Malinowe daiquiri

Odrobina świeżego syropu malinowego nadaje temu klasycznemu koktajlowi pięknego koloru i zaskakującego twistu smakowego. Drink jest przy tym niezwykle prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników, co czyni go idealną propozycją na nieco mniej zaplanowane walentynkowe spotkania. Główne składniki to biały rum, limonka i syrop malinowy.
Przygotowanie: shaker do koktajli wypełnić lodem, dodać 30 ml białego rumu, uzupełnić sokiem z limonki i syropem malinowym. Wstrząsnąć do wymieszania składników i ich ochłodzenia. Przelać do kieliszka, serwować z plastrem świeżej limonki.
Truskawkowe szoty

Propozycja dla miłośników nieco mocniejszych trunków, która sprawdzi się zarówno jako walentynkowy drink, jak i afrodyzjak. Składniki to truskawki, czekolada, galaretka truskawkowa, woda, wódka.
Przygotowanie: odciąć szypułki i górne końcówki truskawek tak, by mogły samodzielnie stać. Przy pomocy łyżeczki wyciąć małe otwory w truskawkach, tworząc małe kieliszki. Rozpuścić czekoladę w mikrofali, a następnie zanurzyć w niej przygotowane wcześniej truskawki. Odstawić na tackę pokrytą papierem do pieczenia, włożyć do zamrażarki na 10 minut. W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dolać do niej wódki wedle uznania, wymieszać. Przelać mieszankę do wydrążonych truskawek, włożyć do zamrażarki przynajmniej na 3 godziny.
Margarita z granatem

Wybuchowa mieszanka i tak jak w przypadku malinowego daiquiri – bardzo ciekawy twist smakowy za sprawą kwaśnego granatu. Główne składniki to sól, limonka, lód, tequila, sok z granatu, syrop z agawy (opcjonalnie), owoc granatu.
Przygotowanie: rozsypać sól na małym talerzu. Wycisnąć sok z limonki dookoła krawędzi szklanki, obrócić i zanurzyć w soli. Do blendera wsypać lód, dodać ok. 80-100 ml tequili, świeży sok z granatu i limonki oraz syrop z agawy (opcjonalnie). Zmiksować. Przelać do wcześniej przygotowanych szklanek, udekorować świeżymi owocami granatu.
Czekoladowe martini

Nieco słodsza propozycja dla miłośników likierów czekoladowych. Z powodzeniem może zastąpić deser po walentynkowej kolacji. Główne składniki to kakao, likier czekoladowy (np. Godiva), crème de cacao (np. Giffard), wódka, mleko skondensowane.
Przygotowanie: zanurzyć krawędź szklanki w likierze czekoladowym i obtoczyć w rozsypanym na talerzu kakao. Do shakera wsypać lód, dodać 30 ml likieru czekoladowego, 30 ml crème de cacao, 30 ml wódki i 15 ml mleka skondensowanego. Wstrząsać do wymieszania składników i ich ochłodzenia. Przelać przez sitko do przygotowanych wcześniej szklanek.
Bąbelkowe rosè z arbuzem

Różowe wino przebojem wdarło się na salony, dlatego drinka na bazie tego trunku nie mogło zabraknąć w walentynkowym zestawieniu. Po raz kolejny jednak klasyczny napój będzie miał w sobie zaskakująco owocowy twist. Polecamy! Główne składniki: tequila silver, sok arbuzowy, sok z cytryny, syrop cukrowy, wino rosè.
Przygotowanie: do shakera wsypać lód i dodać 45 ml tequili, 25 ml soku z arbuza, 15 ml soku z cytryny oraz 10 ml syropu cukrowego (można go przygotować samodzielnie – rozpuścić cukier w wodzie w proporcjach 1:1 np. 200 ml wody i 200 ml cukru). Wstrząsnąć do wymieszania składników i ochłodzenia. Przelać do kieliszka i dopełnić rosè.