Regionalne sery premium od Lokalnego Rolnika
Dobry ser powinien być jak dobre wino – delektujemy się nim, chcemy częstować nim przyjaciół i w tym wszystkim doceniamy go nie tylko za sam smak, ale również za sposób wytwarzania. Unikalna receptura, specjalne warunki dojrzewania i do tego specyfika regionu. To wszystko jest niesamowicie ważne i widzą o tym założyciele LokalnyRolnik.pl, którzy w swojej ofercie proponują klientom najlepsze sery premium produkowane w Polsce.
LokalnyRolnik.pl to nic innego jak wirtualny targ, gdzie można kupić produkty od starannie wyselekcjonowanych polskich rolników i producentów żywności. Jego założyciele od lat dbają o to, by umożliwić łatwy dostęp do nieprzetworzonej żywności.
Koncept sklepu opiera się o lokalne inicjatywy klubów zakupowych, a zamówione produkty można odbierać w specjalnych punktach odbioru lub dla wygody korzystać z dostawy do domu.
W szerokiej ofercie Lokalnego Rolnika znajdziemy również sery premium. Jak znaleźć ten nasz ulubiony i zamówić go?
Jak działa wirtualny targ Lokalnego Rolnika?
Tak, jak wspomnieliśmy wcześniej, domeną Lokalnego Rolnika jest regionalność. Po zalogowaniu na stronie wirtualnego targu zostaniemy więc poproszeni o wskazanie regionu, w którym mieszkamy i przekierowani do listy produktów od lokalnych producentów.
Później wystarczy tylko dodać do koszyka produkty, które nas interesują, zapłacić za nie i odebrać w okolicznej grupie zakupowej lub zamówić dostawę do domu.
Dziś jednak zajmujemy się przede wszystkim serami premium. Poniżej przedstawimy kilka topowych propozycji od Lokalnego Rolnika wraz z krótką charakterystyką ich producentów.
Kozia Farma Olszewska: Ser kozi dojrzewający z czubrycą czerwoną

Na pierwszy ogień idzie ser od Koziej Farmy Olszewska, która znajduje się nieopodal Zbiornika Jeziorsko w województwie łódzkim. Jej właściciele zajmują się hodowlą kóz już od 10 lat, a w ich stadzie znajdziemy ich aktualnie aż 110.
Jednym z produktów, który tworzą jest ser kozi dojrzewający z czubrycą czerwoną, który nabiera smaku i aromatu wraz z czasem dojrzewania. W jego składzie znajdziemy mleko kozie niepasteryzowane, bakterie lekarskie, podpuszczkę oraz zioła.
Występuje on w różnych formach: okrągłej, trójkątnej bądź prostokątnej oraz może być pokryty powłoką serowarską w różnych kolorach. Warto przy tym wiedzieć, że powstała skórka nie jest wadą produktu, a naturalnym efektem procesu dojrzewania.
Co więcej, z reguły ser kozi jest lepszą alternatywą dla osób, które zmagają się z nietolerancją laktozy, ponieważ mają jej mniej niż wyroby z mleka krowiego.
Serowarnia Magdalenka: Ser kozi dojrzewający na winie

Chyba nie istnieje lepsze połączenie niż wino i ser. A co powiecie na ser, który dojrzewa w winie? Taki właśnie produkt powstał w Serowarni Magdalenka, która słynie z wyrobów wytwarzanych domowymi metodami, bez dodatku jakichkolwiek ulepszaczy smaku i barwników.
Ser dojrzewający w winie powstał na bazie mleka koziego niepasteryzowanego. Jest półtwardy, zawiera 45 proc. tłuszczu w suchej masie i wyrazisty, intensywny smak. Dzięki temu możemy jeść go zarówno solo, jak i w połączeniu z najróżniejszymi dodatkami.
Naszym zdaniem może świetnie smakować w połączeniu z pieczonym burakiem, rukolą i prażonymi orzechami włoskimi.
Manufaktura Dobra: Zestaw świeżych serów kozich

A może cztery w jednym? Na targu Lokalnego Rolnika znaleźliśmy zestaw czterech świeżych serów kozich od Manufaktury Dobra, wrocławskiej mleczarni, dla której priorytetami są: ekologiczne składniki, brak konserwantów, sprawdzone receptury i oczywiście wykwintny smak.
W zestawie znajdziemy po 190 g czterech różnych serów kozich premium: naturalny, z czarnuszką, z kozieradką oraz z czosnkiem niedźwiedzim. Właściwie różnią się one jedynie dodatkami. Oprócz tego każdy z nich ma taki sam, naturalny skład: mleko kozie, ocet spirytusowy BIO oraz sól.
Na nasze oko to uczta dla prawdziwych smakoszy serów i być może nietuzinkowy pomysł na prezent.
Serowarnia Magdalenka: Ser pleśniowy typu „BRIE”

Gdy mowa o serze Brie, od razu przychodzi nam na myśl Francja i charakterystyczna, ale delikatna woń dymu. Serowarnia Magdalenka stworzyła produkt, który może być jego doskonałą alternatywą.
Ser pleśniowy typu „BRIE” posiada białą, aksamitną skórkę oraz żółty miąższ o bardzo intensywnym smaku. Został stworzony na bazie mleka krowiego pasteryzowanego z dodatkiem soli oraz podpuszczki mikrobiologicznej.
Cóż – regionalny ser Brie brzmi jak spełnienie marzeń, zwłaszcza że będziemy mogli zaserwować go na naszej desce serów "na świeżo".
Polecamy
Parzenica Skarby Podhala: Familijny ser wędzony

Ostatnia propozycja skierowana jest do miłośników wędzonych serów. Ser Familijny od Parzenicy Skarby Podhala to produkt stworzony na bazie mleka krowiego z solą i podpuszczką mikrobiologiczną.
Jest niesamowicie miękki, soczysty, a jego zapach i smak przeniosą nas na chwilę w zakopiańskie klimaty. I nic dziwnego, właściciel Parzenicy jest – jak sam mówi – Góralem z dziada pradziada, a za swój cel uznał tworzenie serów z poszanowaniem podhalańskiej tradycji.
ZAPRASZAMY DO ODWIEDZENIA WIRTUALNEGO TARGU LOKALNYROLNIK.PL
Polecamy