WELL TASTE: Podróże szlakiem wina. Ribera del Duero, najszlachetniejszy region Hiszpanii. „Tu nie ma słabych win”

Rioja, Katalonia, Galicja – nietrudno jest wymienić kilka najpopularniejszych hiszpańskich regionów słynących ze znakomitego wina. Wszystkie jednak ustępują jednemu – Ribera del Duero, położonemu u źródeł Duero, „winodajnej rzeki”. – To najszlachetniejszy region w Hiszpanii – mówi nam sommelier Piotr Kamecki, a jego opowieść tylko to potwierdza.
Ribera del Duero - najszlachetniejsze wina w Hiszpanii
Około dwie i pół godziny jazdy samochodem na północ od Madrytu, w szerokim na 100 km pasie terenu przylegającego bezpośrednio do koryta rzeki Duero, znajduje się jeden z najlepszych winiarskich regionów Europy. Tyle że o trunkach pochodzących stamtąd wie tak naprawdę jedynie wąski krąg znawców i koneserów.
I właściwie trudno się temu dziwić. Wina produkowane w winnicach regionu Ribera del Duero są bowiem tak dobre, że Hiszpanie niechętnie dzielą się nimi z resztą kontynentu. Zdecydowana większość lokalnej produkcji wypijana jest na miejscu.
– Jest to najszlachetniejszy region w Hiszpanii, w którym stawia się wyłącznie na jakość. Tu nie ma słabych win – opowiada nam Piotr Kamecki, sommelier, właściciel salonów Wine & Taste by Kamecki w Warszawie, Katowicach i Trójmieście.
Polecamy
Ribera del Duero - wyjątkowy klimat regionu

Na wyjątkową jakość i znakomity smak win z Ribera del Duero wpływają przede wszystkim specyficzne warunki klimatyczne, które panują w regionie. Za dnia temperatury sięgają tam niekiedy nawet 40 st. C, ale wieczorami gwałtownie się ochładza – do zaledwie 4-5 st. C. Skutkuje to dwiema rzeczami.
Po pierwsze, niezwykłym krajobrazem regionu, którego charakterystycznym elementem są… wiatraki. Ich głównym zadaniem jest rozbijanie mas zimnego powietrza i ochrona upraw narażonych na przymrozki bardziej niż w innych regionach Hiszpanii.

Po drugie, ze względu na tak duże dobowe amplitudy temperatur winogrona tempranillo – najczęściej uprawiana odmiana w regionie – cechują się grubszymi skórkami oraz owocami gęściej rozłożonymi na kiściach. A to bezpośrednio wpływa na smak lokalnych win.
– Dzięki takiemu klimatowi region jest jednym z najbardziej nobliwych regionów w Hiszpanii, a lokalne wina charakteryzują się dwoma przeciwstawnymi aromatami. Albo są bardziej kwasowe, świeże i bogate w taniny, albo biszkoptowo słodkie, z wyczuwalnymi nutami wanilii – dodaje Kamecki.
Ribera del Duero - doskonałe wina i wyśmienita kuchnia

Najwybitniejszą lokalną winiarnią z tradycjami sięgającymi XIX wieku jest zdecydowanie Vega Sicilia, należąca do rodziny Alvarez. To jedna z nielicznych winnic w regionie, która dysponuje kilkudziesięcioletnią historią zbiorów winogron i wiekowymi rocznikami.
Kolejnymi topowymi producentami są Pingus, a także Pesquera – produkowana w 100 proc. z winogron odmiany tempranillo. I pomimo że wina wymienionych producentów różnią się od siebie smakiem i aromatem, z pewnością łączą je dwie rzeczy – obsesyjne dążenie do perfekcji i stawianie jakości ponad wszystko inne.
Doskonałe wina nie są jednak jedynym zachwycającym elementem Ribera del Duero. Równie istotna jest bowiem lokalna kuchnia, która zdaniem Piotra Kameckiego, musi być żelaznym punktem na liście rzeczy do doświadczenia w regionie.

– Lokalnym przysmakiem są tzw. baby lamb, czyli małe mleczne jagnię. One dostępne są w absolutnie każdej restauracji, a dodatkowo fantastycznie pasują do lokalnych win – zaznacza ekspert.
Wiele winiarni dysponuje także swoimi własnymi restauracjami, w których profesjonalni sommelierzy dopasowują posiłki do specjałów lokalnej kuchni. Wyjątkiem jest winiarnia Vega Sicilia, która jest całkowicie zamknięta dla gości i odwiedzających.
Lokalne restauracje i winiarnie – np. Pesquera – organizują też własne tastingi. Na część z nich, jak zaznacza Kamecki, można umówić się przez stronę internetową sieci jego salonów Wine & Taste.
– W przeciwnym razie może nie być to takie łatwe. Wine & Taste jako dystrybutor win z Ribera del Duero utrzymuje dobre relacje z lokalnymi producentami – zaznacza sommelier.
Smaki Ribera del Duero w Polsce
Jeśli jednak chcielibyście zasmakować win z regionu Ribera del Duero bez konieczności podróży do Hiszpanii to jest taka możliwość także tu, w Polsce.
15 września Piotr Kamecki organizuje wykwintną kolację w restauracji Le Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria w towarzystwie rodziny Fernández Rivera, przedstawicieli branży winiarskiej z Ribera del Duero.
Bilety na najbliższe wydarzenie wyprzedały się w ciągu 48 godzin, ale w przyszłości Wine & Taste zamierza również organizować podobne kolacje z producentami najlepszych win z innych rejonów Europy. Dodatkowo wszyscy zainteresowani mogą zarezerwować prywatny tasting w towarzystwie Piotra Kameckiego za pośrednictwem strony internetowej Wine & Taste.
Poniżej nasze wrażenia z jednej z takich degustacji.
Materiał powstał we współpracy z Wine & Taste by Kamecki.
Polecamy
Popularne
- 1 Jakim samochodem jeździ aktualnie szef Lamborghini? Stephan Winkelmann zdradził, co trzyma w garażu
- 2 Przedwojenna Tatra - czeska limuzyna i "arcydzieło art deco" - trafiła na sprzedaż. Cena to tajemnica
- 3 WELL LIST: 7 najpiękniejszych lodowisk na świecie, które wyglądają jak Kraina Lodu
- 4 WELL LIST: Topowe hotele na Malediwach z CARTER
- 5 Kraków. Zabytkowe kultowe Maserati z 1979 roku trafiło na sprzedaż. Czy ktoś odważy się je odrestaurować?
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Internauci walczą o fabrykę porcelany "Krzysztof". Ruszyła wielka społeczna akcja

Rege-Jean Page jest najprzystojniejszym facetem na tej planecie. Udowodnione naukowo

Oto najmodniejsze paznokcie 2023. Jak osiągnąć "efekt błyszczyka"?

Podhalańska osada wyróżniona w prestiżowym konkursie! To najlepsza inwestycja Europy
