Hotelowe dania: Jajka po benedyktyńsku

Jajka po benedyktyńsku / Shutterstock Jajka po benedyktyńsku / Shutterstock

Reklama

Jajka po benedyktyńsku to potrawa kuchni amerykańskiej. Najczęściej mówi się, że powstała w wyniku odwiedzin Lamuela Benedicta w hotelu Waldorf-Astoria. Gość hotelu miał zamówić na śniadanie tosta z masłem, bekon i dwa jajka w koszulce z sosem holenderskim po to by uporać się z kacem. Nietypowe połączenie składników zaskoczyło szefa kuchni - Oscara Tschirky’ego, który zdecydował się dodać to danie do hotelowego menu. Najstarszy zanany przepis na tę potrawę pochodzi z 1894 roku z książki kucharskiej The Epicurean.

Hotelowe dania: Sałatka Waldorf 

Sałatka Waldorf / Shutterstock Sałatka Waldorf / Shutterstock

Sałatka przygotowywana jest zwykle ze świeżych jabłek, selera, orzechów włoskich i winogron oraz doprawiana majonezem. Nazwa pochodzi od hotelu znajdującego się w Nowym Jorku - Waldorf-Astoria. To właśnie tam po raz pierwszy została przyrządzona. Sałatka została stworzona specjalnie na bal charytatywny w 1896 roku, który został wydany na cześć dziecięcego Szpitala Mariackiego. Przepis opracował Oscar Tschirky, a po raz pierwszy zapisano go w książce kucharskiej pod tytułem Oscar of the Waldorf  z 1896 roku.



Hotelowe dania: Brownie

Brownie / Anna Przepiorka - Unsplash Brownie / Anna Przepiorka - Unsplash

Jedna z teorii opowiadających o tym, jak powstało kultowe czekoladowe ciasto, mówi, że jest dziełem przypadku: pewna gospodyni domowa z miejscowości Bangor w stanie Maine zapomniała do swojego ciasta czekoladowego dodać proszku do pieczenia. Inna teoria zakłada, że za jego powstaniem stoi Bertha Palmer, żona magnata hotelowego Pottera Palmera, właściciela hotelu Palmer House Hilton w Chicago. Bertha Palmer poprosiła hotelowego cukiernika o przygotowanie deseru dla kobiet zwiedzających wystawę zorganizowaną w Chicago z okazji 400. rocznicy przybycia Krzysztofa Kolumba do Ameryki. Miało to być małe ciasteczko, które zmieści się do pudełka z lunchem. Tak powstało zwarte, gęste ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi i słodką polewą morelową. Sama nazwa „brownie” w 1896 roku, w pierwszym wydaniu książki kucharskiej The Boston Cooking-School Cook Book.

 

Hotelowe dania: Pina Colada

Pina Colada / Shutterstock Pina Colada / Shutterstock

Słodki, orzeźwiający drink z dodatkiem świeżego ananasa, mowa oczywiście o Pina Coladzie. Kiedy go wymyślono? Historia głosi, że napój powstał w 1954 roku a za twórcę uznaje się Ramóna „Monchito” Marrero, barmana z San Juan w Portoryko.  Miał on zostać poproszony przez właściciela hotelu Caribe Hilton o stworzenie nowego sygnowanego drinka dla Beachcomber Bar, w którym pracował.



Hotelowe dania: Ciasteczko DoubleTree by Hilton

Czekoladowe ciasteczko z hotelu Hilton / materiały prasowe Czekoladowe ciasteczko z hotelu Hilton / materiały prasowe

Ciasteczko zadebiutowało w sieci DoubleTree by Hilton w 1986 roku, jako symbol typowego domowego powitania, a jego receptura jest niezmienna od ponad 30 lat. Co więcej, przepis na kultowe ciasteczko znają nieliczni cukiernicy na świecie. Wiadomo jedynie, że zawiera około 20 kawałków czekolady i orzechów włoskich. Jednak składniki i sposób przygotowania są pilnie strzeżone.

A jakie są Wasze ulubione dania hotelowe?