Przepisy na szybkie i tanie przekąski prosto z kultowych filmów
Wydawnictwo A24 zaskakuje po raz kolejny. Po wypuszczeniu na rynek książki kucharskiej „Horror Caviar” inspirowanej 29 horrorami, idzie o krok dalej. Właśnie ukazała się kolejna pozycja, czyli „Scrounging”, dzięki której przygotujesz szybkie i tanie przekąski z kilku kultowych filmów.
Jak przekonują sami wydawcy oraz kanadyjski szef kuchni Matty Matheson, "jedzenie jest narzędziem w filmie, takim samym jak oświetlenie, kostiumy czy cokolwiek innego".
Przyznajcie się, ile razy ślinka wam pociekła podczas oglądania ulubionych filmów?
Płatki na wodzie z filmu Piątek / materiały prasowe
Dzięki „Scounging” przygotujesz… wielgachne lody z „Kevina samego w domu”, francuskie tosty przygotowywane przez Dustina Hoffmana w „Sprawie Kramerów” czy… płatki śniadaniowe bez mleka, ale za to z wodą z „Piątku”.
Polecamy
Polecamy
„Scounging” - kolekcjonerska książka kucharska
Całe wydawnictwo podzielone jest na podrozdziały: napoje, śniadania, przystawki i przekąski, kanapki, kolacje i desery, ale pewnie już domyślacie się, że nie wszystkie „dania”, które znajdziecie w książce, nadadzą się do zjedzenia. Przykłady?

Bimber Freddiego Quella z filmu "Mistrz" wymaga użycia rozpuszczalnika do farb, płynu do szorowania i jednodniowej bagietki. Chyba bym to odpuścił...
Wspomniana powyżej degustacja z „9 1/2 tygodnia” nie wymaga szczególnych umiejętności kucharskich, a wrażenia… mogą być niesamowite.

Książka zachwyca za to od strony wizualnej. Przypomina stary scenariusz filmowy, ale przede wszystkim została napisana ze sporą dawką poczucia humoru.
Świetnie sprawdzi się jako prezent dla kinowych maniaków i wspaniale będzie prezentować się na półce. Pamiętaj, nie znasz dnia ani godziny, kiedy któryś z przepisów może ci się przydać!