Najlepsza wołowina - gdzie kupić?
Dobrej jakości wołowina jest dla smakoszy nie do podrobienia, szczególnie gdy mówimy o wołowinie jakości premium. A jednak, sięgając po produkt z tej kategorii, zwykle nie kupujemy go na kilogramy. Zwracamy uwagę na jego cenę, na jego smak, na skład mięsa i ostatecznie decydujemy się na wyważoną porcję tak, by mieć jeszcze budżet i ochotę na poznanie innych smaków.
Oprócz wszystkich powyższych aspektów ważny jest także sposób hodowania zwierząt i produkcji wyrobów. Brak sztucznych dodatków, konserwantów, sterydów – z przykrością musimy stwierdzić, że na dzień dzisiejszy mięso, które mieściłoby się w tego typu ramach naturalności smaku, jest na wagę złota!
Gdzie szukać zatem dobrej wołowiny, która będzie gwiazdą naszych steków, rosołów i gulaszów? Z pomocą przychodzi platforma LokalnyRolnik.pl, na której znajdziesz najlepsze wołowe propozycje od polskich dostawców, którzy zadbali o każdy aspekt mięsa.
Przedstawiamy Wam kilku producentów, którzy naszym zdaniem są naprawdę godni zaufania!
Wieczorkowscy: Polędwica wołowa
Wieczorkowscy: Polędwica wołowa / LokalnyRolnik.pl
Wieczorkowscy to niewielki zakład rodzinny, który powstał już w 1947 roku. Od tego czasu nazwisko to słynie z wyrobów mięsnych, najlepszych wędlin i garmażerii, wykorzystujących unikalne receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Naszą pierwszą propozycją od Wieczorkowskich - a będzie ich kilka - jest polędwica wołowa, jeden z najcenniejszych gatunków mięsa wołowego.
Klienci cenią ją za wyjątkowy smak i niezwykłą kruchość, co staje się jedynie dowodem świetnego pochodzenia. Co ciekawe, rozbiór mięsa odbywa się w dniu dostawy, co jest dodatkowym gwarantem jakości.
Po szczegóły zajrzyj na LokalnyRolnik.pl!
Delikatesy Smakosza: Stek "Rib Eye"
Delikatesy Smakosza: Stek
Delikatesy Smakosza to także rodzinna firma, choć nieco młodsza, bo działa od 1990 roku. Specjalizuje się w sprzedaży mięsa surowego, choć w jej ofercie znajdziemy także wypieki. Co więcej, wszystkie produkty, które znajdują się w ofercie, mają 100 proc. pochodzenia polskiego.
Jeśli natomiast mówimy o wołowinie premium, proponujemy stek "Rib Eye". Warto wiedzieć, że sezonowany na sucho stek to najzdrowsza metoda, a sam proces trwa 45 dni. W tym czasie mięso traci najpierw 20 proc., a później 40 proc. swojej masy. Co więcej, finalnie mięso nabiera niesamowitego, orzechowego posmaku.
To zresztą doskonała propozycja dla fanów grillowania. Właściciele podzielili się z nami przepisem na idealny stek "Rib Eye" z grilla. Oto on:
Grillować w temp 330 stopni na żeliwnym pełnym ruszcie/blasze po 3 min./strona. Następnie posolić i oprószyć świeżo mielonym pieprzem i ziarnami. Nałożyć na mięso wcześniej przygotowane masło czosnkowe i odczekać 1 min., aż stek odpocznie, a masełko się roztopi. Spożywać z dodatkiem ulubionych sosów lub solo.
Wieczorkowscy: Pastrami wołowe

Powracamy do Wieczorkowskich. Tym razem po lupę weźmiemy ich słynne pastrami wołowe, czyli najważniejszy składnik słynnej nowojorskiej kanapki pastrami.
Pastrami od Wieczorkowskich przygotowywane jest zgodnie z klasyczną recepturą, opierającą się na długim, wieloetapowym procesie obróbki termicznej. Dzięki temu finalnie mięso jest soczyste, a jednocześnie niesamowicie kruche.
A jak przygotować kanapkę pastrami? Oto przepis od Wieczorkowskich:
Jak najlepiej smakuje pastrami? Po nowojorsku! Z odsączoną kiszoną kapustą, roztopionym serem żółtym, a wszystko to z dodatkiem sosu rosyjskiego, zapieczone pomiędzy tostowanymi kromkami żytniego chleba. Mniam! - czytamy w opisie pastrami wołowego od Wieczorkowskich.
Polecamy
Delikatesy Smakosza: Suszona wołowina

Suszona wołowina od firmy Delikatesy Smakosza powstaje w wyniku kilkunastogodzinnego suszenia marynowanej i pociętej wołowiny najwyższej klasy. Mowa tu o 100 proc. udźcu wołowym oczywiście.
Naszym zdaniem to doskonała propozycja na szybką przekąskę lub niecodzienny dodatek do deski serów.
Wieczorkowscy: Tatar domowy z wołowiny

Ten tatar domowy od Wieczorkowskich to z pewnością produkt nietuzinkowy. Właściciele wyrabiają go codziennie rano, zgodnie z pilnie strzeżoną recepturą, którą przekazuje się w ich rodzinie od pokoleń.
W jego składzie znajdziemy: mięso wołowe (96%), przyprawy naturalne (gorczyca, seler), woda, olej roślinny (rzepakowy), warzywa suszone (seler), sól spożywcza, ekstrakty przypraw, aromat naturalny oraz ocet winny.
A z czym go podawać? Według pana Tadeusza - właściciela zakładu - najlepiej "czuje się" w towarzystwie drobno siekanej cebulki, ogóreczków kiszonych i marynowanych grzybków z domowej spiżarki.
Czym jest LokalnyRolnik.pl?
LokalnyRolnik.pl to wirtualny targ, na którym możemy kupić produkty od starannie wyselekcjonowanych polskich hodowców, rolników i innych producentów żywności. Misją założycieli portalu od zawsze było umożliwienie Polakom większego i łatwiejszego dostępu do nieprzetworzonej żywności.
Idea portalu opiera się o lokalne inicjatywy klubów zakupowych, a zamówione produkty można odbierać w specjalnych punktach odbioru lub dla wygody skorzystać z dostawy do domu.
Jak zmawiać na LokalnyRolnik.pl?
Po zalogowaniu na stronie LokalnyRolnik.pl zostaniemy poproszeni o wskazanie regionu, w którym mieszkamy, a następnie przekierowani do listy produktów od lokalnych producentów.
Później dodajemy do naszego koszyka produkty - w tym przypadku wołowinę - płacimy za nie i odbieramy w okolicznej grupie zakupowej lub zamawiamy z dostawą do domu.