Gochujang - pikantna pasta z dalekiej Korei
Pikantne pasty od wieku stanowią nierozerwalną część kuchni koreańskiej. Historycy uważają, że papryczki chili zostały wprowadzone do Azji Wschodniej już na początku XVI wieku przez portugalskich kupców.
Od tego czasu większość koreańskich domów zaopatrzyła się w pikantne „jang”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza po prostu pastę. Wtedy jednak powstawały one w procesie fermentacji, który zachodził naturalnie – przez lata. Wykorzystywano do tego „jangdok”, czyli ceramikę koreańską zaprojektowaną specjalnie do procesu fermentacji.
I tak kolejno skrobia ryżu dodawały miksturom odrobinę słodyczy, sfermentowane ziarna soi namiastkę umami, a papryczki chili doprawiły je ostrością. Pikantne pasty zostały wówczas wzbogacone o przedrostek „gochu” oznaczający papryczkę chili. W ten sposób nazwa „gochujang” zapisała się już na zawsze w koreańskiej kulturze tworzenia posiłków.
Pikantna pasta Gochujang a korzyści zdrowotne
Okazuje się jednak, że gochujang niesie za sobą także mnóstwo korzyści zdrowotnych. Jak już wiemy, pasta powstaje w procesie fermentacji, a co za tym idzie działa na nasz organizm jak probiotyk i usprawnia pracę jelit.
Natomiast ze względu na zawartość kapsaicyny przyspiesza metabolizm - dlatego właśnie zaleca się jej stosowanie, osobom, którym zależy na szybszej utracie zbędnych kilogramów.
Gochujang - do jakich dań pasuje?
Szefowie kuchni uważają, że gochujang sprawdza się najlepiej, gdy używamy jej z umiarem. Ostrość wydobywająca się z pasty powinna być jedynie dodatkiem do sałatek czy gulaszów. Ma podkręcić smak dania, ale nie zdominować całości.
Warto mieć na uwadze także to, że ostrość gochujang może być dla niektórych szokiem. Aby załagodzić intensywne nuty pasty, w jej towarzystwie najczęściej stosuje się olej sezamowy, cukier oraz sos sojowy.
Poniżej znajdziecie trzy najbardziej kultowe dania z wykorzystaniem gochujang.
Smażony ryż gochujang
Pierwszym najbardziej kultowym przepisem z wykorzystaniem pikantnej pasty jest smażony ryż gochujang, który uważa się za ulubione danie wszystkich studentów z ograniczonym budżetem. Dlaczego? Ponieważ do jego przygotowania wystarczy mieć pod ręką resztkę oleju sezamowego, jajko, cebulę, ryż oraz ulubione dodatki w formie warzyw, mięsa mielonego lub tofu.
Polecamy
Pikantne skrzydełka z kurczaka w Gochujang
Czy istnieje coś lepszego niż pikantne skrzydełka z kurczaka? Amerykanie z pewnością odpowiedzą, że nie. Ale skrzydełka w gochujang znacznie różnią się od tych, które znaliśmy do tej pory. Są o wiele mniej tłuste i otwierają się na mnóstwo połączeń smakowych.
Do ich przygotowania będziecie potrzebować oczywiście skrzydełek z kurczaka, masła, sos sojowy, ocet ryżowy, wino ryżowe, sól, czosnek oraz odrobinę imbiru.
Wegetariańska sałatka gochujang z ogórka
Ostatni przepis z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy zachowują wstrzemięźliwość od spożywania mięsa. Do przygotowania wegetariańskiej sałatki gochujang będą wam potrzebne posiekane ogórki, cukier, sól, olej sezamowy oraz nasiona sezamu.
Pasta gochujang – gdzie kupić?
Dziś pasta gochujang dostępna jest w wielu sklepach. W Polsce znajdziecie ją w ofercie: Asian Polska, Shinfood K-food czy Korea House oraz w alejkach tematycznych Auchan oraz Carrefour.
Polecamy
Polecamy