Tatar wołowy z grzybami 

Tatar wołowy z marynowanymi borowikami, rydzami piklowanymi, żółtkiem gotowanym w niskiej temperaturze i czarnym czosnkiem. 

Reklama

SKŁADNIKI: 

Polędwica wołowa – 300 g

Borowiki marynowane – 50 g

Rydze marynowane – 50 g

Musztarda francuska – 20 g

Cebula – 40 g

Oliwa – 2 łyżki

Czarny czosnek – 2 ząbki pokrojone w drobna kostkę

 Sól

 Świeżo mielony pieprz

Jajka – 4 szt.

Musztarda dijon – 20 g

Domowy majonez – 20 g

SPOSÓB WYKONANIA 

Polędwicę wołową pokroić w drobną kostkę, dodać musztardę francuską, oliwę, przyprawić solą i pieprzem. Marynowane grzyby, cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez i musztardę dijon dokładnie zmieszać na sos. Jajka gotować w temperaturze 63 °C, a następnie schłodzić, obrać delikatnie tak, aby nie uszkodzić żółtka. Na talerzu układamy marynowane borowiki, rydze, cebule, korniszony, układamy żółtko, całość oprószamy czarnym czosnkiem. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem.



Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju - szef kuchni Janusz Myjak 

Janusz Myjak / materiały prasowe Janusz Myjak / materiały prasowe

Janusz Myjak Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł związany jest z Hotelem SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od ponad dekady. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a Restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelców (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.

W kuchni nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując lokalne produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Choć bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, czy azjatycka, to nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina lub rydze, które z wielką starannością wyszukuje w regionie. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.

W życiu ceni sobie ludzką szczerość, otwartość na wymianę doświadczeń i chęć współpracy między szefami, dlatego nie ma żadnego problemu ze znalezieniem przyjaciół, zawodowych profesjonalistów, do wspólnych przedsięwzięć i wartościowych projektów. Sam również chętnie wspiera kolegów i koleżanki pod fachu w ciekawych inicjatywach. Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.