Rosyjska gastronomia sparaliżowana przez sankcje. Ceny alkoholu i innych towarów wzrosły o 80 proc.

Sankcje nałożone przez zachód w wyniku inwazji na Ukrainę wyraźnie odbijają się na całej rosyjskiej gospodarce – między innymi na restauracjach i innych lokalach gastronomicznych w kraju. Głównymi problemami są stale rosnące ceny oraz problemy z zaopatrzeniem.
Alkohol w Rosji coraz droższy
Rosyjska Federacja Restauratorów i Hotelarzy bije na alarm. Wiceprezes organizacji Siergiej Mironow w rozmowie z gazetą „Izwiestia” poinformował, że w wyniku wprowadzenia zachodnich sankcji i zawieszenia działalności wielu międzynarodowych firm lokale gastronomiczne w całej Rosji mają poważne problemy z prowadzeniem swoich biznesów. Chodzi przede wszystkim o zaburzenia wynikające z przerwania ciągłości dostaw zaopatrzenia.
– Mówimy tu brakach w dostawach warzyw, sałat i niektórych rodzajów ryb – alarmuje Mironow.
Jak dodaje Iwan Wasiljew, dyrektor generalny firmy dostawczej Bracia Wasiljew, chodzi tu przede wszystkim o okonia morskiego (labraksa) i doradę, których transporty płynące z Turcji zostały tymczasowo wstrzymane.
Polecamy
Przerwy w dostawach i drastyczny wzrost cen
Rosyjscy restauratorzy również załamują ręce. Aleksander Muratow, dyrektor ds. rozwoju w firmie, do której należy Yakitoria, rosyjska sieć restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej, w rozmowie z „Izwiestią” potwierdza słowa wiceprezesa Federacji Restauratorów i dodatkowo wskazuje, że niektórzy wspólnicy całkowicie wstrzymali dostawy w obliczu inwazji na Ukrainę. Część z nich zmieniła też warunki świadczenia usług na mniej korzystne np. skrócili karencję w płatnościach.
Jak zauważa Muratow z powodu zaburzeń w łańcuchach dostaw najbardziej zmieniły się asortyment i ceny zakupu napojów alkoholowych. Według przedstawiciela Yakitorii koszty zakupu wielu trunków wzrosły nawet o 80 proc., przy czym ogólny wzrost cen wielu innych towarów waha się w przedziale od 30 do 80 proc.
Według „Izwiestji” zaburzone zostały również dostawy niektórych półproduktów np. składników sosów, a także syropów czy makaronów. Rosja boryka się także z niedoborem cukru, który coraz częściej jest towarem deficytowym nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale też sklepach spożywczych.
Polecamy
Polecamy
Popularne
- 1 Egipt: Archeolodzy odkryli najstarszą i "najlepiej skompletowaną" mumię świata. Ma 4300 lat!
- 2 Pełnia Księżyca w lutym 2023 otworzy nas na miłość. Księżycowy horoskop dla wszystkich znaków zodiaku
- 3 Podhalańska osada wyróżniona w prestiżowym konkursie! To najlepsza inwestycja Europy
- 4 Zielona kometa 2023 właśnie mija Ziemię. Taka okazja trafia się raz na 50 tysięcy lat!
- 5 Niebezpieczne związki w kosmetykach. Eksperci chcą zbadać 24 substancje, a zaczną od kremów z filtrem UV
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Dlaczego czekolada jest taka pyszna? Naukowcy znaleźli odpowiedź!

Pełnia Księżyca w lutym 2023 otworzy nas na miłość. Księżycowy horoskop dla wszystkich znaków zodiaku

"Titanic" powraca do kin! Co wiemy o nowej wersji filmowego hitu?

Paco Rabanne nie żyje. Kim był „enfant terrible” francuskiej mody?
