Najzdrowsze owoce i warzywa na świecie - badania

Centers for Disease Control and Prevention w Stanach Zjednoczonych to instytucja, która za cel stawia sobie m.in. promowanie warzyw i owoców jako żywności zmniejszającej występowanie chorób przewlekłych.

Reklama

Z tego powodu dr Jennifer Di Noia postanowiła zaktualizować informacje i odpowiedzieć na pytanie, które owoce i warzywa są najzdrowsze. Swoje wnioski oparła na złożonych badaniach porównawczych, określających występowanie 17 składników odżywczych w owocach i warzywach.

 

Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie

Zgodnie z wynikami, tytuł warzywnego króla otrzymała… rukiew wodna z maksymalną liczbą 100 punktów. Rzeżucha wodna – bo pod taką nazwą też występuje – zawiera więcej witaminy C niż cytryna i beta-karotenu niż marchewka. Ponadto może poszczycić się dużą zawartością wapnia i żelaza. Co więcej, można ją uprawiać w domu!

Tuż za rukwią dominują warzywa zielone. Kapusta pekińska znalazła się na drugim miejscu, boćwina na trzecim, a burak zielony na czwartym. Z popularnych warzyw do diety warto włączyć także wysoko punktowany szpinak, pietruszkę i jarmuż.

Rukiew wodna / Unsplash Rukiew wodna / Unsplash

 

Najzdrowszym owocem na świecie jest... papryka

Jaki jest najzdrowszy owoc na świecie? Papryka! Zanim jednak pojawią się głosy sprzeciwu, że papryka to nie owoc, informuję, że zgodnie z klasyfikacją botaniczną należy ona do tej kategorii. Jak powszechnie wiadomo, papryka podobnie jak wszystkie owoce, rozwija się z kwiatów. Co innego na ten tematów mówią przedstawiciele gastronomii. Ten spór wymaga jednak głębszej analizy...

Niemniej jednak papryka jako najzdrowszy owoc na świecie otrzymała 41.26 na 100 pkt. Owoce te słyną z dużej dawki potasu, żelaza, magnezu witaminy C, A i E. Ponadto częste jej spożywanie wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko chorób serca. Zaraz za papryką, na owocowym podium znalazła się dynia, z 33.82 pkt, będąc wysokim źródłem białka i błonnika. 

Kto znalazł się na trzecim miejscu? Pomidor! I uprzedzam - nie jest to element popularnej gry z użyciem tego słowa. Pomidor podobnie jak papryka i dynia należy do owoców biorąc pod uwagę botaniczną klasyfikację. W tabeli zyskał 20.38 pkt na 100. Trzeba podkreślić, że oprócz dużej zawartości potasu, witaminy C i E, owoc ten bogaty jest w silny antyoksydant - likopen

Papryka to najzdrowszy owoc świata / Unsplash Papryka to najzdrowszy owoc świata / Unsplash

 

Najzdrowsze warzywa i owoce na świecie - pełna lista

  1. Rukiew 100.00
  2. Kapusta pekińska 91.99
  3. Boćwina 89.27
  4. Burak zielony 87.08
  5. Szpinak 86.43
  6. Cykoria 73.36
  7. Sałata liściasta 70.73
  8. Pietruszka 65.59
  9. Sałata rzymska 63.48
  10. Kołnierzyk zielony 62.49
  11. Rzepa zielona 62.12
  12. Musztardowiec 61.39
  13. Endywia 60.44
  14. Szczypiorek 54.80
  15. Jarmuż 49.07
  16. Mniszek lekarski 46.34
  17. Papryka 41.26
  18. Rukola 37.65
  19. Brokuł 34.89
  20. Dynia 33.82
  21. Brukselka 32.23
  22. Scallion 27.35
  23. Kalarepa 25.92
  24. Kalafior 25.13
  25. Kapusta 24.51
  26. Marchewka 22.60
  27. Pomidor 20.37
  28. Cytryna 18.72
  29. Sałata lodowa 18.28
  30. Truskawka 17.59
  31. Rzodkiewka 16.91
  32. Kabaczek 13.89
  33. Pomarańcza 12.91
  34. Limonka 12.23
  35. Grejpfrut (różowy i czerwony) 11.64
  36. Brukiew 11.58
  37. Rzepa 11.43
  38. Jeżyna 11.39
  39. Por 10.69
  40. Batat 10.51
  41. Grejpfrut (biały) 10.47