Ube, czyli fioletowy batat - co to?
Ube to bulwiaste warzywo, będące od pokoleń podstawą kuchni filipińskiej. Zamiennie nazywane jest fioletowym batatem, którego zresztą przypomina, zarówno kształtem jak i strukturą. Ube - z uwagi na swój intensywny kolor, często błędnie utożsamiane jest z fioletowym ziemniakiem. Od swojego kuzyna jednak różni się smakiem oraz sposobem uprawy.

Ube - właściwości fioletowego batatu
Ube ma słodki, orzechowy smak, przypominający nieco mieszankę wanilii i pistacji. Warzywa te są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Wśród witamin specjalne miejsce zajmuje witamina C. Niemniej jednak, walory smakowe ube sprawiają, że warzywo to jest chętnie wykorzystywane w cukiernictwie. Cóż, nie trzeba przypominać, że prozdrowotne właściwości giną w obliczu cukru i bitej śmietany...
Gdzie kupić fioletowy batat ube? Nie znajdziesz go na targu
W przeciwieństwie do słodkich ziemniaków, znalezienie ube w markecie lub na targu to prawdziwe wyzwanie. O ile warzywo to jest powszechnie dostępne w całych Filipinach, o tyle w Stanach Zjednoczonych i Europie już nie. Chcąc uniknąć nadmiernych kilometrów między sklepowymi półkami, koniecznie odszukaj azjatycki sklep spożywczy.
Jeśli natomiast zależy Ci na wykorzystaniu ube jako naturalnego barwnika do koloryzacji dania, kup ube w proszku. To produkt, który jest zdecydowanie łatwiejszy do zdobycia w Polsce i kosztuje około 25-50 zł.
Proszek ube genialnie zabarwi Twoje dania - ciasta, galaretkę czy lody, a nawet latte, na cudownie lawendowy odcień.
Ube - fioletowy ziemniak najmodniejszym warzywem na Instagramie / Shutterstock
Ube - najmodniejszy smak (i kolor) na Instagramie!
O ile na Filipinach ube traktowany jest jak klasyczny ziemniak, o tyle na Instagramie stał się królem wśród warzyw. Dziś można powiedzieć, że ube osiągnął status trendu żywieniowego. Warzywo to podbija rynek kulinarny w Stanach Zjednoczonych i Europie, wkradając się na karty dań znanych restauracji.
W 2015 roku Manila Social Club - restauracja z Miami, po raz pierwszy zaserwowała swoim klientom „złotego pączka z ube”. Złota posypka w połączeniu z fioletowym nadzieniem wystarczyły, aby wypiek z restauracji trafił wprost na Instagrama, gdzie stał się hitem.

Fioletowy ziemniak ube warzywem 2023 roku
Zdaniem ekspertów analizujących trendy kulinarne, 2023 rok będzie rokiem pod znakiem ube. Potwierdzają to autorzy WSGN Food & Drink Influencer Map analizujący aktualnie panujące trendy kulinarne. Popularność ube rośnie równie szybko pośród poważanych restauratorów, jak i instagramowej społeczności i wcale nas to nie dziwi. Jak tu nie kochać ube, który genialnie smakuje i jeszcze lepiej wygląda?!