Ocet dobrej jakości - jak wybrać? 

Z dzisiejszego punktu widzenia ocet to jedna z wielu „przypraw”, dzięki którym nasze potrawy stają się bardziej wyraziste i aromatyczne. Dawniej jednak stosowano go głównie jako środek leczniczy na przeziębienie, kaszel lub do dezynfekcji ran – i tak również postrzega go wciąż wiele osób starszego pokolenia. Czy zatem my również powinniśmy zacząć bardziej go doceniać?

Reklama

Ocet z pewnością ma działanie antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Co więcej, kwas octowy mobilizuje nasze ciało do sprawniejszego przetwarzania tłuszczów, dzięki czemu spowalnia odkładanie się ich w organizmie i lipidach wątrobowych. Nie mówiąc już o tym, że zwiększa uczucie sytości - ta informacja szczególnie przyda się osobom, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów.

Istnieje jednak jedno „ALE”: ocet octowi nierówny. Aktualnie na rynku znajdziemy wiele rodzajów octów, w tym jabłkowy, balsamiczny winny itd., a każdy z nich posiada inną specyfikę i właściwości.

Jak zatem wybrać dobry ocet i na co zwrócić uwagę? W podjęciu decyzji pomoże nam wirtualny targ LokalnyRolnik.pl oferujący regionalne octy premium z certyfikatami BIO.

Ocet jabłkowy na odchudzanie i w pielęgnacji

Ocet Jabłkowy / Kalwaryjskie Przetwory Ocet Jabłkowy / Kalwaryjskie Przetwory

Jednym z najpopularniejszych współcześnie octów jest ten stworzony z jabłek. I trudno się temu dziwić. Ocet jabłkowy ma wiele zastosowań, które wcale nie ograniczają się jedynie do przygotowywania dań.

Oprócz tego, że ocet jabłkowy pomoże uregulować cukier we krwi, usprawni pracę serca czy wspomoże odchudzanie, jego właściwości antybakteryjne i kwasowe pH mają doskonały wpływ na skórę i ciało - w tym aspekcie zwykle stosuje się go jako dodatek do kąpieli lub bezpośrednio na skórę głowy.

Jeśli zależy wam na jakości, proponujemy niepasteryzowany ocet jabłkowy 100 proc. z gospodarstwa Kalwaryjskie Przetwory.

Właściciel firmy - pan Grzegorz - to miłośnik przetworów, w których aromaty i smaki z polskich owoców łączą się ze zdrowotną mocą ziół. Jak sam przyznaje, szczególnie drogie są mu sprawdzone produkty z przydomowego ogrodu i właśnie takie proponuje swoim klientom.

Żywy ocet z głogu na odporność i dobre trawienie

Ocet z głogu / ŚWIATŁO Ocet z głogu / ŚWIATŁO

Sekretem octu z głogu jest długi proces dojrzewania – twierdzą właściciele rodzinnej marki ŚWIATŁO, która słynie z produkcji żywności dla ciała i ducha. I pod tym względem ocet ten z pewnością jest strzałem w dziesiątkę. Dlaczego?

Ponieważ ocet z głogu wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, usprawnia pracę układu trawiennego, reguluje ciśnienie krwi, poprawia wydolność serca i wykazuje działania antyoksydacyjne, a także poprawia samopoczucie.

Najlepszą metodą na korzystanie z jego drogocennych właściwości jest wypijanie każdego dnia na czczo szklanki wody z dwoma łyżkami octu.

Ocet z granatu na piękne włosy i zdrową skórę

Ocet z granatu / Oleje Sosta Śląsk Ocet z granatu / Oleje Sosta Śląsk

Ocet z granatu to produkt organiczny, który pozyskuje się z naturalnego soku granatu. Zwykle nie kojarzymy go raczej z właściwościami pielęgnacyjnymi – a szkoda!

Oprócz tego, że jego delikatny słodko-kwaśny smak stanowi naprawdę przepyszny dodatek do sałatek czy dipów, doskonale wpływa także na ukrwienie skóry i zamyka łuski włosowe. 

Istnieje jednak jedna zasada – jeśli chcemy wyciągnąć z niego jak najwięcej dobroci, musi być niefiltrowany.

I taki właśnie produkt proponuje nam Oleje Sosta Śląsk - marka, dla której naturalne produkty to podstawa. Ich ocet z granatu BIO jest organiczny, niepasteryzowany i zawiera 100 proc. soku z granatu, a nie - jak w przypadku wielu sieciówek - koncentrat.

Ocet balsamiczny na dobre trawienie

Ocet balsamiczny / Oleje Sosta Śląsk Ocet balsamiczny / Oleje Sosta Śląsk

Ocet balsamiczny jest oczywiście nieocenionym dodatkiem do dipów i sałatek, ale niewiele osób wie, że kryje w sobie także całe mnóstwo właściwości zdrowotnych.

Dzięki zawartości kwasów octowych, flawonoidów i nieprzetworzonych cukrów ocet balsamiczny przede wszystkim wspomaga trawienie. Wiedzieliście, że Włosi piją go w niewielkich ilościach przed i po każdym posiłku?

Oprócz tego, ocet balsamiczny jest lekarstwem na grzybicę i rany, a w formie płukanki zamyka łuski włosów i zapobiega ich wypadaniu.

Marka Oleje Sosta Śląsk proponuje nam ocet balsamiczny BIO powstały na bazie naturalnego moszczu winogronowego, którego długotrwałe dojrzewanie nie tylko zatrzymuje bogactwo właściwości odżywczych, ale także sprawia, że ocet staje się jeszcze smaczniejszy. 

Żywy ocet z ananasa na zdrową wątrobę

Ocet z ananasa / ŚWIATŁO Ocet z ananasa / ŚWIATŁO

Chyba nie ma lepszej propozycji na Boże Narodzenie niż ocet z ananasa. Dlaczego?

Po pierwsze, zawiera wyczuwalną nutę ananasa z dodatkiem przypraw korzennych, a po drugie wspomaga trawienie, a to w trakcie bogatych polskich świąt na pewno się przyda... 

Właściciele marki ŚWIATŁO zapewniają, że ocet z ananasa jest też idealnym lekiem na odporność, wykazuje działanie przeciwzapalne, zwalcza bakterie i grzyby, a ponadto chroni wątrobę przed toksycznymi substancjami.

Powiemy wam szczerze, że nigdy go nie próbowaliśmy, ale chyba czas to nadrobić!

Czym jest Lokalny Rolnik? 

LokalnyRolnik.pl to nic innego jak wirtualny targ, na którym możemy kupić produkty od starannie wyselekcjonowanych polskich rolników i producentów żywności. Jego założyciele od lat dbają o to, by umożliwić łatwy dostęp do nieprzetworzonej żywności.

Koncept sklepu opiera się o lokalne inicjatywy klubów zakupowych, a zamówione produkty można odbierać w specjalnych punktach odbioru lub  - dla wygody -  skorzystać z dostawy do domu.

Jak działa wirtualny targ Lokalnego Rolnika?

Domeną Lokalnego Rolnika jest regionalność. Po zalogowaniu na stronie wirtualnego targu zostaniemy więc poproszeni o wskazanie regionu, w którym mieszkamy i przekierowani  do listy produktów od lokalnych producentów

Później wystarczy tylko dodać do koszyka produkty, które nas interesują, zapłacić za nie i odebrać w okolicznej grupie zakupowej lub zamówić dostawę do domu.