WELL CHEF: Tatar wołowy z marynowanymi borowikami z Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój

Tatar to danie proste, a jednocześnie wyrafinowane. Choć znane jest od pokoleń, mistrzowie kuchni uwielbiają interpretować je na wiele sposobów. Przepis na tatara wołowego, który znajdziecie poniżej, pochodzi z menu wybitnego kucharza Janusza Myjaka, Szefa Kuchni Restauracji Szósty Zmysł, znajdującej się w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju. Poznajcie tajemny przepis prawdziwego mistrza kuchni!
Tatar wołowy z grzybami
Tatar wołowy z marynowanymi borowikami, rydzami piklowanymi, żółtkiem gotowanym w niskiej temperaturze i czarnym czosnkiem.
SKŁADNIKI:
Polędwica wołowa – 300 g
Borowiki marynowane – 50 g
Rydze marynowane – 50 g
Musztarda francuska – 20 g
Cebula – 40 g
Oliwa – 2 łyżki
Czarny czosnek – 2 ząbki pokrojone w drobna kostkę
Sól
Świeżo mielony pieprz
Jajka – 4 szt.
Musztarda dijon – 20 g
Domowy majonez – 20 g
SPOSÓB WYKONANIA
Polędwicę wołową pokroić w drobną kostkę, dodać musztardę francuską, oliwę, przyprawić solą i pieprzem. Marynowane grzyby, cebulę pokroić w drobną kostkę. Majonez i musztardę dijon dokładnie zmieszać na sos. Jajka gotować w temperaturze 63 °C, a następnie schłodzić, obrać delikatnie tak, aby nie uszkodzić żółtka. Na talerzu układamy marynowane borowiki, rydze, cebule, korniszony, układamy żółtko, całość oprószamy czarnym czosnkiem. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem.
Polecamy
Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy Zdroju - szef kuchni Janusz Myjak

Janusz Myjak Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł związany jest z Hotelem SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od ponad dekady. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a Restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelców (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.
W kuchni nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując lokalne produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Choć bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, czy azjatycka, to nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina lub rydze, które z wielką starannością wyszukuje w regionie. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.
W życiu ceni sobie ludzką szczerość, otwartość na wymianę doświadczeń i chęć współpracy między szefami, dlatego nie ma żadnego problemu ze znalezieniem przyjaciół, zawodowych profesjonalistów, do wspólnych przedsięwzięć i wartościowych projektów. Sam również chętnie wspiera kolegów i koleżanki pod fachu w ciekawych inicjatywach. Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.
Polecamy
Popularne
- 1 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
- 2 Czy warto dodawać wodę do whisky? Będziesz zaskoczony odpowiedzią ekspertów
- 3 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
- 4 Porsche Taycan Turbo S najszybszym samochodem elektrycznym. Pobił Teslę o ponad 2 sekundy!
- 5 Personalizowany Rolls-Royce księżniczki Małgorzaty trafi na aukcję. Cena może Was zaskoczyć!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Wybrano 20 najpiękniejszych miast na świecie według naukowców. Badacze włączyli Google Street View i...

Wybrano 3 najlepsze smartfony na świecie. OPPO Find X5 Pro najbardziej zaawansowanym telefonem 2022/2023

Rzekomy obraz Pabla Picassa odnaleziony w trakcie nalotu narkotykowego. "Może być wart miliony dolarów"

Z DRUGIEJ RĘKI: Martyna Zastawna z WoshWosh - ze sneakersowej niszy do klubu liderek biznesu w Polsce
