Niemiecki browar stworzył pierwsze na świecie piwo instant!
Neuzeller Klosterbräu, czyli niemiecki klasztorny browar w Neuzelle, stworzył pierwsze na świecie piwo w proszku. Proszek dodawany do wody, wymieszany przy użyciu spieniacza do mleka, tworzy piwny napój z warstwą puszystej pianki.
- Szczególne jest to, że udało nam się perfekcyjnie odtworzyć smak naszego piwa klasztornego. Możemy poprzez dodatki tworzyć wariacje, na przykład przygotować nie tylko lagera, ale też ciemnego koźlaka i inne szlachetne odmiany – mówi Stefan Fritsche z browaru Neuzelle.
Piwo w proszku: szansa na zmniejszenie emisji CO2
Prace nad produktem trwały dwa lata. Niemiecki piwowar uważa, że jego wynalazek może być gotowy do wprowadzenia na rynek do końca roku. Firma ma również nadzieję, że piwo w proszku będzie punktem zwrotnym w działaniu na rzecz klimatu – znikną butelki i skrzynki na rzecz lżejszych opakowań proszku. Takie rozwiązanie przyczyni się do zmniejszenia kosztów transportu, a co za tym idzie zmniejszoną emisję dwutlenku węgla.
- Moglibyśmy w Niemczech zaoszczędzić 3 do 5 procent emisji CO2. A jeśli spojrzeć na to globalnie, byłoby to pół procenta emisji CO2 na całym świecie – mówił dyrektor browaru Stefan Fritsche.
Piwo w proszku – tradycyjne piwo odejdzie do lamusa?
Producent piwa w proszku wierzy, że ten typ produktu z czasem wyprze tradycyjna metodę warzenia piwa, przyczyniając się do zmniejszenia zużycia surowców (w tym wody, która stanowi 90 proc. skład piwa), pracy oraz energii.
- Nadszedł czas, aby wystawić klasyczną produkcję piwa i logistykę na próbę, biorąc pod uwagę sposób, w jaki traktujemy nasze środowisko – mówi Helmut Fritsche, główny akcjonariusz Neuzelle.
Polecamy
Piwo w proszku – został do opracowania jeden "szczegół"
Pozostał jednak do opracowania jeszcze jeden szczegół. Obecnie niemiecki browar wyprodukował jedynie bezalkoholowe piwo w proszku. Fachowcy odpowiedzialni za opracowanie receptury tego napoju, zapewniają jednak, że wiedzą w jaki sposób dodać alkohol sproszkowanego piwa i już niebawem konsumenci będą mogli cieszyć się również wersją alkoholową tego niebywałego napoju.
Producenci obawiają się jednak czy tradycyjni piwosze w Niemczech przekonają się do piwa w proszku. Z tego względu produkt najpierw zostanie zaprezentowany na rynkach azjatyckich i afrykańskich. Jeśli tam osiągnie sukces, zostanie wprowadzony na szerszą skalę również na rynku rodzimym.
Polecamy