Jedzenie czekolady dłońmi a lepsze doznania kulinarne
Czy wyobrażacie sobie lepszy sposób na jedzenie czekolady niż wylanie jej na dłonie? Choć pomysł brzmi jak wariactwo, niektóre restauracje uważają to za normalność. Filmik opublikowany na Twitterze przez Flavio Costę robi furorę w internecie. Wideo można obejrzeć również na instagramowym koncie restauracji:
Widać na nim zdobywczynię łacińskiej nagrody Grammy Mariacę Semprún i wenezuelskiego powieściopisarza Leonardo Padróna, którzy próbowali czekoladowej terapii podczas wieczoru spędzanego w kolumbijskiej restauracji El Cielo Miami. Czekoladowa kąpiel znajduje się w menu degustacyjnych kolumbijskiej restauracji i kosztuje 197 dolarów.
Artystka otoczona kieliszkami szampana, kelner z białym dzbankiem wypełniony czekoladową rozkoszą i ogromna misa na stole. Ta sceneria przypomina raczej moczenie dłoni w wodzie, ale nic bardziej mylnego. Kobieta wyciąga ręce nad misą, a kelner polewa je słodziutkim płynem. Dopiero po tym rytuale możemy przystąpić do degustacji czekolady.
Polecamy
Choć całość brzmi abstrakcyjnie, to naprawdę ma miejsce. Okazuje się, że sam pomysł wcale nie jest głupi. Jedzenie spożywane rękami naprawdę smakuje lepiej! Dowodzą tego badania przeprowadzone przez naukowców Uniwersytetu Stevensa w Nowym Jorku.
- To tak mała zmiana, ale może zmienić sposób, w jaki ludzie oceniają twój produkt. Wydaje się, że te dwie grupy nie przetwarzają informacji sensorycznych w ten sam sposób. Dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wywołuje zwiększoną reakcję sensoryczną, czyniąc jedzenie bardziej pożądanym i atrakcyjnym – mówi profesorka Adriana Madzharov, główna badaczka.
Luksusowa czekoterapia
Kolumbijska restauracja El Cielo Miami dołączyła czekoterapię do swojej oferty, by wzbogacić menu o styl gotowania mocno zakorzeniony w latynoamerykańskiej kulturze. Przed kolonizacją europejską to właśnie czekolada była najwyższym dobrem tego kontynentu i traktowano ją jak walutę. Idea mycia rąk czekoladą ma pobudzić zmysły i otworzyć nas na pełnię kulinarnych doznań.
Czy dłonie polane czekoladą w przyszłości staną się standardową pozycją w menu? Czas pokaże. Póki co ludzie nie mogę zrozumieć, dlaczego do miski nie dołożono po prostu łyżki…