Grzyby jadalne a emisja dwutlenku węgla

Naukowcy ze szkockiego Uniwersytetu w Stirling przeanalizowali dane dotyczące gazów cieplarnianych z wynikami produkcji w sektorze rolniczym. Z analiz tych wynika, że każdy hektar zarządzany jako plantacja drzew w systemach borealnych może pochłaniać około 12,8 t CO2e rocznie. Tymczasem w ekosystemach umiarkowanych może to być około 6,1 t CO2e rocznie. Ten drugi system dotyczy uprawy grzybów mikoryzowych, które nie tylko mogą pomóc w ograniczeniu emisji dwutlenku węgla, ale też częściowo przystopować wycinkę lasów.

Reklama

Naukowcy szacują, że w skali globalnej, i na podstawie ostatniej dekady, uprawa jadalnych grzybów na istniejących terenach leśnych może również zwiększyć produkcję żywności, bez wycinania większej liczby lasów – wyżywiając miliony ludzi rocznie.

Mleczaj niebieski / Shutterstock Mleczaj niebieski / Shutterstock



Grzyby jadalne – dar Matki Natury, który może uratować planetę?

Grzyby jadalne są bogate w błonnik, zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i mogą zastąpić inne źródła białka, takie jak wołowina, wieprzowina i drób w diecie ludzi.

Jednocześnie – jak analizują szkoccy naukowcy - uprawa grzybów jadalnych na odpowiednio szeroką skalę mogłaby doprowadzić do większej produkcji żywności.

- Uprawy takie ochroniłyby cenne lasy i odciążyły środowiskowo Ziemię, czego nie da się osiągnąć tak łatwo w przypadku tradycyjnego rolnictwa, które wiąże się z wysokim zużyciem wody, uprawą dodatkowej paszy dla zwierząt czy nawożeniem – komentuje jeden z autorów badania Paul Thomas.

Mleczaj niebieski (Lactarius indigo) – właściwości

Zdaniem naukowców, leśnymi grzybami, które byłyby w stanie zapewnić pożywienie dla milionów ludzi, są m.in. mleczaje niebieskie (Lactarius indigo). Są to grzyby jadalne, choć aktualnie stosunkowo rzadko występujące i trudne do znalezienia. Najczęściej spotykane są we wschodniej części Ameryki Północnej, w Azji Wschodniej i Ameryce Środkowej, choć pojawiają się także w Europie. Charakteryzują się intensywnie niebieskim kolorem, ale nie to jest najważniejsze.

Spożycie mleczaja niebieskiego dostarcza ludzkiemu organizmowi m.in.: błonnik, cenne kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Mleczaj niebieski jest także dobrym źródłem witamin D i C oraz z grupy B. Błękitny mleczaj zawiera także potas, fosfor i żelazo.

Dodatkowym atutem niebieskiego mleczaja jest również jego smak.

 

Mleczaj niebieski – jak przygotować?

Smak tych grzybów jest delikatny, orzechowy i lekko gorzkawy. Przygotowanie mleczaja niebieskiego polega zazwyczaj na krótkim gotowaniu lub smażeniu. Najlepiej smakuje w połączeniu z delikatnymi potrawami, takimi jak jajka, biały ryż czy ryby. Doskonałym pomysłem na wykorzystanie mleczaja niebieskiego w kuchni będzie zatem risotto. W połączeniu z ryżem, białym winem, cebulą i parmezanem będzie smakować naprawdę wyjątkowo.

Warto jednak pamiętać, że przed spożyciem należy dokładnie oczyścić grzyby, usunąć twardą część trzonu oraz sprawdzić, czy nie ma na nich robaków lub innych szkodników.

Spodobał Ci się Well.pl? Zajrzyj na nasze wellowe konto na Instagramie!