Najdroższe ryby na świecie 2021
Drogocenna złota rybka naprawdę istnieje – a przynajmniej na pewno istnieją takie gatunki, które możemy tak nazwać. Co prawda nie mają złotego zabarwienia, ale ich wartość z pewnością dorównuje wartości złota. I choć prawdopodobnie nie spełnią trzech życzeń, z pewnością rozpieszczą podniebienia największych koneserów. Uważa się je za unikalne, a w większości przypadków także niesamowicie piękne. Przedstawiamy najdroższe gatunki ryb konsumpcyjnych na świecie.
1. Najdroższe i najsmaczniejsze ryby - Tuńczyk błękitnopłetwy
Tuńczyk błękitnopłetwy to jedna z najdroższych ryb na świecie. Jak na razie najokazalszy okaz został sprzedany za 2,7 milionów euro. Dlaczego mięso z tego gatunku jest tak bardzo cenione przez sushimasterów? Podobno smak jest nie do podrobienia.
Niestety, raporty wykazują, że tuńczyk błękitnopłetwy jest gatunkiem zagrożonym, dlatego rząd japoński zdecydował się na ograniczenie połowów, przez co ryba stała się jeszcze cenniejsza.
Koszt dania z tuńczyka błękitnopłetwego to nawet 500 dolarów.
Spodobał Ci się Well.pl? Obserwuj nas na Instagramie!
Polecamy
2. Najdroższe i najsmaczniejsze ryby - Ryba fugu (rozdymka)
Fugu to japońska ryba, którą uważa się za najniebezpieczniejszą rybę świata. Mówi się, że wystarczy tylko kropla trucizny pochodzącej z ryby tego gatunku, by zabić – podobno działa bardziej zabójczo niż cyjanek potasu. Z tego tez powodu przygotowaniem dania z fugu zajmują się jedynie wyspecjalizowani kucharze, którzy dokładnie znają instrukcję postępowania.
Cena za danie z fugu to około 350 dolarów.
Polecamy
Polecamy
3. Najdroższe i najsmaczniejsze ryby - Miecznik
Zdaniem smakoszy miecznik to jedna z najsmaczniejszych ryb na całym świecie. Jest mięsista i delikatna, a przy tym bardzo charakterystyczna w smaku. Podobno najlepiej smakuje w wersji grillowanej. Jeszcze niedawno Mieczniki były uważane za gatunek zagrożony, ale na szczęście ekologom udało się przedłużyć ciąg populacji.
Koszt dania z miecznika to 300 dolarów.
4. Najdroższe i najsmaczniejsze ryby - Tuńczyk żółtopłetwy
Zdaniem ekspertów tuńczyk żółtopłetwy to dobra alternatywa dla tuńczyka błękitnopłetwego. Charakteryzuje się mocną, łuszczącą się teksturą i wyrazistym smakiem, który przekonuje nawet największych przeciwników ryb.
Jego bliskim krewnym jest także tuńczyk Ahi – ryby są ze sobą bardzo często mylone. Ahi słynie z ogromnej wszechstronności i specyficznego posmaku. Niektórzy uwielbiają konsumować go nawet, gdy jest jeszcze lekko surowy.
Cena za danie z tuńczyka żółtopłetwego to 270 dolarów.
Polecamy
5. Najdroższe i najsmaczniejsze ryby - Łosoś królewski
Miłośnicy łososia uważają, że nic nie smakuje lepiej od łososia królewskiego. Jest bardzo charakterystyczny i wyraźny w smaku, a także bogaty w zdrowe tłuszcze. Ze względu na szybko spadającą liczbę populacji, ograniczono połowy łososia do minimum, przez co jego wartość znacznie zyskała na wartości.
Cena za danie z łososia królewskiego – około 100 dolarów.