Rekordy Guinnessa: Jeden człowiek, jeden dzień i 18 luksusowych restauracji z gwiazdką Michelin

Eric Finkelstein w ciągu zaledwie 24 godzin odwiedził osiemnaście restauracji z gwiazdką Michelin, trafiając tym samym do Księgi Rekordów Guinnessa!

Reklama

Miłośnik smaków wyznał, że wpadł na ten pomysł tuż po dołączeniu do grupy miłośników kulinariów na Discordzie.

- Stwierdziłem, że to wyzwanie dla mnie. Łączy moje zamiłowanie do dobrej kuchni, pracę nad listą kontrolną i pasję do robienia dziwnych rzeczy – powiedział Eric Finkelstein dla Food & Wine.

Eric Finkelstein przygotowywał się do wyzwania miesiącami, nieustannie odwiedzając strony restauracji z gwiazdką Michelin w Nowym Jorku. Zależało mu na tym, by znaleźć jeden termin rezerwacji w każdej z nich. Ostatecznie otrzymał odpowiedź od dziesięciu.

W międzyczasie część z nich straciło status Michelin. Historia poszukiwań zaczęła się od nowa i tym razem z nieco lepszym skutkiem, bo rezerwacji dokonał aż w 18 restauracjach. Wszystkie zostały umówione na jeden dzień: 26 października 2022.

 

Nowy Jork: Wielki maraton po restauracjach Michelin

Jak informuje „New York Post”, pierwszą restauracją odwiedzoną przez Erica Finkelsteina był „Le Pavillon”. W ciągu kolejnych 11 godzin pojawił się w czterech lokalach z dwoma gwiazdkami Michelin i czternastu lokalach z jedną gwiazdką.

Według szacunków całość kosztowała go około 494 dolarów i... pięć tysięcy kalorii – nie wiadomo, która wartość przeraziła go bardziej. Należy zaznaczyć przy tym, że do kwoty nie dodano ani 30 proc. podatku, ani napiwków dla kelnerów, które podobno zostawiał za każdym razem.

Jakich dań udało się spróbować rekordziście? Na jego liście znalazły się:

  • Restauracja Aquavit: miska borówek brusznicowych
  • Restauracja Bâtard: Tatar wołowy i grzanki czosnkowe
  • Restauracja Casa Mono: Fluke crudo z pikantnymi ogórkami i calamansi
  • Restauracja Caviar Russe: Jedna łyżeczka kawioru z jesiotra pacyficznego creme fraiche i blini
  • Restauracja Cote: filet mignon z sałatką z szalotki i marchewki
  • Restauracja Francie: Mortadela z kaczki na brioszce z musztardą pistacjową
  • Restauracja Gramercy Tavern: Mus z kaczej wątróbki z marynowanymi warzywami i śliwkowym dodatkiem
  • Restauracja Jungsik: Ośmiornica z gochujang aioli
  • Restauracja Le Coucou: Tuńczyk żółtopłetwy po portugalsku
  • Restauracja Le Pavillon: Grillowana sałatka z awokado z jagodami, zwęglonym jarmużem i sosem z zielonej bogini jogurtu
  • Restauracja Momofuku Ko: Jeden udko kurczaka smażone na zimno
  • Restauracja The Modern: ostrygi z Wyspy Księcia Edwarda z kumkwatem mignonette i zwęgloną limonką
  • Restauracja The Musket Room: kawior Kristal serwis z creme fraiche, konfiturą jajeczną i chlebem mlecznym
  • Restauracja Noda: Chawanmushi z uni i kawiorem
  • Restauracja Oiji Mi: Tatar wołowy na opiekanej bułce tartej z marynatą i kawiorem Kaługa
  • Restauracja Red Peper Clip: brioche zwieńczone peklowanym pstrągiem, kawior z łososia i żółtko miso
  • Restauracja Tuome: Grillowane przegrzebki z grejpfrutem, calamansi i chryzantemą
  • Restauracja Vestry: Wędzony pstrąg z dynią piżmową i klonem

 

Po zakończeniu wyzwania z sukcesem Enric Finkelstein wyznał, że jego trzy ulubione dania pochodzą z Casa Mono, Franc/ie i Red Paper Clip. Nam przy samym czytaniu nazw tych dań cieknie ślinka. 

Może kulinarny wyczyn Erica Finkelsteina zainspiruje Was do podobnych wyzwań?