Lubisz czarną kawę i ciemną czekoladę? Możesz być podatny na kofeinową manipulację. Nowe badania!

Kawa z mlekiem czy mała czarna? Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Northwestern udowodniły, że nasz ulubiony rodzaj kawy nie jest kwestią preferencji smakowych. Okazuje się, że wszystko zależy od związku naszych genów z kofeiną. Czy to oznacza, że stymulanty zawarte w kawie przewyższają niechęć do gorzkich smaków? Owszem, a rynek spożywczy z pewnością to wykorzysta!
Czarna kawa – dlaczego niektórzy lubią jej gorzki smak?
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się nad tym, dlaczego jedni ludzie nie wyobrażają sobie kawy bez dodatku mleka i cukru, a inni uwielbiają gorycz, którą pozostawia po sobie czarna kawa? Zapewne nie – przecież każdy ma swoje własne smaki, więc nie ma się nad czym rozwodzić.
Okazuje się jednak, że nasze preferencje smakowe mają niewiele wspólnego z tym, jaką kawę wybieramy.
Główną rolę w tej kwestii odgrywa nasz genetyczny związek z kofeiną. Jedni są na nią wrażliwsi – drudzy nie. Poza tym, gorzki smak kawy przywołuje na myśl kofeinę i pobudzenie, dlatego automatycznie staje się dla nas co najmniej obojętny, a w przypadku największych kawoszy – nawet smaczny.
- Interpretacja naszych badań jest następująca: ludzie, którzy piją czarną kawę, utożsamiają naturalną gorycz kofeiny z efektem psycho-stymulacyjnym. Uczą się kojarzyć ją z pobudzeniem, które odczuwają po wypiciu kawy. To wyuczony efekt – mówi profesorka Marilyn Cornelis dla Food and Wine.
Polecamy
Kofeinowa manipulacja
Co ciekawe, zdaniem ekspertów dzięki goryczy czarnej kawy, wiele osób przyzwyczaja się także do smaku gorzkiej czekolady czy czarnej herbaty.
- Kiedy myślę o kofeinie, od razu czuję w ustach gorzki smak, więc automatycznie cieszę się także ze smaku gorzkiej czekolady. Możliwe, że niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na efekt kofeiny i mają podobne odczucia względem innych gorzkich pokarmów – dodaje Marilyn Comelis.
Zdaniem ekspertów działanie kofeiny może być niezwykle istotne dla rozwoju sektora żywności i napojów. Dlaczego? Wszystko wskazuje na to, że jej obecność manipuluje naszymi preferencjami smakowymi, co doskonale obrazuje wrodzona awersja do goryczy, która w przypadku kawy wydaje się być uśpiona.
Wniosek nasuwa się jeden – być może już wkrótce producenci wykorzystają fakt, że przy obecności niektórych stymulantów, np. owej kofeiny, smak napoju czy ciasteczka nie ma żadnego znaczenia.
Spodobał Ci się Well.pl? Obserwuj nas na Instagramie!
Polecamy
Popularne
- 1 Picie tego typu kawy zwiększa ryzyko zawału serca. Naukowcy publikują nowe badania
- 2 Tesla usunięta z prestiżowego rankingu. Elon Musk był wściekły
- 3 CHIŃSKA HERBATA VINTAGE może być lepszą inwestycją niż whisky czy wino. Rośnie zainteresowanie na rynku
- 4 Rosja poważnie myśli o legalizacji bitcoina: "Prędzej czy później takie rozwiązanie zostanie wprowadzone"
- 5 Huggy Wuggy to nie jest słodka maskotka. Psycholodzy ostrzegają rodziców przed popularnym potworkiem z YouTube'a
Zajrzyj na nasz inspirujący profil na Instagramie
Najnowsze

„Dom rosyjskich zbrodni wojennych”. Światowe Forum Ekonomiczne 2022 w Davos ruszyło bez udziału Rosji

Policja odzyskała zaginione dzieło Tycjana. Wartość obrazu to 7 mln dolarów

Rosyjski biznesmen odkupił od McDonald’s wszystkie lokale w kraju. Zatrudni też wszystkich pracowników sieci

Johnny Depp vs. Amber Heard: Zagraniczne media wymieniają luksusowe prezenty, które Heard dostała od Deppa
