Rumchata Hot Chocolate, czyli przepis na gorącą czekoladę z likierem
Czy świąteczny nastrój potrzebuje dodatkowego ocieplenia? Zapewne nie. Mimo wszystko domowa gorąca czekolada zawsze będzie wspaniałym świątecznym lub zimowym smakołykiem. Czy da się ją ulepszyć? Tak, dodając likier. Dziś mamy dla was przepis na wyjątkowo zimowego drinka – przed wami Rumchata Hot Chocolate.
Rumchata Hot Chocolate / Eva Elijas z Pexels
SKŁADNIKI
40 ml Rumchaty , czyli kremowego likieru z dodatkiem cynanomonu i wanilii
tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta cynamonu
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
30 ml śmietanki kremówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy tabliczkę czekolady oraz wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystko na bardzo wolnym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy powoli rum. Tak przygotowany napój przelewamy do szklanki lub kubka. Rumchatę można ozdobić przyprawami, dodać kawałek cynamonowej kory lub udekorować bitą śmietaną i owocami.
Polecamy
Polecamy