WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Pamiętacie scenę z "Listów do M.", podczas której Wojciech i Małgorzata siadają do wigilii i delektują się turbotem? Ta ryba, choć mało popularna w Polsce na wigilijnym stole, może stać się ciekawą alternatywą dla wszechobecnego karpia. Jeśli szukacie przepisu na pysznego turbota, poznajcie propozycję szefa kuchni Marcina Jenczelewskiego z wrocławskiej restauracji Martim. Przygotujcie turbota w domu lub wybierzcie się na oryginalną jego wersję do restauracji Martim.
Turbot w sosie choron nie tylko na wigilię
Ryba - składniki:
turbot
turbot 100g
jajko 1
folia spozywcza
oliwa pomace
sól pieprz bialy
Sos choron - składniki:
1 kostka masła
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 żółtka
4 łyżki białego wina
sól
pieprz biały mielony
sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:
Oczyść turbota i dopraw solą oraz pieprzem. Owiń folią spożywczą i wstaw do piekarnika na 70 stopni C. do kąpieli wodnej o podobnej temperaturze. Gotuj w piekarniku około 10 minut. W międzyczasie usmaż omlet z jajka. Wypakuj rybę z folii, połóż turbota na omlecie i delikatnie zwiń wraz z rybą.
Przygotuj sos choron. Roztop masło, a potem zagotuj. Zdejmij pianę, która pojawi się na wierzchu. Czas na kąpiel wodną żółtka i wina. Połącz wspomniane składniki i ubijaj na puszystą masę. Powoli, po kilka kropelek, cały czas mieszając, dodawaj roztopione masło. Dopraw sos sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Polej turbota sosem choron. Udekoruj talerz kawałki pomidorów i świeżymi ziołami.
Podawaj ciepłe, ale nie gorące.

Marcin Jenczelewski – szef kuchni restauracji Martim. Posiada ponad 21-letnie doświadczenie w pracy w kuchni, które zdobywał nie tylko we Wrocławiu, ale i na terenie całej Polski. Jego styl gotowania jest bliski filozofii „less waste” – co oznacza, ze przetwarza jak najwięcej, a wyrzuca jak najmniej. Jego motto, według którego gotuje, to: „Restauracja jest jak dobra fotografia – pobudza zmysły”.
Przez całą swoją karierę zgłębiał tajniki kuchni międzynarodowej, co szybko stało się jego pasją. Dziś wykorzystuje tę wiedzę do tworzenia własnych dań, korzystając z lokalnych produktów.
Miał zaszczyt gotować dla międzynarodowych celebrytów, a wśród jego gości był m.in. Dalajlama XIV.
Popularne
- 1 CHIŃSKA HERBATA VINTAGE może być lepszą inwestycją niż whisky czy wino. Rośnie zainteresowanie na rynku
- 2 Tesla usunięta z prestiżowego rankingu. Elon Musk był wściekły
- 3 Huggy Wuggy opanował polskie szkoły. Psycholodzy ostrzegają rodziców przed popularnym potworkiem z YouTube'a
- 4 Rosja poważnie myśli o legalizacji bitcoina: "Prędzej czy później takie rozwiązanie zostanie wprowadzone"
- 5 Mercedes tworzy nową super markę dla kolekcjonerów. MYTHOS tylko dla wybranych
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

PREMIERY NETFLIX: Andrzej Seweryn w nowym serialu "Królowa" zaskoczył wszystkich rolą drag queen

Ślubna tiara księżnej Diany na wystawie po raz pierwszy od 60 lat! Powód może zaskoczyć

Słynny wenecki obraz Moneta sprzedany za niebotyczną sumę. Takie arcydzieło na aukcji zdarza się bardzo rzadko

Ten mercedes to najdroższy samochód świata. Nowy nabywca zapłacił za niego ponad 140 mln dolarów!
