WELL TASTE: 10 włoskich deserów, których musisz spróbować choćby raz w życiu!

Włoskie desery nieprzypadkowo są uważane za wyjątkowe. Pomyślcie tylko o rozpływającym się w ustach tiramisu, chrupiącym cannoli z kremem waniliowym czy delikatnej panna cottcie – delicje! A jednak te kultowe pozycje są jedynie początkiem listy słodkości, które oferują nam włoskie cukiernie. Przed wami 10 włoskich deserów, których powinniście spróbować przynajmniej raz w życiu!
10 włoskich deserów, które rozpieszczą twoje podniebienie
Przepisy włoskiej kuchni rozkochały w sobie cały świat, ale oprócz kultowej pizzy i makaronu na tysiąc sposobów, w jej skład wchodzą także desery. Mleczne, kremowe, z dodatkiem odświeżających nut owoców – w tych słodkościach naprawdę można się zakochać! Oto przegląd 10 włoskich deserów, których powinniście spróbować choćby raz w życiu - najlepiej podczas włoskich wakacji!
1. Tiramisu
Nasz ranking otwiera kultowe tiramisu! Ten deser wyróżnia się przede wszystkim idealnie zbalansowanym smakiem. Składa się z biszkoptów nasączonych Amaretto oraz kawą, kremu z serka mascarpone oraz posypki z gorzkiej czekolady lub kakao – już na samą myśl cieknie nam ślinka!
Sekret tiramisu tkwi jednak w szczegółach, dlatego bardzo ważnym elementem jego przygotowania jest wybór składników najwyższej jakości. Włosi kochają wszystko to, co domowe, a wszelkim sztucznościom mówią stanowcze NIE.
2. Panna Cotta
Panna Cotta pochodzi z północnej części Włoch. Jest czymś na wzór mlecznej galaretki polanej owocowym musem. Brzmi i wygląda przepysznie, ale największą zaletą tego deseru jest prostota.
W jego skład wchodzi jedynie mleko, śmietanka, cukier oraz żelatyna - jeśli jednak chcemy poczuć prawdziwy włoski klimat, najlepiej będzie dodać do tej mieszanki odrobinę wanilii lub skórki z cytryny.
Polecamy
3. Cannoli
Sycylijskie cannoli to nic innego jak kruche rurki wypełnione po brzegi słodkim nadzieniem. Można by więc porównać je do klasycznych rurek z kremem, ale tak naprawdę to coś o wiele bardziej kuszącego!
Specjalne ciasto na cannoli jest smażone w głębokim tłuszczu, a sekret cukierników tkwi w tym, aby napełnić je kremem (po same brzegi!) tuż przed podaniem. Co więcej, deser ten może występować w najróżniejszych wersjach smakowych. Możemy zdecydować się na krem pistacjowy, czekoladowy, waniliowy – jesteśmy wprost rozpieszczani wyborem!
4. Cantuccini
Wiele osób uważa, że kawa i ciastko to połączenie idealne. Włosi także wychodzą z tego założenia – mają nawet specjalne ciastka do kawy! Są nimi cantuccini, czyli twarde mini wypieki z migdałami przypominające nieco sucharki.
Zwykle podaje się je w towarzystwie słodkiego wina oraz kawy. Cały rytuał cantuccini polega natomiast na tym, by moczyć je przez kilka minut w napoju i zjeść dopiero kiedy zmięknie.
Polecamy
Polecamy
5. Torta Barozzi
To wystawne ciasto składa się z migdałów, orzeszków ziemnych, kawy i gorzkiej czekolady. Receptura została stworzona w małej wiosce Vignola, niedaleko Modeny, pod koniec XIX wieku przez utalentowanego cukiernika Eugenio Golliniego.
Wuj Eugenio Golliniego, właściciel piekarni Gollini, postanowił zachować przepis w tajemnicy. Dzięki temu deser ten stał się prawdziwą legendą, która dziś już jawi się jako jedna z najsłynniejszych kreacji kulinarnych w regionie.
6. Budino di riso
Budino di riso to ciekawa hybryda tarty i budyniu. Mała skorupka wykonana z kruchego ciasta jest wypełniona kremowym puddingiem ryżowym, który doprawia się zwykle skórką z cytryny i anyżowym likierem.
Co ciekawe, w Toskanii deser ten najczęściej podawany jest na śniadanie. W innych częściach Włoch jednak znany jest jako słodka przekąska po obiedzie.
7. Pasticciotto leccese
Pasticciotto leccese składa się z kruchej skórki – pierwotnie zrobionej ze smalcu, obecnie często zastępowanej masłem – wypełnionej przepysznym nadzieniem z kremu jajecznego oraz konserwowanych wiśni.
Ten apulijski przepis stworzony przez lokalnego cukiernika w 1745 roku jest najbardziej typowy dla regionu Salento, a konkretnie pięknego miasta Lecce. Zdaniem Włochów każdy, kto choć raz doświadczył błogości jedzenia ciepłego pasticciotto prosto z piekarnika, będzie go pragnąć za każdym razem, gdy tylko przyjdzie ochota na słodkie.
Polecamy
Polecamy
8. Sfogliatelle
Choć Neapol zapisał się w historii jako miejsce narodzin pizzy, w rzeczywistości jest kolebką wielu cudownych przepisów. Wśród nich na honorowe miejsce zasługuje sfogliatelle. Chrupiąca, wielowarstwowa skorupka z cienkiego ciasta francuskiego w kształcie ogona homara jest wypełniona soczystą mieszanką sera ricotta, kaszy mannej, cukru, jajek i kandyzowanych cytrusów.
Tradycyjny przepis na sfogliatelle często nazwa się Santarosą na cześć tytułowego klasztoru w pobliżu Salerno, gdzie po raz pierwszy powstał deser. Stworzyła go zakonnica, która starała się znaleźć sposób na wykorzystanie resztek kaszy mannej. Cóż za błogosławieństwo!
Polecamy
9. Crostata ricotta e visciole
Przepis na tartę Crostata ricotta e visciole jest równie prosty, co przepyszny. Jego początki sięgają XVIII wieku, kiedy papieski dekret zabronił Żydom sprzedawania nabiału chrześcijanom. Ci postanowili więc „ukryć” ser ricotta między dwiema warstwami ciasta i wiśniami.
Dziś w cukierniach można znaleźć różne wersje oryginalnego przepisu. Zwykle jednak kruche ciasto z ricottą posypane jest dużą ilością wiśni. Tworzący się kontrast między słodyczą sera a kwaśnym smakiem owoców to naprawdę idealne połączenie!
10. Bonet
Jajka, cukier, mleko, kakao, koniak, herbatniki Amaretto i orzechy laskowe to tradycyjne składniki kremowego deseru z Piemontu zwanego Bonet.
Jego nazwa nawiązuje do kształtu „zakręconego kapelusza” nadanego przez tradycyjną miedzianą formę o ściętym stożku, która używana jest do przygotowywania ciasta w kąpieli wodnej. Pssst… Podobno najlepiej smakuje na zimno.
Polecamy
Popularne
- 1 „Gorączka złota” na Grenlandii. Dlaczego Bill Gates i Jeff Bezos finansują podbój wyspy?
- 2 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
- 3 Czy warto dodawać wodę do whisky? Będziesz zaskoczony odpowiedzią ekspertów
- 4 Deszczówka nie jest zdatna do picia - alarmują eksperci. "Wieczne chemikalia" przekraczają dopuszczalne normy
- 5 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Miejsca z duszą: Hotel Altus Palace w dawnym pałacu Leipzigerów w centrum Wrocławia

RUMUNIA: Archeolodzy przypadkowo odkryli prehistoryczny grób. "Ten skarb to ewenement w Europie Środkowo-Wschodniej"

WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Ile lat może żyć człowiek? Nowe badania mówią o "punkcie stycznym starości"
