Parmigiano Reggiano podrabiany na potęgę. Producenci "króla serów" planują mocny kontratak

Parmigiano Reggiano, jest tak bardzo ceniony przez konsumentów, że stał się inspiracją dla wielkiego rynku podróbek. Aby przeciwdziałać takim oszustwom, Konsorcjum Serów Parmigiano Reggiano planuje umieścić w oryginalnych serach specjalne chipy, które potwierdzą ich autentyczność.
Parmigiano Reggiano a czarny rynek podróbek
Zgodnie z szacunkami przygotowanymi przez Konsorcjum Serów Parmigiano Reggiano, sprzedaż Parmigiano Reggiano, znanego jako „król serów”, osiąga rocznie ok. 2,63 mld dolarów, podczas gdy rynek jego podróbek osiąga 2,14 mld dolarów.
Biorąc po uwagę fakt, że zarobki oryginalnych Parmigiano Reggiano i zarobki rynku podróbek tego kultowego sera są praktycznie takie same, organizacja pracująca nad obroną i ochroną autentyczności Parmigiano Reggiano, postanowiła działać.
Chipy w serze
Jeszcze w tym roku w 100 tys. kręgów sera Parmigiano Reggiano zostaną umieszczone chipy śledzące, nie większe niż ziarenko ryżu. Jest to na razie eksperyment, ale konsorcjum zastanawia się nad wprowadzeniem tej technologii do stałej produkcji.
Według założeń urządzenie pozwoli na lepszą kontrolę zapasów i odróżnianie serów produkowanych przez konsorcjum od podróbek. Chip będzie umieszczany w etykiecie kazeinowej, znajdującej się na skórce.
Istnieje także kilka innych cech Parmigiano Reggiano, które odróżniają go od podróbek…
Polecamy
Parmigiano Reggiano - jak rozpoznać prawdziwy ser?
Chcesz kupić oryginalne ser Parmigiano Reggiano? Spójrz na skład. Prawdziwy Parmigiano Reggiano zawiera tylko trzy składniki: mleko, sól i podpuszczkę. Produkowany jest w określonym regionie, dzięki czemu jest dumnym właścicielem odznaczenia Denominazione d'Origine Protetta (DOP).
Producenci oryginalnego Parmigiano Reggiano mają zatem obowiązek oznaczenia swoich produktów specjalnymi symbolami. W przypadku serów są to stempel wybijany na skórce oraz znak wybijany na górnej powierzchni z kodem alfanumerycznym.
Większość „parmezanów” dostępnych na rynku nie jest w rzeczywistości Parmigiano Reggiano, dlatego teoretycznie nie mogą nosić nazwy tego włoskiego sera – nie mówiąc już o tym, że najczęściej są produkowane z innych składników, na przykład w składzie pojawia się sorbinian potasu.
Jeśli natomiast ser jest sprzedawany w częściach, opakowanie musi zawierać odpowiednie znaki zgodności z normą.
Popularne
- 1 Dlaczego starożytni Egipcjanie uprawiali arbuzy? Odpowiedź może Was zaskoczyć
- 2 Jak zrobić prawdziwe francuskie croissanty? Ważny jest "test szyby"
- 3 Jeff Bezos po cichu i pod osłoną nocy odholował swój superjacht. Koniec afery z rozbiórką zabytkowego mostu w Rotterdamie
- 4 Bułgarski cud motoryzacji. Nowy Alieno Unum ma zawstydzić konkurencję. Prędkość do 600 km/h!
- 5 Ten supersamochód jest zrobiony z… drewna. I rozpędza się do prawie 400 km/h!
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Willa, w której tworzył Pablo Picasso, wystawiona na sprzedaż. Cena? Z pewnością dorównuje sławie artysty

Porsche odzyskało rekord aut elektrycznych na Nürburgringu. Taycan Turbo S pobił Teslę o ponad 2 sekundy!

Balenciaga sprzedaje najdroższy worek na śmieci we wszechświecie. „Trash Pouch” kosztuje… 1800 dolarów

Ceny oleju szybują. Oliwa też będzie drożna. Wszystko przez falę upałów w Europie
