Rumchata Hot Chocolate, czyli przepis na gorącą czekoladę z likierem

Czy świąteczny nastrój potrzebuje dodatkowego ocieplenia? Zapewne nie. Mimo wszystko domowa gorąca czekolada zawsze będzie wspaniałym świątecznym lub zimowym smakołykiem. Czy da się ją ulepszyć? Tak, dodając likier. Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowo zimowego drinka – przed wami Rumchata Hot Chocolate.

Reklama

Rumchata Hot Chocolate / Eva Elijas z Pexels Rumchata Hot Chocolate / Eva Elijas z Pexels

SKŁADNIKI

40 ml Rumchaty , czyli kremowego likieru z dodatkiem cynanomonu i wanilii

tabliczka czekolady mlecznej

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

szczypta cynamonu

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

30 ml śmietanki kremówki

 

Rumchata Hot Chocolate / Eva Elijas z Pexels Rumchata Hot Chocolate / Eva Elijas z Pexels

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy tabliczkę czekolady oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy powoli rum. Tak przygotowany napój przelewamy do szklanki lub kubka. Rumchatę można ozdobić przyprawami, dodać kawałek cynamonowej kory lub udekorować bitą śmietaną i owocami.