Przewodnik Michelin 2023 we Francji: zarzuty o seksizm
Autorzy i autorki Przewodnika Michelin po raz kolejny ogłosili swoją listę restauracji wyróżnionych prestiżowymi gwiazdkami we Francji, ale tegoroczna edycja zamiast ogólnej radości wzbudziła w lokalnej branży gastronomicznej raczej wyraźny niesmak. I trudno się dziwić, bowiem po raz kolejny twórcy i twórczynie Przewodnika niemal w całości pominęli w swoich nagrodach kobiety.
Oczywiście można się spierać, że wyróżnienia przyznawane są restauracjom nie osobom, ale w praktyce wygląda to tak, że to szefowie i szefowe wyznaczają styl i menu lokali, wobec czego gwiazdki często traktowane są jako ich osobiste nagrody. W tym kontekście tegoroczna lista Michelin jawi się wręcz jako dość wstydliwa.
Na liście 44 francuskich restauracji, które w 2023 r. po raz pierwszy otrzymały gwiazdkę, tylko jedna z nich prowadzona jest wyłącznie przez kobietę. Chodzi o lokal Rouge znajdujący się w mieście Nimes, którego szefową kuchni jest urodzona w Beninie Georgiana Viou. Inne nagrodzone kobiety to Camille Pailleau z restauracji Rozo oraz Jeanne Satori z De:ja, ale obydwie znalazły się na liście wraz z partnerami odpowiednio Diego Delbecqiem oraz Davidem Degoursym.
Równie fatalnie wypadło także zestawienie francuskich restauracji trzygwiazdkowych. Spośród łącznie 29 lokali uhonorowanych tym najwyższym z możliwych wyróżnieniem tylko jeden – Maison Pic – prowadzony jest przed kobietę. Jego właścicielką i główną szefową kuchni jest Anne-Sophie Pic.
Polecamy
Przewodnik Michelin 2023 we Francji: ogólne kontrowersje
Duże kontrowersje wzbudziło też pozbawienie trzech gwiazdek światowej sławy szefów Guya Savoya oraz Christophera Coutanceau. Ten pierwszy mógł pochwalić się najwyższym wyróżnieniem Przewodnika Michelin od 2002 r. Powody tych decyzji wciąż jednak nie są jasne, jako że uzasadnienia werdyktów nie są podawane do wiadomości publicznej.
W miejsce Savoya i Coutanceau pojawiło się natomiast nowe nazwisko awansowane do poziomu trzech gwiazdek. Chodzi o Alexandra Couillona, szefa kuchni i współwłaściciela lokalu La Marine, wykwintnej restauracji położonej na krańcu odległej wyspy Noirmoutier u zachodnich wybrzeży Francji.
Couillon i jego żona Celine przejęli La Marine od jego rodziców w 1999 roku, przekształcając ją z sezonowej restauracji rodzinnej lokal najwyższej klasy. Ryby i owoce morza, które są tu serwowane, pochodzą z pobliskiego portu, a warzywa uprawiane są w ogródku restauracji.
– Każdego dnia opowiadamy nową historię, gotujemy z najlepszych produktów w danym momencie. To nasza gwiazdka – mówił na ceremonii przyznania gwiazdek Couillon, wskazując na swoją żonę.