Sól bambusowa - najdroższa sól na świecie 

Sól bambusowa powstaje zgodnie ze zwyczajami mnichów buddyjskich. To dzięki temu ma tak intensywny smak. Aktualnie jest to najdroższa sól na świecie, ale korzyści zdrowotne płynące ze spożywania soli bambusowej rekompensują jej cenę!

Reklama

Ku zaskoczeniu wielu osób, sól bambusowa to nie sól z bambusa. Zacznijmy od tego, że jest to sól smakowa, a swoją nazwę zawdzięcza sposobowi powstawania. Sól morska umieszczana jest wewnątrz bambusowej tyczki a następnie wypalana. Sól prażona jest zazwyczaj około dziewięciu razy.

Sól bambusowa - buddyjski sposób na sól smakową

Taki proces nadawania smaku soli ma początek w tradycjach buddyjskich. Mnisi nie tylko chcieli uzyskać nietypowy smak soli, ale dzięki specjalnej praktyce wypalania, dodawali do niej wielu substancji odżywczych. W tym miejscu warto zaznaczyć, że bambus ma ponad 500 substancji aktywnych!

Sól bambusowa - cena

Zwykła sól morska poddana tak specyficznej obróbce zyskuje na wartości. Po 30 dniach od umieszczenia jej w bambusie staje się najdroższą solą świata. 250 gramów wysokiej jakości soli bambusowej to koszt około 380 zł. Dlaczego jest taka droga? Dziewięciokrotne wypalanie soli to żmudny proces. Każdy etap nadawania smaku soli wykonywany jest ręcznie, a niewielki błąd może spowodować nieodwracalne skutki, cała praca idzie na marne.



Koreańska sól bambusowa - proces powstawania krok po kroku

Jak już wiemy, do powstania soli bambusowej potrzebna jest sól morska. Ta pozyskiwana jest z zachodnich wybrzeży Korei Południowej. Wydobytą z morza sól należy umieścić w pieńku z 3-letniego bambusa. Następnie bambus wraz solą trafiają do pieca, w którym używa się jedynie sosnowych bali. Tak rozpoczyna się proces palenia, który trwa około 12-14 godzin w temperaturze 800°C.

Po wypaleniu bambusa w piecu zostaje słup soli, który ponownie zostaje umieszczony w bambusie, i tak przez kolejne osiem razy. Ostatnie prażenie wykonywane jest w wyższej temperaturze, wynoszącej około 1000°C. Sól poddawana jest długiemu procesowi wypalania, by wyeliminować z niej wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić ją substancjami aktywnymi pochodzącymi z bambusa.

 

Sól bambusowa - właściwości i zastosowanie

Oprócz soli morskiej, w soli bambusowej znajdziemy minerały alkaliczne, takie jak magnez, żelazo czy cynk. Wraz z procesem wypalania, sól staje się bogatsza też w witaminy: A, E, B6. Sól bambusowa zawiera również aminokwasy, dzięki którym ma działanie bakteriobójcze, antybakteryjne, a nawet antyoksydacyjne. Dodatkowym atutem spożywania soli bambusowej jest również to, jak działa na wygląd skóry, mianowicie wspiera syntezę kolagenu.

Sól bambusowa najczęściej wykorzystywana jest w kuchni. Dzięki swojemu intensywnemu smakowi, zaledwie szczypta soli bambusowej wystarczy, by podkręcić potrawę.

W południowo-wschodnich kulturach azjatyckich ta tradycyjna sól jest używana także jako sól lecznicza. Ten produkt możemy wykorzystać również do celów odmładzających. Ze względu na swoje pH i bogactwo minerałów, doskonale sprawdzi się jako peeling to twarzy.

Co ciekawe, sól bambusowa dodawana jest również do past do zębów - jej zadaniem w tego typu produktach jest pobudzenie krążenia i wybielenie zębów. Jak widać nie bez powodu Koreańczycy tak kochają ten produkt.