WELL, IT'S SIMPLE: Pyszny domowy makaron tylko z 3 składników według przepisu słynnego PASTAMANA

Jak zrobić idealne ciasto na domowy makaron? Okazuje się, że to wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a smak takiego makaronu można porównać do najlepszych past podawanych w samym sercu Italii! Mateo Zielonka – znany na całym świecie jak PASTAMAN – zdradza nam przepis na klasyczne ciasto jajeczne. Oto szczegóły!
KLASYCZNE CIASTO JAJECZNE NA MAKARON
To klasyczny przepis na makaron, z którego korzystały pokolenia włoskich rodzin, zawierający jajka i włoską mąkę typu 00. Makaronową przygodę warto zacząć od zrobienia właśnie tego ciasta. Ze wspomnianych składników zagnieciesz miękkie, żółte ciasto, z którego przygotujesz wstążki albo małe paczuszki z farszem. Jeśli w czasie zagniatania ciasto wyda ci się twarde, nie poddawaj się. Im dłużej będziesz je zagniatać, tym lepsza będzie jego konsystencja, a ciasto stanie się elastyczniejsze. Ciasto zmięknie w lodówce dzięki dodatkowi jajek.
SKŁADNIKI:
400 G CIASTA
(PORCJA DLA 4 OSÓB)
300 g / 2⅓ szklanki włoskiej
Mąki typu 00
3 jajka

PRZYGOTOWANIE:
Wysyp mąkę na czystą stolnicę lub blat kuchenny i uformuj z niej kopczyk. W jego środku zrób wgłębienie i wbij do niego jajka. Widelcem rozbełtaj żółtka i zacznij je delikatnie ubijać. Stopniowo mieszaj z mąką – wciąż używając do tego widelca. Kiedy składniki zaczną się łączyć, ugniataj ciasto rękoma; po 8–10 minutach powinno być gładkie. Odpychaj je od siebie, dociskając nadgarstkiem. Drugą dłonią przekręcaj ciasto o 90 stopni po każdym zagnieceniu – szybko odnajdziesz w tym przyjemny rytm.
Gdy ciasto jest gładkie, uformuj z niego płaski placek (łatwiej będzie później rozwałkować odpowiedni kształt). Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu ciasto będzie miało gładką konsystencję i będzie bardziej elastyczne, więc wałkowanie i krojenie stanie się łatwiejsze.
UŻYCIE ROBOTA KUCHENNEGO
Możesz przygotować ciasto na makaron, używając robota kuchennego – pójdzie szybko i sprawnie, choć ja wolę robić to ręcznie, zwłaszcza kiedy jestem w domu. Uwielbiam słuchać muzyki i zagniatać ciasto w rytm przebojów z lat 80.! Wsyp mąkę do misy robota i zabezpiecz ją pokrywką. Uruchom robot, następnie dodaj jajka przez lejek. Mieszaj 30 sekund – ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Przesyp wszystko na stolnicę lub do miski i rękoma zagnieć z tej masy okrągły placek. Szczelnie zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki, jak w przepisie powyżej.

Przepis na klasyczne ciasto jajeczne znajdziecie w nowej książce Mateo Zielonka „PASTAMAN. Sztuka robienia makaronu krok po kroku”, która jest totalnym must have dla każdego fana pasty.
Popularne
- 1 WELL TALK: Słynny polski sommelier Piotr Kamecki o tym, jak Polacy piją wino: "Wielu kupuje butelkę, bo podoba im się etykietka"
- 2 Wojna w Ukrainie dobija rosyjski rynek samochodowy. Tylko w maju produkcja aut w kraju spadła o 97 proc.
- 3 INTERNAL SHOWER to hit na Instagramie. Jak zrobić i stosować prysznic na jelita?
- 4 Nowy superjacht od Zaha Hadid Architects jest przepiękny i zasilany energią słoneczną!
- 5 WELL LIST: 10 najlepszych luksusowych hoteli nad polskim morzem, które warto odwiedzić właśnie teraz!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Wielki sukces polskiego architekta. Zaprojektował dom do nowej produkcji Netflixa

Córka Elvisa Presleya straciła miliony. Kim jest Lisa Maria Presley i jak roztrwoniła fortunę ojca?

WELL LIST: 10 najlepszych luksusowych hoteli nad polskim morzem, które warto odwiedzić właśnie teraz!

URLOP IDEALNY, czyli 7 prostych kroków do totalnego resetu na wakacjach. To prostsze niż myślisz!
