Święta to przede wszystkim czas radości, relaksu i spokoju. A wszystkie te bożonarodzeniowe napitki są dokładnie tym – radością, relaksem i spokojem, tyle że w formie płynnej. Polecamy przygotowywać i spożywać w rodzinnym/przyjacielskim gronie, by wspólnie doświadczać ich rozgrzewającej mocy i skrócić czas oczekiwania na pierwszą gwiazdkę. Poniżej kilka najciekawszych przepisów na świąteczne drinki i koktajle.

Reklama

Ajerkoniak/Eggnog

Ajerkoniak, eggnog/fot. Oxana Denezhkina, EyeEm Ajerkoniak, eggnog/fot. Oxana Denezhkina, EyeEm

Świąteczny klasyk, czyli polski ajerkoniak lub amerykański eggnog. Bez względu jak go nazwiecie, ten popularny likier jajeczny rozgrzeje każdą świąteczną imprezę. Trunek jest tak popularny, że w zasadzie każdy ma swój sposób na jego przygotowanie, ale wszystkie przepisy są zgodne co do tego, że napój musi zawierać utarte żółtka z cukrem, mleko skondensowane/śmietanę oraz alkohol. W polskiej wersji jest to z reguły spirytus, ale równie dobrze może to być też whisky lub rum.

Przygotowanie: ubić sześć żółtek z cukrem na gładką masę. Dodać przyprawy np. wanilię, gałkę muszkatołową, cynamon i mleko skondensowane/śmietanę (ok. 300 ml) i ubijać do połączenia. Na końcu wlać alkohol (ok. 250 ml), a następnie schładzać do momentu aż zgęstnieje.

Jack Frost

Czyli dziadek mróz z promilami. Wygląda jak pokryta szronem zimowa piña colada i tak też smakuje. Jego główne składniki to wiórki kokosowe, sok ananasowy, wódka lub biały rum, likier blue curacao, śmietanka kokosowa i syrop kukurydziany/miód do zwilżenia krawędzi szklanki.

Przygotowanie: zanurzyć krawędź szklanki w miodzie/syropie kukurydzianym i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Następnie wlać do blendera 250 ml soku ananasowego, 120 ml wódki lub białego rumu, 120 ml blue curacao, 120 ml śmietanki kokosowej oraz lód (kolejność dowolna). Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przelać do wcześniej przygotowanych szklanek.

Hot Toddy

Herbaciany grzaniec, czyli podwójnie rozgrzewające połączenie herbaty i brandy lub whisky z dodatkiem przypraw. Łatwy w przygotowaniu drink na bardzo zimne wieczory.

Przygotowanie: zaparzyć czarną herbatę. Do osobnego naczynia, najlepiej rozgrzanego uprzednio wrzątkiem, wlać 2 łyżki miodu, 40 ml wybranego alkoholu oraz sok z cytryny. Zalać całość herbatą, wymieszać i dodać laskę cynamonu i goździki.

 

Cydrowy poncz

Cydrowy poncz/fot. Janine Lamontagne, Getty Cydrowy poncz/fot. Janine Lamontagne, Getty

Wariacja na temat hot toddy’ego, ale dzięki użyciu cydru – zdecydowanie słodsza. Drink również podawany na ciepło i chyba jeszcze bardziej rozgrzewający niż toddy.

Przygotowanie: wlać do garnka ok. 1,5 litra cydru, doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż płyn zmniejszy swoją objętość o połowę. Dodać osiem saszetek czarnej herbaty i parzyć przez 4-5 minut. Wyjąć saszetki, a następnie dodać pokrojoną w plasterki cytrynę/pomarańczę i ok. 150 ml whisky. Podawać na ciepło.

Old-fashioned z pomarańczowo-tymiankowym syropem

Old-fashioned z pomarańczowo-tymiankowym syropem/fot. Paige Ledford, Unsplash Old-fashioned z pomarańczowo-tymiankowym syropem/fot. Paige Ledford, Unsplash

Klasyczny, legendarny drink z drobnym świątecznym twistem, który doda mu niespodziewanej głębi. Jego przygotowanie składa się z dwóch etapów i wymaga nieco więcej pracy, ale zdecydowanie warto.

Przygotowanie syropu pomarańczowo-tymiankowego: w małym garnku połączyć ze sobą cztery skórki z pomarańczy, trzy gałązki tymianku, szklankę cukru i szklankę wody. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ostudzić i odcedzić.

Przygotowanie drinka: do shakera wlać ok. 60 ml whisky, jedną łyżkę syropu pomarańczowo-tymiankowego i 2 krople angostura bitters, całość dopełnić lodem. Wstrząsnąć energicznie przez 10-20 sekund. Przelać do szklanki z jedną dużą kostką lodu. Serwować ze skórką pomarańczy.