JESIEŃ: Jakie przyprawy do kawy?
Jesień to specyficzna pora roku. Z jednej strony wydaje się smutna, szara i ponura, z drugiej natomiast, w domowym zaciszu, staje się przytulna, niesamowicie klimatyczna i przede wszystkim pełna aromatycznych zapachów.
Pieczemy cynamonki, przygotowujemy gruszki w karmelu i grzane cydry, ale nie zapominamy także o ratującej poranki kawie. A gdyby tak podrasować jej smak na bardziej jesienny? Oto pięć przypraw, dzięki którym Twoja kawa będzie nie tylko zdrowsza, ale także bardziej jesienna!
Przyprawy do kawy: Cynamon

Chyba nikogo z was nie zaskoczy nasza pierwsza propozycja. Cynamon stał się już atrybutem jesieni i nikt nie wyobraża sobie, że kiedykolwiek miałoby to się zmienić.
I tak, oczywiście, cynamon pachnie obłędnie! Niewiele osób wie jednak, że gromadzi w sobie także szereg przeciwutleniaczy i tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Oprócz tego, obniża poziom cholesterolu, kontroluje poziom cukru we krwi i pomaga organizmowi w zwalczaniu stanów zapalnych.
Jeśli więc szukacie pomysłu na zdrową i pyszną kawę, cynamon zajmuje pierwsze miejsce.
Przyprawy do kawy: Goździki

Choć goździki kojarzą się głównie z zimową herbatą lub grzańcem, świetnie podbijają także smak kawy. Wystarczy odrobina, a cały wasz dom wypełni się zapachem piżma!
Co ważne, goździki działają przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwstarzeniowo, a ponadto – podobnie jak cynamon – regulują poziom cukru we krwi.
Przyprawy do kawy: Kardamon

Kardamon to nieodłączny element świątecznego piernika. Jego zapach sprawia, że wszystko kojarzy się z Bożym Narodzeniem. I choć na tę okazję mamy jeszcze czas, warto umilić sobie dzień ciepłym wspomnieniem z dzieciństwa, dodając odrobinę kardamonu do świeżo zaparzonej kawy.
Co więcej, kardamon zawiera błonnik oraz minerały, które poprawiają krążenie krwi. Zgodnie z babciną wiedzą, doskonale sprawdza się także w przypadku pewnych żołądkowych rewolucji.
Przyprawy do kawy: Imbir

Imbir i kawa? Połączenie dosyć nieoczywiste, ale za to jakie smaczne! Imbir od wieków cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób, które mają tendencję do częstych przeziębień. Według lekarzy jego właściwości zdrowotne można porównać do właściwości kardamonu, choć z pewnością jest to znacznie tańsza alternatywa.
W kawie sprawdzi się przede wszystkim w formie granulowanej, ale jest to jedynie kwestia wygody. Kilka plasterków świeżego korzenia sprawdzi się równie świetnie.
Polecamy
Przyprawy do kawy: Gałka muszkatołowa

Witamina B6, kwas foliowy, magnez, wapń, żelazo, potas, mangan i wiele, wiele więcej – gałka muszkatołowa zawiera wiele składników, które kompleksowo zadbają o dobrą kondycję naszych organizmów. Nic dziwnego więc, że znalazła miłośników także wśród wielbicieli kawy – i nie jest to jedynie kwestia zdrowia.
Ta niepozorna przyprawa sprawia, że kawa staje się niesamowicie aromatyczna i – przede wszystkim – delikatnie słodkawa. Idealna na jesienne poranki!
Polecamy