Niewinna lampka wina nie zapobiega chorobom serca. Naukowcy obalili popularny mit

Światowa Federacja Kardiologiczna obala popularny mit, według którego jedna lampka czerwonego wina dziennie może mieć pozytywny wpływ na pracę serca. „Dowody nie pozostawiają złudzeń”.
Czerwone wino a zdrowe serce
Picie jakiejkolwiek ilości alkoholu może powodować utratę zdrowia, mówią eksperci zrzeszeni w Światowej Federacji Kardiologicznej (WHF), którzy próbują walczyć z popularnym przekonaniem, że umiarkowane spożycie trunków np. lampki czerwonego wina dziennie może mieć pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie. W ten sposób organizacja próbuje przeciwdziałać globalnemu wzrostowi zgonów wywołanych przez nadmierne spożywanie alkoholu.
Przedstawianie alkoholu jako niezbędnego składnika życia towarzyskiego odwróciło uwagę od szkód związanych z jego używaniem, podobnie jak częste i szeroko nagłaśniane twierdzenia, że umiarkowane picie, takie jak np. kieliszek czerwonego wina dziennie, może zapewnić ochronę przed chorobami układu krążenia – mówi Monika Arora, członkini WHF i współautorka publikacji na temat spożywania alkoholu wydanej przez organizację.
Alkohol w czasach pandemii
Publikacja WHF została wydana w świetle najnowszych badań brytyjskiego Royal College of Psychiatrists, według których mieszkańcy Wysp sięgają w domowym zaciszu w czasach pandemii po znacznie większe ilości alkoholu. RCP alarmuje jednocześnie, że nawyki spożywania trunków uległy również zmianie - Brytyjczycy piją w swoich domach częściej i dłużej niż mieli to w zwyczaju w lokalach typu puby i restauracje.
W tym kontekście WHF, będąca organizacją pozarządową współpracującą ze Światową Organizacją Zdrowia (WHO), stwierdza, że alkohol jest „substancją psychoaktywną i szkodliwą, która może powodować znaczne szkody w ludzkim ciele”. Stwierdzono także, że picie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów i chorób układu pokarmowego.
- Dowody nie pozostawiają złudzeń: każdy poziom spożycia alkoholu może prowadzić do utraty zdrowia – napisano w publikacji.
Polecamy
Badania, które cytuje WHF, wykazały też, że nawet niewielkie ilości alkoholu mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej, udaru, niewydolności serca, nadciśnieniowej choroby serca, kardiomiopatii (choroby mięśnia sercowego), migotania przedsionków (nieregularnego bicia serca) i tętniaka.
Twierdzenia, że jest inaczej, są w najlepszym wypadku dezinformacją, a w najgorszym – próbą manipulacji ze strony branży alkoholowej, która próbuje wprowadzić opinię publiczną w błąd na temat szkodliwości swoich produktów. Do tej pory nie znaleziono wiarygodnej korelacji między umiarkowanym spożyciem alkoholu a niższym ryzykiem chorób serca – dodała Arora.
Według danych Światowej Federacji Kardiologicznej z powodu nadmiernego spożywania alkoholu w samym tylko 2019 r. zmarło około 2,4 mln. Globalnie to aż 4,3 proc. wszystkich przyczyn zgonów.
Spodobał Ci się Well.pl? Obserwuj nas na Instagramie:
Polecamy
Popularne
- 1 Picie tego typu kawy zwiększa ryzyko zawału serca. Naukowcy publikują nowe badania
- 2 Recykling plastiku „nie działa i nigdy nie będzie działać”. Nowy raport nie pozostawia złudzeń
- 3 Rozpoczyna się wielka retrogradacja Merkurego. Możesz czuć, że ogarnia Cię chaos
- 4 Członkowie Coldplay nazwani „pożytecznymi idiotami” za współpracę z firmą paliwową. Zespół odpowiada na zarzuty
- 5 Agnieszka Woźniak-Starak krytykuje Teslę Elona Muska. "Przyjaciele ostrzegali mnie, że to zły pomysł"
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

Garri Kasparow w Polsce o sytuacji w Ukrainie: "Nie będzie remisu. Tu wygra albo Putin, albo Ukraina"

Gigant z Wall Street sprzedał luksusową willę w "Dzielnicy milionerów" i zarobił na niej masę pieniędzy

Najmłodszy miliarder kryptowalutowy ostrzega świat przed bitcoinem „Waluta nie ma przyszłości jako sieć płatnicza”

TOP GUN: Jak wygląda dzisiaj malowniczy niebieski dom Charlie Blackwood?
