Amar Beirut w Fabryce Norblina
Warszawska Fabryka Norblina szykuje się na otwarcie najnowszego konceptu kulinarnego zlokalizowanego w jednym ze zrekonstruowanych budynków całego kompleksu. Już 22 kwietnia br. jego goście będą mieli okazję spróbować tradycyjnej libańskiej kuchni w nowo otwartej restauracji Amar Beirut.
Lokal, którego nazwa tłumaczona jest jako "Księżyc Bejrutu", ma być jednak czymś więcej niż tylko restauracją. Na klientów czekać będą bowiem także prawdziwie bliskowschodnie doświadczenia – zaczynając od jedynej w swoim rodzaju podróży kulinarnej, przez tradycyjne dźwięki muzyki na żywo, po nocną rozrywkę w nowoczesnym wydaniu.
Twórcami konceptu są Anas Adi z Syrii oraz Libańczycy: Pierre Abi Nader i Wissam El Haber. Wszyscy trzej swoje kulinarne doświadczenia zbierali na całym świecie i ponad 30 latach podróży osiedli w sercu Warszawy.
– Zdecydowaliśmy się na otwarcie naszego lokalu w Fabryce Norblina, ponieważ nie ma miejsca, które mogłoby lepiej korespondować z wizerunkiem naszej marki. To postindustrialna architektura z bogatą historią w tle, która dziś pisze swój kolejny rozdział. My również pragniemy historię serwować w nowoczesnym wydaniu i jesteśmy niezwykle szczęśliwi, że możemy robić to w największej strefie gastronomicznej w Polsce – mówił w oświadczeniu prasowym Wissam El Haber.
Polecamy
Polecamy
Amar Beirut - wystrój wnętrza i menu
Wnętrze Amar Beirut, fot. mat. prasowe
Amar Beirut zajmie łącznie trzy kondygnacje budynku Fabryki Norblina, w którym znajduje się ogromny akumulator hydrauliczny – jeden najcenniejszych eksponatów Muzeum Fabryki Norblina i zaledwie jedna z czterech tego typu maszyn pozostałych na świecie. Projekt wnętrza lokalu został stworzony tak, by podkreślić historyczną przestrzeń pofabrycznych terenów: użyto w nim m.in. miedzi, która w połączeniu z odrobiną koloru i artystycznych akcentów stworzy bliskowschodni klimat.
Na parterze restauracji oprócz lobby i otwartej kuchni znajdzie się także scena przeznaczona dla występujących artystów. Będzie można ich oglądać również z antresoli, a na każdym poziomie pojawią się także bary, w których serwowane będą drinki inspirowane Bliskim Wschodem.

Za menu restauracji Amar Beirut odpowiedzialny jest Pierre Abi Nader. Libański szef kuchni specjalizuje się w śródziemnomorskiej kuchni fusion, która będzie czekać również na gości jego warszawskiego lokalu. W autorskiej karcie znajdą się m.in. libańskie sałatki, przystawki, owoce morza, ale także mięsne dania i wypieki z pieca węglowego. Nie zabraknie też libańskich falafeli i tradycyjnych tabboule z hummusem.
Amar Beirut będzie także kolejnym miejscem w Fabryce Norblina, w którym codziennie rozbrzmiewać będzie muzyka na żywo. Ponieważ właściciele pragną przybliżyć gościom swoje dziedzictwo, powstanie tu również Ściana Kultury, na której swoje miejsce znajdą prace libańskich artystów.