Picie espresso a rozwój choroby Alzheimera
Najnowsze badania opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry ACS sugerują, że espresso oprócz tego, że daje „energetycznego kopa”, to ma korzystny wpływ na ludzki organizm, hamując rozwój niektórych chorób neurodegeneracyjnych. Chociaż dokładne mechanizmy powodujące te schorzenia są niejasne, uważa się, że istotną rolę odgrywa białko zwane tau.
Mariapina D'Onofrio i grupa naukowców z Uniwersytetu z Werony, przeprowadzając badania in vitro, sprawdzili, że związki zawarte w espresso wchodzą w reakcję z białkiem tau, zapobiegając jego gromadzeniu się.

Alzheimer: Jak rozwija się podstępna choroba?
Tauopatie to termin używany do określenia zaburzeń neurodegeneracyjnych z objawami demencji. Spośród dotychczas zidentyfikowanych tauopatii, choroba Alzheimera występuje najczęściej. Szacuje się, że na Alzheimera choruje obecnie 50 milionów osób w podeszłym wieku.
Podstawową cechą tauopatii jest nieprawidłowe gromadzenie się białka tau w mózgu. U zdrowych ludzi białko tau pomaga stabilizować jego struktury, ale gdy zachodzą procesy chorobowe, białko to zlepia się w włókna, pogarszając stan zdrowia pacjenta.
Badacze sugerują, że zapobieganie tej agregacji może złagodzić objawy Alzheimera. I tu wracamy do naszej porannej filiżanki mocnego espresso.
Espresso - czy może pomóc w walce z Alzheimerem?
Naukowcy są zdania, że espresso może pozytywnie wpływać na spowolnienie procesów odpowiadających za rozwój Alzheimera. Jak to działa?
Aby "zaparzyć" espresso, gorąca woda pod ciśnieniem przepuszczana jest przez drobno zmielone ziarna kawy. W ten sposób tworzy się skoncentrowany ekstrakt i esencjonalny napar. Naukowcy, za pomocą NMR (spektroskopia magnetycznego rezonansu jądrowego) scharakteryzowali skład molekularny espresso i zidentyfikowali jego główne składniki. Następnie za pomocą eksperymentów in vitro, wykazali, że wydzielony ekstrakt kawy, kofeina i genisteina mają właściwości biologiczne, zapobiegające gromadzeniu i aktywnemu rozprzestrzenianiu się białka tau odpowiedzialnego za taulopatie.
Ile filiżanek espresso można pić dziennie?
Zgodnie z badaniami, dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie wystarczą, aby chronić nasz mózg. Co więcej, mózg zareaguje pozytywnie bez względu na to, czy dostarczymy mu czystego espresso czy wypijemy cappuccino, które tworzone jest na bazie kawowego ekstraktu.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, zespół naukowców twierdzi, że ich wstępne odkrycia mogą utorować drogę do wykrycia innych związków bioaktywnych przeciwko chorobie Alzheimera.
Zatem, czas zaparzyć kawę!