Rosyjska gastronomia sparaliżowana przez sankcje. Ceny alkoholu i innych towarów wzrosły o 80 proc.

Sankcje nałożone przez zachód w wyniku inwazji na Ukrainę wyraźnie odbijają się na całej rosyjskiej gospodarce – między innymi na restauracjach i innych lokalach gastronomicznych w kraju. Głównymi problemami są stale rosnące ceny oraz problemy z zaopatrzeniem.
Alkohol w Rosji coraz droższy
Rosyjska Federacja Restauratorów i Hotelarzy bije na alarm. Wiceprezes organizacji Siergiej Mironow w rozmowie z gazetą „Izwiestia” poinformował, że w wyniku wprowadzenia zachodnich sankcji i zawieszenia działalności wielu międzynarodowych firm lokale gastronomiczne w całej Rosji mają poważne problemy z prowadzeniem swoich biznesów. Chodzi przede wszystkim o zaburzenia wynikające z przerwania ciągłości dostaw zaopatrzenia.
– Mówimy tu brakach w dostawach warzyw, sałat i niektórych rodzajów ryb – alarmuje Mironow.
Jak dodaje Iwan Wasiljew, dyrektor generalny firmy dostawczej Bracia Wasiljew, chodzi tu przede wszystkim o okonia morskiego (labraksa) i doradę, których transporty płynące z Turcji zostały tymczasowo wstrzymane.
Polecamy
Przerwy w dostawach i drastyczny wzrost cen
Rosyjscy restauratorzy również załamują ręce. Aleksander Muratow, dyrektor ds. rozwoju w firmie, do której należy Yakitoria, rosyjska sieć restauracji specjalizujących się w kuchni japońskiej, w rozmowie z „Izwiestią” potwierdza słowa wiceprezesa Federacji Restauratorów i dodatkowo wskazuje, że niektórzy wspólnicy całkowicie wstrzymali dostawy w obliczu inwazji na Ukrainę. Część z nich zmieniła też warunki świadczenia usług na mniej korzystne np. skrócili karencję w płatnościach.
Jak zauważa Muratow z powodu zaburzeń w łańcuchach dostaw najbardziej zmieniły się asortyment i ceny zakupu napojów alkoholowych. Według przedstawiciela Yakitorii koszty zakupu wielu trunków wzrosły nawet o 80 proc., przy czym ogólny wzrost cen wielu innych towarów waha się w przedziale od 30 do 80 proc.
Według „Izwiestji” zaburzone zostały również dostawy niektórych półproduktów np. składników sosów, a także syropów czy makaronów. Rosja boryka się także z niedoborem cukru, który coraz częściej jest towarem deficytowym nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale też sklepach spożywczych.
Polecamy
Polecamy
Popularne
- 1 WELL TALK: Słynny polski sommelier Piotr Kamecki o tym, jak Polacy piją wino: "Wielu kupuje butelkę, bo podoba im się etykietka"
- 2 Wybrano NAJLEPSZĄ WHISKY 2022. Ile kosztuje szkocki single malt z Benromach?
- 3 Wojna w Ukrainie dobija rosyjski rynek samochodowy. Tylko w maju produkcja aut w kraju spadła o 97 proc.
- 4 INTERNAL SHOWER to hit na Instagramie. Jak zrobić i stosować prysznic na jelita?
- 5 Nowy superjacht od Zaha Hadid Architects jest przepiękny i zasilany energią słoneczną!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Santorini - Instagram kontra rzeczywistość. Co naprawdę dzieje się na jednej z najbardziej instagramowych wysp świata?

Tanie wina w butelkach po luksusowym Bordeaux. Francuska policja złapała siatkę oszustów

Z DRUGIEJ RĘKI: Jak Jack Ostrowski - seryjny biznesmen ze Szczecina - zatrząsł międzynarodowym rynkiem fashion?

Właśnie otwiera się BRAMA SYRIUSZA. By ją wykorzystać, aktywuj swoje TRZECIE OKO
