lepiej podawać je na pojedynczych talerzykach – mówi Ian Mellis.
Mit 5. Temperatura pomieszczenia jest najlepszą temperaturą dla sera
Temperatura pokojowa może być mylna. Choć brzmi bardzo logicznie, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z temperaturą, która panuje w naszym pomieszczeniu. Aby ser smakował najlepiej, nie powinno być ani za ciepło, ani za zimno.
- Temperatura pokojowa w kwestii sera oznacza od 14 do 18 stopni Celsjusza. Trzymaj go z dala od źródła ciepła, ale nie jedz produktu wyciągniętego prosto z lodówki – to największy błąd, jaki możesz popełnić – zauważa Em Brightman, szef kuchni londyńskiej restauracji Murano Angel Harnett.
Polecamy
Mit 6. Skórki sera są niejadalne
Choć skórki sera zwykle nie wyglądają zbyt apetycznie, w rzeczywistości są jadalne – nawet te najtwardsze.
- Skóra ma swój własny smak, który czasami okazuje się nawet lepszy niż sam ser. To wynik dojrzewania pleśni. Nienawidzę widoku ludzi usuwających skórkę. To ona dopełnia całość – mówi Dominic Coyete.
Mit 7. Ser jest najlepszy w połączeniu z czerwonym winem
Choć utarło się, że czerwone wino to najlepszy towarzysz sera, w rzeczywistości niektóre z nich mogą ze sobą kolidować.
- Zalecałbym znalezienie musującego białego wina. Jego naturalna kwasowość jest idealna dla większości serów – nawet tych z niebieską pleśnią – przekonuje Patricia Michaelson, założycielka La Fromagiere.

Mit 8. Piwo nie jest odpowiednim dodatkiem do sera
Być może was to zaskoczy, ale piwo i ser to doskonałe połączenie. Dlaczego? Ponieważ ich smaki się uzupełniają. Co więcej, istnieje tak wiele rodzajów piwa, że zawsze mamy, gdzie zawrócić w kategorii smaku.
- Piwo i ser urodziły się po to, by być parą i tworzyć wspólną historię – mówi Jonny Garrett, autor książki „A Year in Bear”, cytowany przez Irish Times.
Mit 9. Sposób krojenia sera nie jest ważny
Co prawda nie musimy posiadać zestawu profesjonalnych noży do sera, aby go pokroić w odpowiedni sposób, ale powinniśmy pamiętać o kilku zasadach. Pierwszą i najważniejszą jest odcinanie noska sera.
- Jeśli odcinasz nos sera, pozbawiasz siebie i swoich znajomych najwspanialszych doznań, spróbowania go od każdej strony: od środka, gdzie jest jaśniejszy i kwaśniejszy, aż do zewnątrz, gdzie zyskuje bardziej pikantne smaki. Im cieńszy plasterek, tym lepszy smak – dodaje Jonny Garrett.
Polecamy