Substancje chemiczne zawarte w plastikowych opakowaniach na żywność mogą przyczyniać się do powstania otyłości – do takich wniosków doszli naukowcy z Norweskiego Uniwersytetu Technologicznego (NTNU) w badaniu opublikowanym na łamach czasopisma „Environmental Science & Technology”.
Badacze zaobserwowali, że dwa konkretne związki chemiczne zawarte w opakowaniach na żywność wykonanych z tworzyw sztucznych – bisfenol A (BPA) oraz ftalany – doprowadzają do zaburzeń metabolizmu w ludzkim organizmie, a w konsekwencji prowadzą do otyłości. Naukowcy podkreślają jednocześnie, że wspomniane substancje to jedynie niewielki ułamek tego, co jeszcze znajduje się w plastikowych opakowaniach.
629 związków chemicznych
Norwescy naukowcy doszli do powyższych wniosków na podstawie analizy 34 produktów codziennego użytku m.in. pojemników na jogurty, gąbek kuchennych czy butelek na napoje, które według badania łącznie zawierają w sobie 55 tys. różnych substancji chemicznych. Badaczom udało się zidentyfikować 629 spośród tych substancji, z czego 11 z nich powiązali z zaburzeniami metabolizmu w ludzkim organizmie.
Badania te rzucają nowe światło na kwestię szkodliwości opakowań wykonanych z tworzyw sztucznych. Do tej pory eksperci uważali bowiem, że większość chemikaliów zawartych w tych materiałach nie przenika do żywności lub napojów.
Wniosek jest taki, że każdy zwykły plastikowy produkt może zawierać mieszankę substancji, która może przyczyniać się do nadwagi lub bezpośrednio prowadzić do otyłości – powiedział dr Martin Wagner, profesor na wydziale biologii NTNU i główny autor raportu. – Jest to szczególnie istotne, ponieważ chemikalia te nie zawsze pozostają w opakowaniach, ale mogą przenikać także do jedzenia i napojów, a następnie zostać spożyte.
Wagner zaznacza jednocześnie, że w tym momencie trudno stwierdzić, do jakiego stopnia plastikowe opakowania mogą przyczynić się do przybierania na wadze, przez co nie da się precyzyjnie określić, z których z nich należy zrezygnować. Naukowiec zaleca więc, by ograniczyć użycie plastiku do minimum.
Polecamy
Problem otyłości na świecie
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) liczba osób cierpiących na otyłość potroiła się na całym świecie od 1975 roku. WHO szacuje, że w 2016 roku nadwagę miało ponad 1,9 miliarda dorosłych oraz przeszło 41 mln dzieci do piątego roku życia.
Nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia, nadciśnienia, stłuszczeniowej choroby wątroby niezwiązanej z alkoholem, udaru i niektórych rodzajów raka.