25 października 2022: Dzień Makaronu
Każdego roku 25 października obchodzimy wielki Dzień Makaronu. I choć teoretycznie to święto powinno być najhuczniej obchodzone we Włoszech, jesteśmy przekonani, że w Polsce fanów kuchni włoskiej jest tylu, ile nitek makaronu w klasycznym bolognese.
Przy okazji, czy wiecie, że makaron prawdopodobnie nie powstał we Włoszech? Zgodnie z historycznymi doniesieniami, danie to trafiło na tereny Italii w XIII wieku za sprawą dobrze znanego nam Marco Polo, który przywiózł makaron z wyprawy do Chin!
Włosi natomiast upierają się, że to starożytni Rzymianie wymyślili pramatkę makaronu, czyli suszone na słońcu placki z mąki...
Spór o genezę makaronu trwa do dziś, co nie zmienia faktu, że to dzięki kuchni włoskiej pokochał go cały świat!
Polecamy
Włoski makaron - 7 inspirujących przepisów
Z okazji Dnia Makaronu zapraszamy Was do naszej skarbnicy inspiracji: oto siedem pomysłów na makaron, które sprawdzą się idealnie na romantyczny wieczór przy winie i nie tylko!
Spaghetti z homarem, parmezanem i pietruszką
Nasz pierwszy pomysł na makaron to połączenie nietuzinkowych smaków. Danie składa się z ragu, pieczonych pomidorów, świeżego homara, smażonego czosnku, bazylii, bułki tartej, parmezanu i pietruszki.
Jak przygotować?
1. Przygotowujemy ragu z pieczonych pomidorów z czosnkiem, oliwą z oliwek, bazylią, solą morską i czarnym pieprzem. Po upieczeniu mieszamy ragu i dajemy mu dzień, aby smaki dobrze się połączyły.
2. Następnie gotujemy wysokiej jakości spaghetti i podgrzewamy ragu ze świeżym mięsem homara.
3. Makaron al dente wrzucamy na patelnię z odrobiną podsmażonego czosnku, masłem, odrobiną wody z makaronu i świeżą bazylią.
4. Przyprawiamy grzanką z bułki czosnkowej, świeżym parmezanem i pietruszką.
Pasta alla gricia
Niezwykle kremowy, z odrobiną boczku i sera - pasta alla gricia to makaron dla każdego fana prostoty i włoskiego smaku.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- 320 g rigatoni
- 300 g sera Pecorino
- 100 g boczku
- 150 ml białego wina
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy, zachowując trochę wody.
2. Boczek kroimy w cienkie paski.
3. Podgrzewamy patelnię i dodajemy boczek. Gotujemy, często mieszając, a następnie zdejmujemy z patelni. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
4. Na patelnię wlewamy białe wino i redukujemy, a następnie dodajemy trochę wody z makaronu, makaron i boczek. Gotujemy.
5. Zdejmujemy z ognia i mieszamy ser do momentu, aż będzie kremowy. Doprawiamy solą i pieprzem.
6. Makaron wkładamy do małego naczynia żaroodpornego. Wierzch smarujemy serem i pieczemy ok. 15 minut.
Makaron z małżami wędzonymi
Makaron z małżami wędzonymi, czyli Smoked Littleneck Clam Pasta, przygotowujemy z: chili guajillo, costeño amarillo, białego wina, czosnku i groszku. Przepis od szefa kuchni Smoked Littleneck Clam Pasta:
1. Ugotuj domowy makaron.
2. Małże smaż na oliwie z dodatkiem chili, białego wina i czosnku.
3. Gdy małże będą gotowe, dodaj do nich groszek i zamieszaj.
4. Na patelnię wrzuć ugotowany makaron wraz z odrobiną wody z makaronu.
5. Podsmażaj jeszcze przez chwilę i podawaj w towarzystwie tartego parmezanu.
Polecamy
Polecamy
Spaghetti alla Gennaro
Przepis na Spaghetti alla Gennaro jest we Włoszech niesamowicie popularny nie tylko ze względu na smak. Włosi cenią go przede wszystkim dlatego, że pojawił się w książce kucharskiej Liliany de Curtis, córki włoskiego aktora, pisarza i kompozytora Totò.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- makaron spaghetti,
- 2 kromki czerstwego chleba,
- 4 filety anchois
- kilka listków bazylii
- suszone oregano
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kromki chleba nacieramy czosnkiem, a następnie kruszymy i podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy oraz 1 całym ząbkiem czosnku.
3. Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekane anchois oraz szczyptę suszonego oregano. Smażymy, nieustannie mieszając, aż filety się rozpadną.
4. Odcedzamy ugotowany makaron, przy czym najlepiej zostawić na dnie odrobinę wody.
5. Przekładamy makaron na patelnię z anchois i mieszamy, dolewając wody pozostałej po gotowaniu makaronu.
6. Dodajemy usmażony chleb i garść porwanych liści świeżej bazylii. Całość mieszamy i podajemy z listkami bazylii dla ozdoby.
Polecamy
Spaghetti all'Amatriciana
Makaron all'Amatriciana to makaron dla miłośników mięsa. Jest delikatny, ale niesamowicie aromatyczny i z pewnością nadaje się do podania nawet najbardziej wymagającym smakoszom.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- makaron spaghetti
- oliwa
- 1 cebula
- 4 plasterki salami
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- 2 suszone papryczki chili
- 125 g wędzonego boczku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szklanki białego wina
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- szklanka sosu pomidorowego
- 4 łyżki Parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Do garnka dodajemy łyżkę oliwy i szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
2. Dodajemy papryczkę oraz pokrojone w kostkę: boczek, salami, szynkę i smażymy, aż mięso zacznie się rumienić.
3. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez kilka minut, a następnie wlewamy wino, zmiksowane pomidory i passatę. Zmniejszamy ogień, przykrywamy sos i gotujemy go przez godzinę.
4. Doprawiamy pieprzem i solą i dodajemy ugotowany makaron.
Penne all'arrabbiata
Penne all'arrabbiata to propozycja dla miłośników pikantnych smaków.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- makaron penne
- 2 świeże pomidory
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- ostrą papryczkę
- listki bazylii
- 4 łyżki tartego parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente.
2. Świeże pomidory sparzamy, obieramy ze skórek i kroimy w ćwiartki.
3. Na oliwie podsmażamy przekrojony na pół ząbek czosnku.
4. Papryczkę peperoncino kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w kostkę.
5. Na patelnię z czosnkiem dodajemy papryczkę i podsmażamy.
6. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą i mieszamy. Gotujemy tak przez trzy minuty.
7. Dodajemy makaron, mieszamy i gotowe. Makaron podajemy z tartym serem i bazylią.
Polecamy
Pasta con zucchine fritte alla siciliana
Bardzo ziołowy, lekki i kremowy - makaron con zucchine fritte jest niesamowicie popularny, zwłaszcza w Kampanii. Włosi cenią go nie tylko za smak, ale także za szybkość przygotowania.
Do jego przygotowania potrzebujemy:
- makaron spaghetti
- 3 cukinie
- ser caciocavallo
- oliwa
- sól i pieprz
- świeża bazylia lub mięta
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotuj w solidnie osolonej wodzie.
2. Cukinię kroimy w plastry, solimy lekko i smażymy na dużej ilości mocno rozgrzanej oliwy. Po usmażeniu osuszamy na papierowym ręczniku, przekładamy do miski, dodajemy kilka listków bazylii lub mięty porwanych palcami. Doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem.
3. Na patelnię dodajemy makaron i cukinię, a następnie mieszamy, dodając kilka łyżek wody z makaronu.
4. Podajemy z dużą ilością startego sera i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Szukasz produktów najwyższej jakości? Zajrzyj na wirtualny targ LokalnyRolnik.pl
Polecamy