Jak przyrządzić fenkuł, czyli koper włoski? 

Jest taka grupa warzyw, które w Polsce nie są zbyt popularne, a co za tym idzie, nie bardzo wiadomo, jak je przyrządzić. Jednym z nich jest fenkuł, inaczej koper włoski. To wspaniałe warzywo – łatwe do przechowywania, pyszne zarówno smażone, pieczone, gotowane, jak i na surowo. Uwielbiam sałatkę z krojonego fenkułu, pomarańczy i koziego sera. Tak naprawdę wystarczy samo połączenie cytrusów, by wydobyć pyszny smak tego kopru. Jeśli ktoś uważa, że nie odpowiada mu ten „anyżowy” smak, to wystarczy dodatek oliwy i posmak znika. Karmelizowany na maśle na pewno będzie królem na stole.

Reklama

Karmelizowany fenkuł na maśle - przepis 

SKŁADNIKI

• cały fenkuł

• łyżka oliwy

• łyżka masła (lub 2 łyżki oliwy)

• łyżka cukru

• 2 czerwone pomarańcze

(lub kwaśniejsze)

• 3 łyżki koziego sera

(raczej nie do zastąpienia)

• 3 łyżki śmietany

• garść pokruszonych orzechów

(ulubionych)

PRZYGOTOWANIE: 

Kroję fenkuł w grubą kostkę. Na rozgrzaną patelnię wysypuję cukier, a gdy zacznie brązowieć, dodaję masło i oliwę, mieszam. Dokładam pokrojony fenkuł, mieszam, by cały pokrył się tłuszczem, i zostawiam na 1–2 minuty, by się zarumienił; przewracam, by zarumienił się z drugiej strony. W szklance mieszam sok z pomarańczy, kozi ser, kwaśną śmietanę, sól. Zdejmuję fenkuł z patelni, wkładam do miski, polewam sosem ze szklanki i posypuję orzechami. Dobre na każdą okazję.

Ten przepis i wiele innych, a także mnóstwo porad, jak uprawiać ogród o każdej porze roku znajdziesz w książce "Ogród na cztery pory roku" Sebastiana Kulisa. Zapraszamy!