Świąteczne ciasteczka z różnych zakątków świata

Każdy kraj ma swoje własne bożonarodzeniowe tradycje - i dotyczy to także kwestii kulinarnych. W Portugalii na przykład nikt nie wyobraża sobie świąt bez dorsza, a konkretnie bacalhau de consoada, w Wielkiej Brytanii zamiast ryb podaje się nadziewanego indyka, a w Hiszpanii zamiast barszczu podawany jest consomme, czyli mocno warzywny rosół. Czy te różnice widać również w bożonarodzeniowych wypiekach? Oczywiście! 

Reklama

Cóż, i tutaj nie brakuje różnic. Podczas gdy w Polsce jednymi z najpopularniejszych ciast są makowiec czy sernik, w innych krajach stawia się raczej na ciasteczka – i wcale nie chodzi o klasyczne pierniczki.

Jeśli zatem poszukujecie cukierniczych inspiracji na Boże Narodzenie, przedstawiamy wam 15 tradycyjnych ciasteczek z różnych zakątków świata, które są tak samo smaczne, jak wyglądają! 

Banketstaaf z Holandii

Jeśli kiedykolwiek byliście w Amsterdamie w okresie świątecznym, z pewnością zwróciliście uwagę na wystawy cukierni, w których królowały podłużne ciasteczka z tajemniczym nadzieniem.

To słynne banketstaaf, czyli chrupiące ciastko wypełnione pastą migdałową. Holendrzy zajadają się nimi aż do oporu, ponieważ podobno na co dzień trudno je gdziekolwiek znaleźć. To rarytasy dedykowane wyłącznie na Boże Narodzenie.

Świąteczne cukrovi w Czechach

Podobno obowiązkowe pytanie do czeskich gospodyń w okresie Bożego Narodzenia brzmi: Czy masz już gotowe cukrovi? Nie myślcie sobie jednak, że za słowem cukrovi kryje się jeden konkretny przepis. Każda gospodyni ma swój własny sposób na to, by zadowolić podniebienia swoich bliskich.

Jedne przygotowują waniliowe rogaliki, drugie linecke, czyli kruche ciasteczka z dziurką, kolejne bakaliowe marokanky, a jeszcze inne tradycyjne pierniki o finezyjnych kształtach.

Kolakakor, czyli tradycyjne świąteczne ciasteczka ze Szwecji

Cudownie karmelowe, kruchutkie i rozpływające się w ustach – szwedzkie kolakakor to nieodłączny element Bożego Narodzenia, na który przez cały rok czekają zarówno dzieci, jak i dorośli.

Ich sekretem jest syrop, który w konsystencji przypomina miód, a w smaku karmel. Szwedzi zwykle zajadają się kalakakor pierwszego dnia świąt, podając je w towarzystwie herbaty, kawy lub kakao.

 

Kourabiedes, czyli świąteczne ciasteczka z Grecji

Kourabiedes to kruche ciasteczka, którymi w okresie Bożego Narodzenia zajadają się wszyscy Grecy. Mogą być orzechowe lub migdałowe, ale nie obejdą się bez grubej warstwy cukru pudru, który jest jedynie wstępem do słodyczy ukrytej wewnątrz.

Maślany środek z chrupiącymi dodatkami dosłownie pieści podniebienie. Być może w tym roku zachwyci także waszych domowników?

Husarenkrapfen - austriackie ciasteczka husarskie

W bożonarodzeniowym menu Austriaków nie może zabraknąć natomiast ciasteczek husarskich, czyli husarenkrapfen. Zwykle są małe, okrągłe i wypełnione galaretką porzeczkową. Niektórzy dodają do nich także orzechy.

Co ciekawe, ciasteczka te są popularne także w Niemczech i stanowią ważny element przedświątecznych tradycji. Podobno piecze się je wspólnie, całą rodziną, bo inaczej nie wychodzą! ;)

 

Joulutorttu, czyli fińskie wiatraczki świąteczne

W Finlandii podczas świąt Bożego Narodzenia rodziny zajadają się ciasteczkami w kształcie wiatraków – zadziwiające, prawda? Podejrzewalibyśmy o to bardziej Holendrów...

A jednak to właśnie Finowie uważają je za swoje dziedzictwo. To tradycja przekazywana od dziada pradziada, a ich bazą jest ciasto francuskie, które zwykle kupuje się gotowe. Do tego powidła śliwkowe, odrobina cukru pudru i gotowe! 

Goro, czyli norweskie ciasteczka a’la gofry

W Polsce na wigilijnym stole powinno znaleźć się dwanaście potraw, natomiast w Norwegiisiedem różnych wypieków! Jednym z nich są goro, czyli ciasteczka, które przypominają gofry.

Przepis na goro bazuje na jajkach, cukrze, śmietanie, mące oraz tłuszczu. Do ich przygotowania potrzebna jest jednak specjalna gofrownica, dzięki której wychodzą niesamowicie cieniutkie i do tego wzorzyste!

Melomakarona – świąteczne ciasteczka z Grecji

Melomakarona to drugie co do popularności świąteczne ciasteczka pieczone w Grecji. Tradycyjnie przygotowuje się je z mąki lub semoliny, cukru oraz oliwy, choć samej słodkości nadaje im przede wszystkim syrop, w którym są maczane. 

Warto również wiedzieć, że melomakarona podaje się zwykle w towarzystwie syropu z cynamonu przygotowanego z wody, miodu oraz cukru.

 

Galette des rois z Francji

Galette des rois to ciasto lub ciasteczka przygotowywane we Francji głównie z okazji święta Trzech Króli, a receptura ich wykonania różni się w zależności od regionu.

Co kryje się za tą skomplikowaną nazwą? W najprostszej wersji ciasto francuskie nadziewane masą migdałową, choć na południu kraju przygotowuje się je z ciasta drożdżowego wzbogaconego o kandyzowane owoce. Ale to różnice w recepturach nie są jedyną niespodzianką.

Okazuje się, że Francuzi ukrywają wewnątrz galette des rois figurkę zwaną feve. Kto na nią trafi, będzie miał szczęście przez cały rok.

Montecados - hiszpańskie ciasteczka świąteczne

Montecados to migdałowe ciasteczka przygotowywane w Hiszpanii wyłącznie na Boże Narodzenie. Charakteryzują się niezwykłą kruchością oraz delikatnością i nie jest to przypadek, bo bazą przepisu jest mąka migdałowa.

Co ciekawe, w tradycyjnym przepisie do ich wykonania wykorzystuje się smalec, a raczej tłuszcz z czarnej świni iberyjskiej – stąd słowo „monteca” w nazwie. Dodatkowo Hiszpanie wzbogacają smak ciasteczek cynamonem oraz całymi migdałami.

 

Przepisy na świąteczne ciasteczka z różnych zakątków świata

Nie myślcie sobie jednak, że nasze zestawienie ciasteczek z różnych zakątków świata kończy się na ciekawostkach. Przygotowaliśmy dla was także kilka przepisów na te najbardziej popularne, o których nie wspomnieliśmy wcześniej. Oto one!

Przepis na rozety w kształcie śnieżynek prosto z Norwegii

Jeśli chodzi o norweskie przysmaki bożonarodzeniowe, trudno nie wspomnieć o słynnych rozetach, czyli ciasteczkach smażonych na głębokim tłuszczu, które w smaku i konsystencji przypominają faworki.

Norwegowie zwykle wzbogacają je poprzez różnego rodzaju słodkie dodatki. Tradycyjnie jednak podawane są z dodatkiem cukru pudru lub lukru.

Co ciekawe, w czasie świąt rozetki przybierają najczęściej kształt płatków śniegu, który - choć wygląda niezwykle efektownie – bardzo łatwo osiągnąć. W jaki sposób? Zerknijcie na przepis.

Norweskie ciasteczka rozetki – przepis:

SKŁADNIKI

Ciasto na rozety:

  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • opcjonalnie 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli
  • 700 ml oleju

 

Lukier cynamonowy:

  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki soku pomarańczowego
  • cukier puder

 

Dodatkowo:

  • foremki do rozetek w kształcie śnieżynek lub gwiazdek
  • szczypce kuchenne

 

PRZYGOTOWANIE

1. Do miski wbij dwa jajka, szklankę mąki pszennej, szczyptę soli oraz łyżkę cukru. Mieszaj do połączenia się składników.

2. Do mieszanki dodaj szklankę zimnego mleka oraz dwie łyżki spirytusu. Ponownie mieszaj aż do momentu, w którym ciasto stanie się idealnie gładkie.

3. Do garnka wlej 500 ml oleju roślinnego. Umieść go na kuchence i ustaw średnią moc palnika. Zaczekaj aż olej nagrzeje się do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie posiadasz termometru kuchennego, możesz przeprowadzić mały test. Do oleju dodaj kropelkę ciasta. Gdy jest już odpowiednio gorący, kropelka powinna od razu zacząć się intensywnie smażyć, tworząc wokół kaskady piany.

4. Przed zanurzeniem foremki w cieście, zanurz ją w oleju tak, by nabrała temperatury. Następnie odsącz z niej olej, przykładając ją do ręcznika papierowego, natychmiast włóż do ciasta poniżej górnych rantów i przenieś do garnka z gorącym olejem. Ciasto od razu zacznie się smażyć, dlatego po kilku sekundach samo powinno odejść od foremki.

5. Po około 10 sekundach smażenia możesz przewrócić rozetę na drugą stronę i po chwili wyłowić. Ciasteczka najlepiej położyć na ręczniku papierowym tak, aby wyciągnął z nich nadmiar tłuszczu. Czynności te powtarzaj aż do momentu, w którym wykorzystasz całe ciasto.

6. Gdy rozety będą gotowe, możesz zająć się lukrem. Do miseczki wysp cynamon i mocno podgrzany sok pomarańczowy. Pozostaw do ostudzenia. Następnie stopniowo dodawaj cukier puder, nieustannie ucierając mieszankę. Cukier puder dodajemy aż do momentu w którym mieszanka nabierze gęstej, lukrowatej konsystencji.

7. Zamocz w lukrze krawędzie każdej rozety. Dla lepszego efektu wizualnego, możesz oprószyć je dodatkowo cynamonem.

 

Przepis na włoskie świąteczne florentynki

Jak sama nazwa wskazuje, florentynki pochodzą z Florencji. Charakteryzują się wyjątkową chrupkością z delikatnym, migdałowym nadzieniem i uważane są za jedne z najbardziej kultowych włoskich ciasteczek na Boże Narodzenie.

Najsłynniejszy przepis na florentynki znajdziemy w książce kucharskiej „Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych” Florentyny Niewiarowskiej z 1874 roku. 

Przepis na florentynki - składniki: 

  • 300 g cukru
  • 250 g mąki
  • 250 g masła
  • 8 jajek
  • 150 g płatków migdałowych
  • skórka z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE

1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wraz z 305 g cukru i skórką z jednej cytryny zmiksuj na puszysty krem. Następnie dodaj do masy mąkę oraz masło i ponownie zmiksuj całość.

2. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodaj ¾ do ciasta i delikatnie zamieszaj.

3. Tak przygotowane ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (warstwa powinna być bardzo cienka), a na wierzch dołóż pozostałą pianę z białek.

4. W rondelku rozpuść 50 g cukru w 15 ml wody. Dodaj płatki i mieszaj do momentu, w którym powstały syrop cukrowy ne zgęstnieje – powinien oblepić wszystkie płatki.

5. Migdały wyłóż równomiernie na wierzch ciasta. W takiej formie piecz przez 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

6. Ciasto pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój na małe kwadraty.

 

Przepis na glazurowane ciasteczka Pfeffernuesse z Niemiec

Pfeffernuesse to najbardziej zimowe łakocie, jakie tylko można sobie wyobrazić. Dlaczego? Ponieważ smakują jak pierniczki i wyglądają jak kulki śniegu!

Niemcy raczą się nimi przez całe święta Bożego Narodzenia ze względu na to, że im dłużej przechowamy je w hermetycznym pudełeczku, tym staną się intensywniejsze w smaku. Generalnie więc możemy przygotować je nawet kilka tygodni przed podaniem – duży plus, prawda?

Przepis na Pfeffernuesse - składniki: 

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 100 ml miodu
  • 70 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g zmielonych orzechów
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, zmielone goździki, kardamon, cynamon

 

Lukier

  • 250 g cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny lub rumu

 

PRZYGOTOWANIE

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć na jednolitą masę.

2. Z ciasta formuj średniej wielkości kulki (średnica ok. 3 cm). Jeśli masa jest za sucha, dodaj do niej odrobinę mleka.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie układaj na nim wcześniej uformowane kulki.

4. Ciasteczka piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (grzałka góra/dół). Po upieczeniu pozostaw je do ostygnięcia.

5. W tym czasie przygotuj lukier. Do garnuszka wlej sok z cytryny lub rum i stopniowo dodawaj do niego cukier puder. Powstała masa powinna być gęsta.

6. Posmaruj ciasteczka lukrem za pomocą pędzelka lub całkowitego zanurzenia i pozostaw do wyschnięcia.

Przepis na migdałowowo-imbirowe ciasteczka z Chin

Chyba nikogo nie zdziwi fakt, że w Chinach podczas świąt wszyscy zajadają się kruchymi ciasteczkami o smaku... imbirowym! Co więcej, przyozdabia się je plasterkiem migdała – na samą myśl aż ślinka cieknie, prawda?

Tym milej więc powiedzieć nam, że ich przygotowanie to bułka z masłem! Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki i poświęcić im około piętnastu minut.

Przepis na chińskie ciasteczka imbirowe - składniki: 

  • 250 g margaryny
  • ½ szklanki cukru plus 3 łyżeczki cukru do dekoracji
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 500 g mąki
  • 1/3 szklanki drobno posiekanego imbiru
  • płatki migdałowe
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE

1. Margarynę, ½ szklanki cukru oraz cukier brązowy ucieraj aż do momentu uzyskania jednolitej masy.

2. Do masy dodaj jajko oraz ekstrakt migdałowy i ponownie ucierają.

3. W drugiej misce zamieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól.

4. Suche składniki stopniowo dodawaj do masy, nieustannie mieszając - konsystencja masy powinna być jednolita. Na koniec dodaj do niej imbir i ponownie zamieszaj.

5. Z ciasta formuj niewielkie kulki, a następnie obtocz je w pozostałym cukrze i odkładaj na blaszkę. Środek każdego ciasteczka ozdób jednym płatkiem migdałowym.

6. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 10 minut, aż do rumianych brzegów.

 

 

Przepis na orzechowe ciasteczka z dżemem prosto z Austrii

Austriacy lubią słodkości, a w święta Bożego Narodzenia pozwalają sobie na iście orzechową ucztę. Ich tradycyjne ciasteczka przełamują schematy – z jednej strony są bardzo słodkie, z drugiej pozostawiają kwaskowaty, owocowy posmak.

Wydaje nam się, że to doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodycze w nieco mniej oczywistej wersji.

Przepis na ciasteczka orzechowe z dżemem - składniki: 

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g dżemu malinowego bez cukru

 

Polewa:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • opcjonalnie posiekane migdały

 

PRZYGOTOWANIE

1. W misce wymieszaj posiekane orzechy, mąkę oraz cukier. Następnie dodaj miękkie masło i powoli zagniataj do momentu połączenia się składników.

2. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawaj okrągłe ciasteczka.

3. Ciasteczka umieść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.

4. Po tym czasie włóż ciasteczka do pierkarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 10 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystygnięcia.

5. W tym czasie przygotuj polewę. Wszystkie składniki połącz ze sobą w garnuszku. Masa powinna być jednolita, co najłatwiej będzie nam uzyskać dzięki umieszczeniu garnuszka na małym ogniu.

6. Ciasteczka przekładaj w następującym schemacie: pierwsze ciasteczko posmaruj dżemem malinowym, nałóż na nie kolejne ciasteczko, które ozdobisz polewą oraz opcjonalnie posiekanymi migdałami.

7. Przygotowane ciasteczka włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.

Szukasz najlepszej jakości składników? Zajrzyj na wirtualny targ LokalnyRolnik.pl, gdzie znajdziesz najlepsze produkty do Twojej kuchni!