Najzdrowsze owoce i warzywa na świecie - badania
Centers for Disease Control and Prevention w Stanach Zjednoczonych to instytucja, która za cel stawia sobie m.in. promowanie warzyw i owoców jako żywności zmniejszającej występowanie chorób przewlekłych.
Z tego powodu dr Jennifer Di Noia postanowiła zaktualizować informacje i odpowiedzieć na pytanie, które owoce i warzywa są najzdrowsze. Swoje wnioski oparła na złożonych badaniach porównawczych, określających występowanie 17 składników odżywczych w owocach i warzywach.
Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie
Zgodnie z wynikami, tytuł warzywnego króla otrzymała… rukiew wodna z maksymalną liczbą 100 punktów. Rzeżucha wodna – bo pod taką nazwą też występuje – zawiera więcej witaminy C niż cytryna i beta-karotenu niż marchewka. Ponadto może poszczycić się dużą zawartością wapnia i żelaza. Co więcej, można ją uprawiać w domu!
Tuż za rukwią dominują warzywa zielone. Kapusta pekińska znalazła się na drugim miejscu, boćwina na trzecim, a burak zielony na czwartym. Z popularnych warzyw do diety warto włączyć także wysoko punktowany szpinak, pietruszkę i jarmuż.

Polecamy
Polecamy
Najzdrowszym owocem na świecie jest... papryka
Jaki jest najzdrowszy owoc na świecie? Papryka! Zanim jednak pojawią się głosy sprzeciwu, że papryka to nie owoc, informuję, że zgodnie z klasyfikacją botaniczną należy ona do tej kategorii. Jak powszechnie wiadomo, papryka podobnie jak wszystkie owoce, rozwija się z kwiatów. Co innego na ten tematów mówią przedstawiciele gastronomii. Ten spór wymaga jednak głębszej analizy...
Niemniej jednak papryka jako najzdrowszy owoc na świecie otrzymała 41.26 na 100 pkt. Owoce te słyną z dużej dawki potasu, żelaza, magnezu witaminy C, A i E. Ponadto częste jej spożywanie wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko chorób serca. Zaraz za papryką, na owocowym podium znalazła się dynia, z 33.82 pkt, będąc wysokim źródłem białka i błonnika.
Kto znalazł się na trzecim miejscu? Pomidor! I uprzedzam - nie jest to element popularnej gry z użyciem tego słowa. Pomidor podobnie jak papryka i dynia należy do owoców biorąc pod uwagę botaniczną klasyfikację. W tabeli zyskał 20.38 pkt na 100. Trzeba podkreślić, że oprócz dużej zawartości potasu, witaminy C i E, owoc ten bogaty jest w silny antyoksydant - likopen.

Polecamy
Polecamy
Najzdrowsze warzywa i owoce na świecie - pełna lista
- Rukiew 100.00
- Kapusta pekińska 91.99
- Boćwina 89.27
- Burak zielony 87.08
- Szpinak 86.43
- Cykoria 73.36
- Sałata liściasta 70.73
- Pietruszka 65.59
- Sałata rzymska 63.48
- Kołnierzyk zielony 62.49
- Rzepa zielona 62.12
- Musztardowiec 61.39
- Endywia 60.44
- Szczypiorek 54.80
- Jarmuż 49.07
- Mniszek lekarski 46.34
- Papryka 41.26
- Rukola 37.65
- Brokuł 34.89
- Dynia 33.82
- Brukselka 32.23
- Scallion 27.35
- Kalarepa 25.92
- Kalafior 25.13
- Kapusta 24.51
- Marchewka 22.60
- Pomidor 20.37
- Cytryna 18.72
- Sałata lodowa 18.28
- Truskawka 17.59
- Rzodkiewka 16.91
- Kabaczek 13.89
- Pomarańcza 12.91
- Limonka 12.23
- Grejpfrut (różowy i czerwony) 11.64
- Brukiew 11.58
- Rzepa 11.43
- Jeżyna 11.39
- Por 10.69
- Batat 10.51
- Grejpfrut (biały) 10.47