Shokupan- japoński chleb, na punkcie którego oszalała Ameryka
Co gwiazdy Hollywood dostaną w oscarowych torbach prezentowych?
Wśród prezentów na Oscarach 2023 są m.in. luksusowy lifting czy podróż do Włoch, ale jest też shokupan, czyli mleczny japoński chleb, na punkcie którego oszalała cała Kalifornia!
Wspomniany wypiek to bestseller pewnej japońskiej piekarni w Los Angeles - Ginza Nishikawa, i to właśnie dzięki niej shokupan stał się jednym z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych.
Lokal oferuje swój wypiek w sprzedaży on-line, która startuje punktualnie o 8:00 i kończy się kilkanaście sekund później. Jeden bochenek japońskiego chlebka kosztuje tam 18 dolarów. Mimo że klienci uczciwie przyznają, że nie jest to mało, podkreślają, że zakup wart jest swojej ceny.
Współwłaściciel piekarni, Noriko Okubo opowiedział w rozmowie z "The Guardian", że klienci przyjeżdżają do nich nawet z San Francisco czy San Diego, czyli pokonują trasę ok. 600 km.
Ginza Nishikawa została otwarta w Los Angeles, ponieważ, jak przyznał jej współwłaściciel, widział tam przestrzeń na tego typu działalność. Z doświadczenia wiedział, że jakość amerykańskiego białego pieczywa pozostawia wiele do życzenia i postanowił zaoferować jakościowy wypiek.
Dziś japońskim shokupanem z Ginza Nishikawa zajadają się najbardziej wymagający mieszkańcy Kalifornii, a niebawem wypróbują go również największe gwiazdy Hollywood!
Shokupan - japoński chleb mleczny / Shutterstock
Polecamy
Shokupan - japoński mleczny chleb tostowy
Shokupan to japoński, tostowy, mleczny chleb - tak w skrócie można go opisać. Ten wypiek doskonale sprawdzi się do różnego rodzaju tostów i kanapek na śniadanie. Choć jego nazwa brzmi orientalnie, to do jego przygotowania wcale nie są potrzebne są nieznane nam składniki. Shokupan, zwany też chlebem Hokkaido, składa się z mąki, wody i drożdży. Kluczem do sukcesu jest tu sposób połączenia tych składników.
Polecamy
Jak zrobić shokupan w domu?
W Polsce shokupan nie jest jeszcze tak popularny, być może dlatego, że w naszym kraju mamy szeroki wybór jakościowego pieczywa. Jednak, biorąc pod uwagę, jak szybko takie trendy rozprzestrzeniają się po całym świecie, moda na mleczny chlebek dotrze i do nas.
Póki co, shokupan można upiec w domu. W sam raz na oscarową noc!
W sieci dostępnych jest kilka wersji przepisów na shokupan. Jak się okazuje, sporym wyzwaniem może być znalezienie odpowiedniej formy, która powinna mieć wieczko, dzięki któremu otrzymamy idealny kształt naszego wypieku.
Poza foremką kluczowe jest także odpowiednie zaparzenie mąki z wodą. Metoda ta nazywa się yudane i należy ją wykonać około 8-12 godzin przed pieczeniem. 70 g mąki pszennej typu 550 zalewamy 55 ml wrzącej wody. Następnie wszystko dokładnie razem mieszamy. Miskę z roztworem przykrywamy folią spożywczą do wystudzenia, później wkładamy ją do lodówki.
Po przynajmniej 8 godzinach możemy zabrać się do dalszej pracy. Oto przepis na mleczny japoński chleb shokupan.
SKŁADNIKI:
- 280 g mąki pszennej typ 550
- 210 ml mleka o temperaturze pokojowej
- 20 g świeżych drożdży
- 20 g cukru
- 35 g masła
- 7 g soli
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewamy mleko, które mieszamy z cukrem, masłem i drożdżami. Następnie dodajemy yudane w kawałkach, resztę mąki i sól. Wszystko łączymy w jednolitą masę (ważne, aby przy użyciu miksera nastawić go na najmniejszą prędkość).
Następnym etapem jest ugniatanie, które musi trwać ok. 20 minut, dlatego pomocny może okazać się robot kuchenny. W kolejnym kroku formujemy kulę i wkładamy do wysmarowanej masłem miski, którą przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy ją w ciepłe miejsce na ok. godzinę aż ciasto odpowiednio wyrośnie.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość, dzielmy je na dwie części i rozwałkowujemy. Przykrywamy czystą ściereczką i znów dajemy mu odpocząć przez ok. 20 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o wielkości mniej więcej 15x20 cm. Dłuższe boki składamy do środka i całość rolujemy.
Kolejny haczyk polega na właściwym umieszczeniu ślimaków w natłuszczonej foremce. Rolki wkładamy tak, aby części z widocznymi zawinięciami przylegały do dłuższego boku formy. Oba chlebki umieszczamy w ten sam sposób obok siebie i zostawiamy do kolejnego wyrośnięcia.
Surowy jeszcze shokupan musi urosnąć do górnej krawędzi foremki. Wówczas przykrywamy ją i wkładamy do nagrzanego na 185 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 25-30 minut co ważne, studzimy na kratce - nie w foremce.
Polecamy
Polecamy