Mango Lassi - złote smoothie idealne na lato. Jest nie tylko pyszne, ale też mega zdrowe!

Orzeźwiający koktajl na bazie jogurtu i mango, czyli słynne Mango Lassi, powstało jeszcze przed naszą erą i do dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. W czym tkwi tajemnica jego orientalnego smaku? Oto tradycyjny przepis na Mango Lassi, czyli starożytne smoothie, które koniecznie musi zagościć na waszych stołach jeszcze w te wakacje!
Mango Lassi - orzeźwiający koktajl prosto ze starożytnych Indii
Mango Lassi to tradycyjny indyjski napój przyrządzany na bazie jogurtu (dahi) i mango. Dziś uważany jest za totalny must have na lato, ponieważ doskonale nawadnia i orzeźwia – dawniej jednak stosowano go głównie w medycynie ajurwedyjskiej dla oczyszczenia ciała i ducha…
Początki mango lassi datuje się już na 1000 rok przed naszą erą. Receptura pochodzi z Pendżabu, regionu w północno-zachodnich Indiach. Z ajurwedyjskiego punktu widzenia napój skrywa w sobie wiele drogocennych właściwości przeciwzapalnych i uspokajających, a ponadto gwarantuje ochłodzenie w czasie najbardziej upalnych miesięcy w roku.
A zatem tego lata z pewnością nam się przyda - jak go wykonać zgodnie z tradycją?
Mango Lassi - tradycyjny przepis
SKŁADNIKI:
- 2 duże, dojrzałe mango
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 125 ml mleka z dużą zawartością tłuszczu
- 2 łyżeczki cukru
- przyprawy: kardamon, szafran
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku przygotuj pulpę. W tym celu zmiksuj w blenderze miąższ z dwóch dużych mango. Oczywiście możesz również użyć gotowej pulpy w puszce, ale uważa się, że świeżo przygotowana smakuje znacznie lepiej.
2. Do blendera dodaj szklankę jogurtu, pół szklanki mleka, dwie łyżeczki cukru oraz odrobinę kardamonu. Miksuj przez ok. 60 sekund, aż do połączenia się składników.
3. Przelej Mango Lassi do szklanek i przyozdób odrobiną szafranu. Tradycyjnie Mango Lassi podaje się w glinianych kubeczkach bez uchwytu, tzw. kulhar.
Mango Lassi smakuje najlepiej, gdy jest przynajmniej lekko schłodzone. Zaleca się zatem pozostawić je na jakiś czas w lodówce.
Polecamy
Mango Lassi na kilka sposobów
Istnieje wiele mniej lub bardziej łagodnych odmian Mango Lassi. Słodką wersję uzyskuje się poprzez dodanie świeżych owoców, np. banana, kokosa czy ananasa.
Najpopularniejszą wersją na terenie Indii jest natomiast wersja bhang lassi, którą nasyca się konopiami indyjskimi w postaci bhang - jadalnego preparatu na bazie konopi.
Każdy z tych wariantów niesie za sobą niesamowite doznania smakowe, ale nie tylko - podobno Mango Lassi jest także dobre dla zdrowia.
Polecamy
Mango Lassi - właściwości zdrowotne
W Ajurwedzie (dosł. „nauce o życiu”) rzeczywistość postrzegana jest przez pryzmat trzech zasad właściwych naturze: ruchu, przemiany i zachowania. Trójcę tę nazywa się „trzema doszami”.
Dosze natomiast są kombinacją wody, powietrza, ognia, ziemi oraz akaszy lub eteru, które łączą się w jednostki:
- Vata: energia kinetyczna złożona z elementów powietrze + eter (akasha)
- Pitta: energia przemiany materii, złożona z żywiołów ogień + woda
- Kapha: energia spójności, złożona z elementów ziemia + woda
Według Hindusów Mango Lassi leczy problemy z doszą Vata ze względu na bogate i słodkie właściwości jogurtu. Jest również używany do zrównoważenia pitta dosha poprzez dodanie orzeźwiających składników, takich jak woda różana i kokos. W przypadku kaphadoszy lassi dodatek przypraw trawiennych, a także rozcieńczenie jogurtu wodą, wspomaga przyswajanie go w organizmie.
Lassi jest również popularny w ajurwedzie ze względu na dobroczynne bakterie zwane probiotykami, które pomagają utrzymać zdrowie flory jelita cienkiego, co ogólnie sprzyja również zdrowiu jelita grubego i wspiera odporność.
Popularne
- 1 „Gorączka złota” na Grenlandii. Dlaczego Bill Gates i Jeff Bezos finansują podbój wyspy?
- 2 Pełnia Księżyca w sierpniu 2022: Ostatni SUPER KSIĘŻYC tego roku przyniesie wielkie zmiany
- 3 Czy warto dodawać wodę do whisky? Będziesz zaskoczony odpowiedzią ekspertów
- 4 Deszczówka nie jest zdatna do picia - alarmują eksperci. "Wieczne chemikalia" przekraczają dopuszczalne normy
- 5 WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

RUMUNIA: Archeolodzy przypadkowo odkryli prehistoryczny grób. "Ten skarb to ewenement w Europie Środkowo-Wschodniej"

WELL CHEF: Turbot w gęstym sosie choron z wrocławskiej restauracji Martim

Ile lat może żyć człowiek? Nowe badania mówią o "punkcie stycznym starości"

WELL SMALL TALK: David Gaboriaud o tym, jak i gdzie odpoczywają Francuzi na wakacjach?
