Rekord na aukcji trufli 

- To truflowe szaleństwo – piszą branżowe media, podsumowując aukcję, na której jedną białą truflę wylicytowano za 118 tys. dolarów. Jej nowym właścicielem został Umberto Bombana, szef kuchni restauracji Otto e Mezzo w Hongkongu, który na swoim koncie ma gwiazdkę Michelin.

Reklama

Gigantyczna, bo kilogramowa, biała trufla została wylicytowana podczas charytatywnej aukcji w Zamku Grinzane Cavour niedaleko Alby w północnych Włoszech podczas Międzynarodowych Targów Trufli.

Truflę licytowało kilku chętnych, m.in. z Dubaju, Singapuru, Moskwy oraz wspomnianego Hongkongu. Ta ostatnia oferta okazała się najwyższa i tak oto włoski szef kuchni został właścicielem rekordowej białej trufli.

Biała trufla jak Biała trufla jak



Biała trufla - "białe złoto" 

Dlaczego ta niepozorna biała bulwa cieszy się aż takich zainteresowaniem wśród „kolekcjonerów smaku”? Białe trufle są prawdziwym rarytasem, uważanym za jeden z najdroższych składników na świecie. Wynika to nie tylko z ich smaku, ale również rzadkości. Trudniej je znaleźć i nie mogą być uprawiane.

Poszukiwacze białych trufli są jak poławiacze pereł, którzy przemierzają lasy i sprawdzają każdy korzeń drzew, by znaleźć drogocenny kulinarny skarb. Ze względu na to, że białe trufle żyją w symbiozie z drzewem, parując wydzielają charakterystyczną woń, którą potrafią rozpoznać tylko wyszkolone zwierzęta – psy lub świnie. To nie przypadek, że białe trufle nazywane są również „białym złotem”.

Międzynarodowe Targi Trufli 2021 / Getty Images Międzynarodowe Targi Trufli 2021 / Getty Images

W tym roku rynkowa cena trufli notuje rekordowe wzrosty. Jak wynika z danych New York Post, kilogram trufli kosztuje 9 tys. dolarów. Wzrosty cen spowodowane są w znacznym stopniu suchym i gorącym latem w północnych Włoszech, gdzie trufle pojawiają się najczęściej, a także problemami logistycznymi i przerwami w łańcuchu dostaw wynikającymi z pandemii koronawirusa.