QR kod, który sprawdzi prawdziwość alkoholu
Zespół naukowców z Purdue University we współpracy z koreańskimi bioinżynierami stworzył jadalny QR kod umieszczony na niewielkiej bibułce, który pozwoli sprawdzić oryginalność spożywanego trunku lub leków i innych produktów farmaceutycznych.
Kod umieszczany jest na niewielkim kawałku jedwabiu wytworzonym przez wyspecjalizowany gatunek jedwabników. Następnie naukowcy przekształcają go w biopolimer, w którym można zakodować różne informacje, a następnie uformować strukturę bibułki w dowolny kształt np. QR kodu.
– Podróbki takich rzeczy jak alkohol czy leki, to coraz poważniejszy problem na całym świecie. Istnieje wiele przykładów sprzedaży dużej ilości podrobionych leków, które w części przypadków doprowadziły do śmierci wielu osób. Nasz wynalazek może mieć ogromne znaczenie dla pacjentów i aptek – powiedział w oświadczeniu prasowym profesor Young Kim, szef zespołu pracującego nad jadalnym QR kodem.
Polecamy
Polecamy
Podróbki leków i alkoholu - wygodne rozwiązanie problemu
Początkowo papierek miał służyć przede wszystkim jako wykrywacz podrobionych leków, ale prof. Young Kim postanowił wypróbować go także na whisky. Trunek ten bardzo często jest bowiem podrabiany na masową skalę. Według badaczy nawet 18 proc. konsumentów whisky w Wielkiej Brytanii mogło paść ofiarą oszustwa.
Aktualnie naukowcy przetestowali swój wynalazek na 80 rodzajach szkockiej whisky z różnych półek cenowych o zawartości przynajmniej 40 proc. alkoholu. Sprawdzili też, jak QR kod zachowuje się w różnych warunkach oświetleniowych, a wyniki ich badań są bardzo obiecujące.
Co istotne, bibułki są w pełni jadalne i nie zaburzają smaku whisky, a do sprawdzenia prawdziwości samego trunku potrzebny jest jedynie smartfon z czytnikiem QR kodów.
Docelowo działanie jedwabnych bibułek może zostać rozszerzone także na inne rodzaje trunków i wszystkie dostępne leki, dzięki czemu konsumenci na całym świecie otrzymają kolejne narzędzie, które pozwoli im zweryfikować prawdziwość spożywanych produktów.
– Chcemy dać pacjentom i konsumentom niezbędną wiedzę dotyczącą podróbek oraz współpracować z firmami farmaceutycznymi i producentami alkoholu, by pomóc im rozwiązać ten problem – podsumował Young Kim.