Foodpairing – dlaczego łączymy ze sobą różne smaki?

Sztuka kulinarna uwielbia nieoczywiste połączenia. To właśnie one sprawiają, że nasze kubki smakowe docierają do miejsc, w których nie były nigdy wcześniej. Jedzenie wydaje się smaczniejsze i bardziej wyraziste, a my bez żadnych skrupułów możemy powiedzieć: „Niebo w gębie”.

Reklama

Ser w towarzystwie czerwonego wina, czekolada z dodatkiem chili czy gruszka zestawiona z rukolą – choć te połączenia wydają się być odrobinę nieoczywiste, pokochaliśmy je w mgnieniu oka. Dlaczego? Ponieważ kwaskowatość wina podkreśla kremową konsystencję sera, ostrość chili słodycz czekolady a cierpkość rukoli orzeźwiającą słodycz gruszki. Chodzi o to, by zachować pewien balans, równowagę w smaku.

W ten właśnie sposób zrodziła się bardzo nowoczesna kulinarna moda - foodpairing. Opiera się ona na łączeniu pozornie niepasujących do siebie smaków i tworzeniu innowacyjnych dań, które zachwycają zarówno aranżacją, jak i wykwintnością.

Niektórzy uważają nawet, że dzięki spopularyzowaniu tej tendencji, nasze kubki smakowe zabierane są w niezwykłą, nieznaną dotąd podróż kulinarną i być może to właśnie dlatego każde danie przygotowywane w taki sposób spotyka się z wielką ekscytacją smakoszy.

Tym razem eksperci od kuchni postanowili jednak rzucić się na głęboką wodę. Według nich ciasta i ciasteczka wcale nie są idealną parą do kawy. Ich najlepszą „drugą połówką” okazuje się być ser!

 

Ser i ciastko, czyli jak łączyć wytrawne ze słodkim?

Choć początkowo zestawienie ze sobą sera i ciastka wydaje się być niezbyt smacznym pomysłem, w rzeczywistości te dwa produkty mają ze sobą więcej wspólnego, niż mogłoby się wydawać. Połączenie działa dokładnie na tej samej zasadzie, co mleko i ciastko. W jaki sposób?

Ser uzyskuje się dzięki mleku, przez co ma bardzo podobny stopień kremowatości.  Cała sztuka polega jednak na tym, aby dopasować odpowiedni rodzaj sera do odpowiedniego rodzaju słodyczy.

Najpopularniejsze połączenia sera i słodyczy:

  • piernik i brie
  • ciasteczka owsiane i ostry cheddar
  • ciasteczka czekoladowe i gouda
  • pastylki miętowe w czekoladzie i feta

 

Okazuje się, że wykwintne przekąski nie są zarezerwowane tylko i wyłącznie dla gości luksusowych restauracji. Wystarczy mieć w domu dwa produkty i zebrać się na odwagę, aby je ze sobą zestawić.

SPODOBAŁ CI SIĘ WELL.PL? OBSERWUJ NAS NA INSTAGRAMIE: