Rekordowe ceny w restauracjach z gwiazdkami Michelin, ale ich klienci są w stanie zapłacić każde pieniądze

Jedzenie w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin jest droższe niż kiedykolwiek wcześniej. Wojna w Ukrainie, ogólnoświatowa inflacja i zakłócenia w łańcuchu dostaw – według restauratorów wszystkie te czynniki sprawiły, że podniesienie cen w lokalach było nieuniknione, choć klienci wciąż uważają, że za dobrą kuchnię warto zapłacić każde pieniądze.
Rekordowe ceny w restauracjach Michelin
Skutki ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego można odczuć w każdym aspekcie życia, choć z pewnością w najgorszej sytuacji wydają się być lokale gastronomiczne – nawet te o najwyższym statusie. Jak informują zagraniczne media, jedzenie w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin nigdy nie było tak kosztowne, jak teraz!
Wojna w Ukrainie, spowolniony łańcuch dostaw, ograniczenia na rynku pracy no i oczywiście inflacja – to czynniki, które w drastyczny sposób wpłynęły na ceny, również dóbr luksusowych.
Mowa tu w szczególności o lokalach nagrodzonych gwiazdkami Michelin, które – choć zawsze odznaczały się wyjątkowością i kosztownością – musiały podnieść ceny swoich dań nawet o 40 proc.
- To trudne doświadczenie, ale musimy mieć pewność, że jesteśmy stabilni finansowo. Ostatecznie jednak przecież najważniejsze jest to, żeby klienci wiedzieli, że warto do nas trafić – powiedział w rozmowie z Robb Report jeden z przedstawicieli restauracji „Chronicle” w San Francisco.
No właśnie, tylko czy klienci rzeczywiście uważają, że warto zainwestować w kolację przygotowaną przez najlepszych restauratorów na świecie?
Polecamy
Polecamy
Restauracje Michelin nie muszą walczyć z kryzysem?
Tak, jak wspomnieliśmy wcześniej, podwyżka cen w restauracjach Michelin sięga niekiedy nawet do 40 proc. Dobrym przykładem w tym wypadku wydaje się Atelier Crenn Dominique'a Crenna w Nowym Jorku, w której koszt obiadu wzrósł z 298 dolarów do 410 dolarów.
A jednak wszystko wskazuje na to, że nawet podwyżki cen nie odstraszają koneserów od skosztowania dań będących sztuką kulinarną w najczystszej postaci.
- Jedną najważniejszych i stricte subiektywnych kwestii jest to, co i jak oferujemy, jak to wypada w porównaniu z innymi doświadczeniami. Nasze dania zdają sprawdzian na 5 – dodaje przedstawiciel „Chronicle”.
Według przedstawicieli „Chronicle” ruch w lokalu, mimo podwyżki cen, wciąż jest nie do opisania. Restauracja działa prężnie każdego dnia i nic nie wskazuje na to, że musi walczyć z ogólnoświatowym kryzysem.
Czy klienci rzeczywiście są gotowi zapłacić krocie za niezwykle doświadczenia kulinarne? Co do tego nie ma już żadnych wątpliwości.
Polecamy
Polecamy
Popularne
- 1 Jakim samochodem jeździ aktualnie szef Lamborghini? Stephan Winkelmann zdradził, co trzyma w garażu
- 2 Przedwojenna Tatra - czeska limuzyna i "arcydzieło art deco" - trafiła na sprzedaż. Cena to tajemnica
- 3 WELL LIST: 7 najpiękniejszych lodowisk na świecie, które wyglądają jak Kraina Lodu
- 4 WELL LIST: Topowe hotele na Malediwach z CARTER
- 5 Kraków. Zabytkowe kultowe Maserati z 1979 roku trafiło na sprzedaż. Czy ktoś odważy się je odrestaurować?
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Egipt: Archeolodzy odkryli najstarszą i "najlepiej skompletowaną" mumię świata. Ma 4300 lat!

Co robią ludzie sukcesu w piątek wieczorem? Zawsze pamiętają o tych 10 krokach

Tiffany & Co. x Nike Air Force 1? Wygląda na to, że szykuje się wielka współpraca!

Regé-Jean Page najprzystojniejszym mężczyzną świata. To udowodnione naukowo!
